Izscha

Izegemse Schaakkring
West-Vlaams Koppeltornooi 2022-2023

Ter vervanging van de West-Vlaamse interclub : tornooi over 5 ronden voor ploegen van 2 spelers.  

2 reeksen : A +1800 elo en B (beide spelers) -1800 elo.  Tempo 1u30 +30” incr. Telt voor elo.

 

7 okt Brugge / 25 nov Brugge / 13 jan Oostende / 17 feb Izegem / 10 ma Oostende

 

Verslag Ronde 1 (07/10/2022)

In de B-reeks (-1800 elo)

 

Gistel 1 – Izegem 1                   2-2

Robbe Gregorius (1599) – Artur            1-0

Arno Vandenabeele (NG) – Gilles         0-1

 

Ikzelf speelde c4 Engels, iets wat mijn tegenstander kende en koos voor een symmetrische opening. Na even te denken koos ik ervoor om heel agressief het centrum open te beuken, met gevolg dat ik in het middenspel wat overwicht ontwikkelde. Mijn tegenstander moest een toren offeren voor een paard. Hij had wel een mooi idee. Hij nam de e pion terug met zijn paard en wegens de toren op de f lijn en zijn dame die keek naar mijn toren, kon ik niet meteen terugnemen. Mijn loper stond op d1 en hij had een vrije d pion ondersteund door de c pion en 2 open lijnen. Ik jaagde de dame weg, tegenstander was bang om ingesloten te worden bij Df6 wat niet kon gebeuren. Zo moest hij het maar opgeven, waarna ik de winst makkelijk kon omzetten.

 

Artur kwam eveneens goed uit de opening, met relatieve controle over het centrum. Schermutselingen op de e lijn zorgden voor het uitwisselen van materiaal. Op deze manier gaf Artur het initiatief uit handen en gaf zijn tegenstander een open f lijn voor zijn toren. Artur zag nog enkele lijnen en mogelijkheden in een tactische stelling, maar na het verlies van een pionnetje bleek daar uiteindelijk het pijnpunt te liggen. Met de dreiging van toren - loper op die F pion, brak Artur. Bij een poging tot verdedigen van zijn loper die het veld dekte, zette hij zijn toren op een veld waar die gepend werd tussen zijn koning en tegenstanders dame. Stuk viel niet meer te redden en na een laatste denksessie besloot Artur op te geven. (Gilles)

 

Brugge 2 – Izegem 2       3-1

Chris Despiegelaere (1621) – JohanD   0,5-0,5

Dirk Demeyere (1487) – Hassan           1-0

 

Hassan keek al snel en na dame-inval van zijn tegenstander tegen pionverlies aan.  En niet zomaar een pion : een verbonden vrijpion.  Het kleinood kreeg Hassan maar weg mits stukverlies, en later partijverlies.  Ik mocht van geluk spreken toen mijn tegenstander meer dan eens een winnende zet niet speelde.  In het eindspel met een pion minder wist ik alsnog remise te houden met een kloek paard tegen een lamme loper. (JohanD)

 

Ronde 2 (25/11/2022)

In reeks B (-1800 elo) :

 

Izegem 1 – Knokke 1 : 2-0

Gilles – Jean-Pierre Pannier (1571)       1-0

Artur – Willy Demuyter (1517)               1-0

 

Izegem 2 – Gistel 5 : 1-1

Jan – Kenny Doretair (NG)                   1-0

Hassan – Michel Dewanckele (1493)     0-1

 

Verslag Ronde 3 (13/01/2023)

In Gistel

In de B-reeks, -1800 elo :

Brugge 2 - Izegem 1        3-1 (1,5-0,5)

 

Chris De Spiegelaere (1621) – Gilles     1-0

Dirk De Meyere (1487) – Kenneth         0,5-0,5

 

Kenneth, op de valreep ingevallen, bedankt!, speelde een degelijke en evenwichtige partij. In lichte tijdnood miste hij stukwinst en het paardeindspel moest hij vervolgens met een pion minder aanvatten.  In de eindstelling leek er geen doorkomen aan en werd remise overeengekomen.  Gilles ontwikkelde eerder onorthodox voor zover ik kon zien, er was vervolgens veel wind op de koningsvleugel, na grote afruil stond hij een stuk achter.  Eerste nederlaag voor Izegem 1 en een mooie eindrangschikking zit even in de mist.

 

Izegem 2 – Oostkamp 3   2-2 (1-1)

 

Hassan – Rob Beuselinck (1702)          0-1

JohanD – Jonah Mortier (1515)             1-0

 

Hassan wilde graag met wit en beloofde te winnen.  Hij kreeg daardoor een van de stevigste spelers uit de B-reeks tegenover zich.  Het werd een erg boeiende en ingewikkelde partij met verschillende rokades en wederzijdse dreigingen.  Rond 23u moest Hassan een dubbele aanval van paard op K+T ondergaan en gaf meteen op.  Niettemin een prima partij.

Ik had in de opening snel licht voordeel, maar blokkeerde mezelf daarna in het middenspel.  Een paar trage zetten van mijn tegenstander gaven me evenwel alsnog de kans om met een loperoffer zijn koningsvleugel op te rollen. Ietwat knullig zag ik op het eind een mooie mat in drie … en niet de mat in één. (JohanD)

 

Verslag Ronde 4 (17/02/2023)

In Izegem

Dorpshuis werd een prettig vol schaakhuis met de 4e ronde van het West-Vlaams Koppeltornooi (van de West-Vlaamse Schaakliga).  Een 40-tal schakers uit vooral het noorden van de provincie kwamen naar Emelgem afgezakt.

 

Twee Izegemse afzeggingen en dus verschuivingen in extremis.  Zowel voorzitter als secretaris moesten een avondje in de bar aan zich voorbij laten gaan en dienden alsnog mee ten strijde te trekken.  Dank vervolgens aan Wouter die op de valreep welwillend de taak van barman op zich nam. 

 

Afdeling B (min 1800 elo)

Izegem 1 – Gistel 3                             2-0

 

Gilles – Tony Mouton (1520)                 1-0

Dries – Andre Steelandt (1453)             1-0

 

Makkelijke zege van Izegem 1.  Gilles won vanuit de losse pols, een uitstekende generale repetitie voor zijn tornooi in Frankrijk deze week.  Dries slaagde er zelfs in om al in de opening een volle toren te winnen, en vertoefde al snel in het gezelschap van Wouter.

 

Knokke 1 – Izegem 2                           1,5-0,5

 

Theo Hendrix (1599) – JohanD              0,5-0,5

Jean-Pierre Pannier (1571) – Hassan    1-0

 

Hassan verwierf een goede stelling met een pionnetje voor en het loperpaar bij open middenveld.  Ik kwam eerder moeizaam uit de opening, en legde me toe op een strijd voor remise, in de hoop dat dit zou volstaan voor een ploegzege.  Tot ik bij Hassan plots een toren minder zag staan. Oei.  Ik kwam vervolgens in een paardeindspel met wederzijds vijf pionnen en misschien nog altijd iets minder en ik had dan ook geen reden om het remise-aanbod van de Knokse voorzitter te weigeren.

 

Laatste ronde : 10 maart in Oostende.  Izegem 1 staat 3e in de stand en mag in de laatste ronde die plaats verdedigen tegen Gistel 2.  Izegem 2 is in de kelder verzeild en neemt het dan op tegen Blankenberge.

 

Verslag Ronde 5 (10/03/2023)

Afdeling B (-1800 elo)

Izegem 1 - Gistel 2                              1,5-0,5

 

Gilles – Erik Vandecasteele (1384)        1-0

Artur – Kristof De Beir (1553)                0,5-0,5

 

Izegem 2 - Blankenberge                    0,5-1,5

 

JohanD – Oswald De Winne (1481)       0,5-0,5

Hassan – Suldee Tumenjargal (NG)      0-1

 

De eerste editie van het West-Vlaams Koppeltornooi zit erop en Izegem 1 kan pronken met een mooie 3e plaats die een handvol stuivers opleverde voor de clubkas.  Proficiat aan Gilles en Artur, en ook invallers Kenneth en Dries.  De winst in de laatste ronde kwam er met een vrij eenvoudige zege van Gilles : pionnetje, dan kwaliteit en zo verder.  Artur won eerst ook een pion maar raakte niét verder in verband met zijn onveilige koning.

Het tweede Izegemse team verging het minder goed in deze competitie, ook in de laatste ronde.  Hassan raakte het noorden kwijt een erg wilde partij tegen een jonge en beloftevolle tegenstander.  Ik kreeg voordeel toen mijn tegenstander incorrect een stuk offerde en daar maar twee pionnen aan overhield.  Ik kon daarop alle stukken afruilen, maar mijn paard had niet genoeg haver gegeten om ’s tegenstanders pluspionnen te neutraliseren. Na deze nieuwe nederlaag moet Izscha 2 vrede nemen met een 13e plaats.  Op 13 ploegen, dus met de rode lantaarntrofee.

 

Zowel in de A-reeks als in de B-reeks won de KOSK het tornooi.  Eindrangschikking en meer via https://schaakliga-wvl.be/index.php/seniors/w-vl-koppeltoernooi/w-vl-koppeltoernooi-2022-2023/reeks-b#eindklassement

 

Voor de volgende editie 2023-2024 is alvast afgesproken dat er weer een ronde in Dorpshuis Emelgem zal doorgaan.