Izscha

Izegemse Schaakkring
Tornooiverslagen jeugdspelers

Op deze pagina vertellen we de resultaten en verhalen van jeugdspelers van de Izscha-jeugdwerking, die deelnamen aan externe (jeugd)tornooien.

Wie aan een tornooi heeft deelgenomen, wordt van harte uitgenodigd een verslagje te bezorgen aan de lesgevers of per mail te sturen naar lieselot.deleersnyder@izscha.be. Ook foto's zijn steeds van harte welkom.

 

Tornooien 2021-2022

 

Jeugdtornooi in Oostende (03/07/2022)

Naar goede gewoonte was Izscha weer flink present op een jeugdtornooi.  7 Izscha-jeugdspelers kozen voor een schaakdagje aan zee, en dit voor de gelegenheid met de “Izscha-bus”.  Dank aan chauffeur Vincent die de hele delegatie in één rit ter plaatse en terug naar huis bracht.

 

Daan kon zijn prestatie van Aalter niet herhalen in een dit keer veel sterker bezette reeks (open + -20).  Naar eigen zeggen in een mindere dag haalde hij 2,5 uit 7, zij het tegen gemiddeld bijna 1800 elo.  Niets om voor te blozen.

 

Een viertal streed bij de -14 en in de laatste ronde leek 4x winst in de maak voor Izegem.  Helaas kantelde een wisselende partij nog in het nadeel van MatteoD (2,5), die ook wel enkele andere stevige partijen net niet over de streep kon trekken. Thymen (3) had de hele partij groot voordeel maar won toch niet met K+2 pionnen+loper tegen K.  Want .. de dubbele randpion en de verkeerde loper levert geen winst, een domper én een bijzondere les.  Thibeau (3,5) had het heft in handen met schaakjes alom in een D+2T eindpel, en trok zich begrijpelijk de haren uit toen hij zich een toren liet ontglippen. Alleen Ulysse (4) kon zijn goede laatste partij in een vol punt omzetten.

 

Bij de -12 haalde Ilano 2, na een bye in de 2e ronde en dus enkele sterkere tegenstanders.  Ilano doet vooral mee voor de fun, en die was er zeker toen hij een 2e punt veroverde, in de laatste ronde had er zelfs een 3e moeten bij komen, maar hier ging hij in goede stelling plots de mist in.  Lucas kon wel zijn laatste partij winnen en zo 3 punten totaliseren.  Toch geen schitterend tornooi, want hij geraakte nooit uit de 2e helft van het spelerspak.  Al in vakantiemodus : begin juli aan zee, het is niet onbegrijpelijk. Volgende keer weer beter, dat is zeker.

 

Zie :  https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage

 

Jeugdtornooi in Landegem (25/06/2022)

Met 6 schakers waren we goed vertegenwoordigd en eerlijk is eerlijk, de resultaten waren van iedereen goed.

Bij de -10 schoot Kobe uit de start blokken met 3 op 3, om uiteindelijk te eindigen met 5 op 9. Een heel mooi resultaat.

Bij de -12 haalde Lucas met 3,5 op 7 een goed resultaat, die jammerlijke pat in de laatste partij spookt nog door zijn hoofd, want anders was het 4 op 7 geworden. Ilano heeft er ook een goeie schaakdag opzitten en maakt mooie sprongen voorwaarts. Ieder tornooi wordt hij beter. Doe zo verder!

Bij de – 14 had je Thibeau die met 4,5 op 7 een mooie 8ste plaats neerzette. Puike prestatie. Ook Matteo is aan de weg terug aan het timmeren. Met 3,5 op 7 heeft ook hij weer een stap vooruit gezet.

Tenslotte had je nog Giordano die net als Lucas en Kobe uit de startblokken schoot (3 op 4), maar dan net als de rest wat last kreeg van de dompige warmte en het gebrek aan zuurstof in het sportzaaltje. 3 op 7 is toch verdienstelijk in deze moeilijke groep.

Aan allen : goed gedaan en op naar het volgende tornooi in Oostende.

 

Resultaten Landegem + tussenstand criterium na Landegem via https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage

 

Debutantentornooi Izegem (11/06/2022) : tornooiwinst voor Giordano

25 deelnemers op het 1e Izegemse debutantentornooi, klein maar fijn.  Met de helft Izegemse deelnemers en een paar handvol jonge schakers uit de clubs van Tielt, Ieper, Roeselare en Waregem, een vlot verloop, een vrolijk zonnetje, en een heleboel vriendelijke medewerkers durven we van een geslaagde onderneming spreken.

 

Er was één enkel gezamenlijk tornooi voor stap 1 en stap 2, met daarna aparte klassering en prijzen.   Enkele Izegemse leden streden voor de hoofdvogel : na 3 ronden hadden Giordano, KobeN, en het Waregemse talent Eden Decraene nog het maximum.  Twee ronden later bleef van hen alleen nog Giordano over en hij kon met 5/5 dit tornooi op zijn naam schrijven.  Een aanwijzing te meer dat hij klaar is voor het stevige schaakwerk.

De overwinning in stap 1 ging naar de Waregemse Oscar Verscheure met 3/5.  Hij won op scheidingspunten voor een gedreven LeonV en Nicolas Colle uit Tielt, beiden ook met 3/5.

Maar het was mooi om zien hoe iedereen zijn/haar uiterste best deed in deze schaakarena, voor een aantal was het hun eerste tornooi-ervaring.  Daarom aan iedereen een ferme proficiat. 

 

We willen langs deze weg nog eens alle medewerkers bedanken : Thibeau, Lucas, Gilles, Kenneth bij de opbouw; Nele, Hannelore, Sofie, Valerie, Liesbeth, Noor, Yasmine in de bar; Lieselot, Tarcis bij de tornooileiding; Sabrina voor de computerassistentie en het graffitibord; Valerie voor de opsmuk van de bar; papa-opa Stragier voor het materiaaltransport.

(Dries en Johan)

 

Jeugdtornooi Aalter (26 mei 2022) : tornooiwinst voor Daan

Deugddoend jeugdtornooi in Aalter.  Eindelijk weer een tornooi in heel normale omstandigheden.  5 Izegemse jeugdspelers op post, en dat leverde 5 goede tot uitstekende resultaten op.

 

Bij de jongsten haalden KobeN en Matthia allebei 4/9.  Kobe bouwde zijn partijen telkens heel goed op en liet een al heel volwassen schaak zien.  In de laatste ronde  liet hij een plusscore liggen toen hij in betere maar complexe stelling een stuk zag verloren gaan.  Matthia speelde heel enthousiast, soms wat te vlug, en zijn partijen gingen soms nog heel hard op en neer.  In de laatste ronde dikte hij aan tot 4 punten na een wonderbaarlijke partij.

 

Lucas kwam na een mooie 3 op 4 dicht bovenaan de tabel te staan.  Zijn derde winst was stevig en toonde dat hij heel goed “dubbele aanval met de dame” onder de knie heeft.  Daarna sputterde de motor wat maar hij eindigde met een fraaie 4/7.

 

Voor Giordano was het zijn allereerste tornooi en in zijn leeftijdscategorie -16j spelen jongeren die al bijna tien jaar tornooi-ervaring hebben.  We hadden hem dan ook gewaarschuwd voor een lastige dag.  Maar na een aarzelend begin sprokkelde Giordano met heel degelijk schaak 3 punten bijeen op 7 partijen.  Een veelbelovende prestatie.

 

Held van de dag werd Daan die het tornooi bij de -20 jaar won.  Jawel : in de gezamenlijke “open reeks” moest hij weliswaar enkele volwassenen laten voorgaan, maar in de jongerencategorie haalde hij met 4,5 op 7 de hoogste score, goed voor een blinkende beker en de eerste geldprijs.  Hij versloeg spelers van 1600 of 1700 elo, en hield N. Faybish (2176) op remise.  Eens te meer een blijk van Daans grote sprong voorwaarts dit seizoen.

 

Jeugdtornooi Gent (zondag 28 november 2021)

 

Na enige twijfel had de organisatie beslist om het jeugdtornooi te laten doorgaan, zij het met nog wel een aantal extra voorzichtigheid, naast mondmaskers en CST.  Zo werden de bewegingen van de mensen zoveel mogelijk beperkt en werd de beweging van de lucht zoveel mogelijk aangewakkerd.  Meer precies : koude lucht.  En de cafetaria was dan ook een ruimte waar het voor de moedige aanwezige ouders overleven was met stampvoeten, klappertanden en warme soep.

 

Uiteindelijk liet niemand van de jonge Izscha-schakers zich afschrikken en waren er zelfs 10 deelnemers vanuit Izegem.  Tussen haakjes : zo kwamen meer dan de helft van de West-Vlaamse deelnemers uit Izegem.

 

Proficiat om mee te doen aan Matthia, Ilano, KobeN, Lander, Staf, Noah, MatteoD, Lucas, Emiel, Ulysse.  Iedereen in zijn leeftijd, en iedereen natuurlijk ook op zijn niveau, speelde gedreven een interessant en leerzaam tornooi. Glorie om een zege, na een mooie matzetting, maar onvermijdelijk ook al eens teleurstelling na een nederlaag, zeker na een of andere blunder.

 

Het begon vreemd moeizaam en zowaar verloren alle Izegemsnaren hun eerste partij.  Oei, maar daarna kwamen allen tot scoren, enkelen geraakten aan de helft van de punten, of bijna, dat is altijd een heel goed resultaat op deze vrij sterk bezette tornooien van het Jeugdschaakcriterium.

 

Alle resultaten met onze Izegemse jeugd zijn terug te vinden op https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage

 

West-Vlaams Jeugdkampioenschap (16-17 oktober 2021, Brugge)

Kobe Neirynck West-Vlaams jeugdkampioen bij de -10

 

15 Izegemse deelnemers tussen de in totaal net geen 50 deelnemers.  Door het relatief beperkte aantal werden meerdere leeftijdscategorieën samengevoegd.  Daardoor hadden de jongsten van die combinatie-reeksen soms een lastig tornooi met partijen tegen vooral oudere tegenstanders.

 

We willen vooral iedereen feliciteren die meegedaan heeft.  Zowel wie voor de eerste keer een echt tornooi speelde, en leergeld moest betalen.  Als wie al wat ervaren is en probeerde mee te doen voor de prijzen.  Strijd en schaakplezier dus, en we zijn zeker dat velen tijdens die volle dag of die 2 volle dagen schaken heel wat opgestoken hebben.

 

Ook een welgemeend bedankje aan de enthousiaste ouders-supporters, meestal  ook chauffeur.

 

We vermelden graag even de beste Izegemnaars in de verschillende categorieën:

Thibeau werd 3e bij de -14 jaar, na een hard bevochten zege in de laatste ronde tegen Thymen.

Bij de -12 haalde Lucas eveneens een mooie 3e plaats.

Dé blikvanger van Izscha was Kobe N. die bij de -10 jarigen de hoofdvogel afschoot.  Hij won 6 van de 7 partijen en mag zich een jaar West-Vlaams jeugdkampioen noemen.

 

Tot zover de geldprijzen, maar daarnaast was er ook voor iedereen een naturaprijs.  Veel Izegemse deelnemers konden zich via dit tornooi ook plaatsen voor het Vlaams jeugdkampioenschap op 5-6-12 februari in Mechelen.  Hierover later meer.

 

Alle uitslagen en eindstanden, zie : https://www.schaakliga-wvl.be/index.php/juniors/juniors-ligakampioenschap/w-vl-liga-jeugdkampioenschappen-2022/uitslagen-8-en-10