Izscha

Izegemse Schaakkring
Tornooiverslagen jeugdspelers

Vlaams Jeugdschaakcriterium (24 november 2019, Gent)

4 dappere Izscha-jeugdspelers aan de slag op het jeugdtornooi in Gent.

Goede scores van AlexanderB, Lucas en Ulysse en Lars andermaal op het hoogste schavotje.

Alle resultaten via https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage.

 

Vlaams Jeugdschaakcriterium (11 november 2019, Zottegem)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met 259 deelnemers (een verdubbeling bij 2 jaar geleden) was de ruime zaal bij het sportcentrum in Zottegem tot een volle en drukke schaakarena omgetoverd.  Izscha droeg zijn steentje bij tot de groei van dit tornooi : terwijl we enkele jaren geleden met een of een paar Izscha-jeugdspelers Zottegemwaarts trokken, kwamen nu verheugenderwijs 10 (tien!) Izschakers aan de aftrap.

Zoals gebruikelijk met diverse ambities, en naast stevig schaak leidde ook al eens een misser tot een al of niet gunstig resultaat.

 

Dat ook een begeleider kan blunderen bewees ik door bij start van de 3e ronde van de E-reeks de klok niet goed in het oog te houden, waardoor Delphine, Lucas en Matteo te laat aan hun bord verschenen. En verloren, nogmaals mijn excuses. Matteo kwam na winst in ronde 4 en 5 en 6 in de 2e rij te zitten en streed voor een plaatsje bovenaan.  Helaas verloor hij partij 7 en 8.  Delphine en Lucas startten haperend, maar zetten halverwege allebei een heuse inhaalrush in.  Lucas kwam met 4/8 in de 9e ronde uit tegen Matteo, overspeelde hem aanvankelijk, maar kon niet afwerken en Matteo wist zo nog mooi tot 5/9 aan te dikken.  Lucas bleef op een heel verdienstelijke 4/9.  Delphine ging de laatste ronde in met 4,5 en verzilverde in ronde 9 nog een fraai extra puntje na een partijtje om ’t eerst dame maken.  Of eigenlijk : zij maakte een dame, haar tegenstander niet.  5,5/9 werd zo haar uitstekende eindscore.

 

In de D-reeks leek Ulysse na een vreemde nederlaag in de 1e ronde af te stevenen op 4/5.  Zijn 5e partij ging na een bijzonder degelijke strijd en na duidelijk voordeel alsnog verloren.  Keurige winst vervolgens in partij 6 en 7 bracht hem met 5/7 in de eindrangschikking net onder de top.  Deborah speelde heel behoorlijk en eindigde met 3/7.  Dat had meer kunnen zijn, want zij verloor onfortuinlijk haar 6e partij, waarna ze makkelijk haar 7e kon winnen.  Nel won haar 3e partij en streed daarna hard om nog een puntje.  Dat lukte in de laatste ronde met een prettig mat achter de paaltjes.

 

De C-reeks won favoriet Lars nadat hij maar een enkel halfje had moeten toestaan.  Proficiat!  6,5/7 en daarmee won hij dit jaar al in zijn leeftijd het 4e jeugdtornooi op 4.  Nieuw doel is nu wellicht om ook het regelmatigheidscriterium 2019 op zijn naam te schrijven.  Daan acteerde prima, wist 2x vanuit een verloren stelling nog te winnen, ik zag hem ook een keer een beslissende aanval uitvoeren met het thema ‘mat met loper en toren’.  De laatste partij won hij dankzij zijn dappere fianchetto-loper en Daan totaliseerde zo aardig +50% oftewel 4/7.

Alexander ontpopte zich in Izscha op korte tijd al tot een degelijke schaker en strandde in dit tornooi op 2,5/7.  Had 3,5 moeten zijn, want ik zag in de laatste ronde een gewonnen stelling jammerlijk uit zijn handen glippen.

 

In de open A-reeks tenslotte behaalde Dries 3/7.  Of hij hier helemaal tevreden mee is, weet ik niet zeker.  Maar dat hij zich ferm geamuseerd heeft, dat leek me wel.  Veel schaakplezier was er, denk ik, overigens bij alle Izscha-deelnemers.

 

In de galerij mooie actiefoto’s van alle Izegemse deelnemers van de hand van Nick, papa van Nel en Daan.

 

Alle resultaten : zie https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage

(Johan DB)

 

West-Vlaams jeugdkampioenschap (26-27 oktober 2019, Gistel)

Met 7 jeugdspelers was Izscha behoorlijk goed vertegenwoordigd op het tornooi in Gistel (totaal 80 deelnemers).  Proficiat aan alle 7 om deel te nemen, en ook om 2 dagen (enkel Lucas : 1 dag) met inzet en concentratie het beste zichzelf te geven.  Ook de soms lange wachttijden tussen de partijen werden vrolijk samen zoekgemaakt.

 

Voor sommigen was het hun eerste of bijna eerste tornooi en dan is het natuurlijk vooral uitkijken, proberen, ervaring opdoen.  Anderen traden aan met enige ambitie en lonkten naar een eventuele afvaardiging voor het Vlaams kampioenschap in Mechelen.

 

In de reeks -10 plaatste Lucas zich mooi met 4/7 en een 6e plaats voor het Vlaams kampioenschap.

De reeks -12 was de grootste reeks en hier was de 4/7 van Matteo net niet voldoende voor een selectie.  Na een knappe 4/6 moest hij in de laatste ronde spelen op bord 3 en verloor.

Delphine speelde heel volwassen, gebruikte goed haar tijd en had bij 3/6 in haar laatste partij een gelijk eindspel in handen dat toch nog jammerlijk verloren ging.

Sargis en Emiel hadden een moeizame eerste tornooidag, maar kwamen de tweede dag wel tot scoren.  Emiel miste nog wel eens een goede stelling af te werken door te snel spelen en behaalde een half, Sargis kon zijn tegenstander in de laatste ronde verrassen met pat en sprokkelde zo nog in totaal twee punten bij elkaar.

In de reeks -14, waar het niveau al stevig is, presteerde Deborah heel goed en behaalde met winst in de laatste ronde 4/7, maar viel helaas ook hier net buiten de top 8 en verwierf dus geen rechtstreeks plaatsje voor het Vlaams kampioenschap.

Alexander speelde zijn 1e tornooi, had de eerste dag wellicht wat aanpassingsproblemen, maar finishte puik met 3/7.

 

Indien sommige West-Vlaamse geselecteerden voor Mechelen niet wensen deel te nemen, kunnen de nipt niet geselecteerden eventueel nog hun plaatsje innemen.  Afwachten hiervoor op nieuws van West-Vlaams jeugdverantwoordelijke Glenn.

 

Tornooi van Bodenmais (D) (27 juli - 04 augustus 2019)

Lars 5,5/9

In de eerste ronde werd het spannend of ik net een van de beste spelers zou krijgen of de laagst geklasseerde. Ik kwam terecht op bord 1 tegen de topfavoriet Aleksander Delchev. Daar vond de logische uitslag plaats. Daarna werd ik naar achter geplaatst en kreeg ik een lokale jeugdspeler die ik versloeg met een penning op dame en koning. Raar maar waar moest ik daarna op een nog lager bord spelen. Daar miste ik in de opening een tactiek maar kon met een koningsaanval terugkomen. In de 4e ronde kreeg ik een oudere fide-meester op het bord en kon de remise houden, dynamiek en spanning ontbraken in die partij. In de vijfde ronde kreeg ik een lokale clubspeler tegenover mij die steeds rond de 2100 bleef hangen. Na een sterke come-back maakte ik toch na ongeveer 5 en een half uur een fout die me fataal werd. Daarna kreeg ik toch een deftige tegenspeler die ik met een stukoffer en daarna met het insluiten van zijn paard kon verslaan. In de 6e ronde kreeg ik een oudere man tegenover me die duidelijk of zeer goed zijn theorie kende, of gewoon zeer goed voorbereid was. Dit was de eerste partij waar ik geen enkele kans heb gemaakt. Ook na deze partij kreeg ik een 2000 op het bord. In die partij stond ik steeds passief maar kon met een tactiek (zie diagram) op het einde toch de winst binnenhalen. In de laatste ronde gaf mijn tegenstander jammer genoeg forfait. Uiteindelijk won ik de jeugdprijs bij de U14 en werd ik derde in mijn ratinggroep. (Lars)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op deze pagina vertellen we de resultaten en verhalen van jeugdspelers van de Izscha-jeugdwerking, die deelnamen aan externe (jeugd)tornooien.

Wie aan een tornooi heeft deelgenomen, wordt van harte uitgenodigd een verslagje te bezorgen aan de lesgevers of per mail te sturen naar lieselot.deleersnyder@telfort.nl. Ook foto's zijn steeds van harte welkom.

 

Tornooien 2019-2020

 

Jeugdtornooi Waregem (21 december 2019)

Nieuw tornooi, niet binnen Vlaams Jeugdschaakcriterium, maar wel volgens dezelfde formule. 

Deelnemers : Lucas, Nel, Daan, Emiel, MathijsC

Enkele sfeerbeelden. De resultaten vind je hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 21 december vond het eerste jeugdschaaktornooi in Waregem plaats. Izegem was vertegenwoordigd met 5 schakers. Nel, Daan, Matthijs, Emiel en Lucas.

Nel en Daan begonnen allebei flitsend aan het tornooi.

Na 2 ronden stond Nel alleen op kop met 2 op 2! 1 punt voor op de tweede! na 4 ronden en enkele partijen op het eerste bord stond ze nog derde. Een schitterend begin, helaas was het bobijntje dan af en uiteindelijk werd het toch nog een verdienstelijke 3 op 7.

Ook Daan speelde in de 3de ronde op het eerste bord. Tekenend voor hun felle start. Maar uiteindelijk sloot hij het tornooi ook verdienstelijk af met 3 op 7.

Emiel had een lastige dag en enkele ongelukkige partijen. Slaap te kort was deels de oorzaak. Een pat redde de dag.

Lucas begon op het eerste bord, maar had zijn dagje niet. Zelfde probleem als Emiel, namelijk ietsje te weinig geslapen. Het werd uiteindelijk een 4 op 9 in de reeks -8/-10.

Ster van de dag was uiteindelijk Matthijs die in zijn eerste tornooi als 7-jarige ook 4 op 9 haalde. Zijn laatste partij was zelfs op het eerste bord, waar hij een heel verdienstelijke partij speelde en zelfs een Dame had kunnen voorkomen. Dik applaus voor Matthijs die ook tegen oudere spelers heel goed speelde! 👏🏻(Dries)

Vlaams Jeugdschaakcriterium (28+29 december 2019, Brugge)

Misschien is het jeugdtornooi van Brugge wel het sterkst bezette van de 10 tornooien binnen het jeugdschaakcriterium.  Twee dagen en een langer tempo schrikt sommigen vast af.  Anderzijds komen ook schakers van heinde en verre om te combineren met het Brugse kerstgedruis.  Met 222 deelnemers had het tornooi alvast geen gebrek aan belangstelling.

Vanuit Izegem deden 4 leden mee.  Na dag 1 ontving ik licht alarmerende berichten van begeleider Dries over de gang van zaken.  Op dag 2 werd een en ander goedgemaakt.

Matteo en Lucas scoorden bij de -10 op dag 1 maar een luttel punt op vier.  Met een wat makkelijker programma ging het op dag 2 des te beter vooruit en Lucas klom gezwind naar 4/7.  Zijn 8e partij was heel degelijk, gelijkopgaand en bijzonder interessant, helaas moest hij in het eindspel de duimen leggen.  De laatste partij probeerde hij nog eens een herdersmat, maar op dit niveau (om maar eens een geijkte sportterm te gebruiken) lukt deze truuk niet meer.

Ook Matteo eindigde met 4/9.  In de laatste ronde ging even het licht uit met dameverlies tot gevolg.  Maar daarvoor kon ook hij flink klimmen in de rangschikking met af en toe goed spel en de nodige rust aan het bord.

Bij de -14 kwam Alexander de eerste dag niet tot scoren, maar hij zorgde uiteindelijk nog voor een 2/7.  Veel grote fouten worden in deze categorie niet meer gemaakt en een trage zet in de opening kan al eens tot verlies leiden, zo ondervond hij.  In de laatste ronde maakte zijn tegenstander fouten en Alexander bleef rustig en keurig spelen, met zijn 2e punt tot gevolg. (Johan DB)

 

Lars (ook -14) doet zelf verslag van zijn tornooi :

Zaterdag begon moeilijk, met een verkeerde openingszet waardoor ik het initiatief helemaal kwijtspeelde. Mijn positie was verloren maar mijn tegenstander werd te hebberig en nam een pion, waardoor ik weer tegenspel kon creëren. Met nog 4min. ging ik een eindspel in met een toren voor een paard voor. Ik heb mijn tegenstander dan mat gezet met nog 21sec. op de klok. De tweede partij speelde ik tegen een voor mij onbekende Nederlander. Ik stond goed maar koos voor de verkeerde aanpak, later werd het remise. De derde partij won ik zonder problemen.

Zondag begon ik tegen de concurrent voor de eindstand, met zwart en speelde een remise naar voorbeeld van een partij van S. Mamedyarov. De tweede partij was terug op bord 1. Ik stond zeer goed maar heb ook hier weer voor de verkeerde aanpak gekozen, remise. De volgende partij begon goed maar later in de partij ging ik weer de fout in maar kon het nog rechttrekken in het begin van het eindspel, opnieuw remise. De laatste ronde moest ik winnen om nog te winnen in het eindklassement. Ik dreef mijn tegenstander richting de tijdnood waardoor deze zelf iets probeerde te forceren. Hij had zich misrekend en zo won ik een pion, daarna nog een en daarna ging mijn tegenstander door zijn vlag. Op het toernooi zelf derde, in het eindklassement eerste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast Lars (1e dus bij de -14) noteren we nog enkele Izegemse jeugdschakers die min of meer regelmatig deelnamen aan de jeugdtornooien in 2019 en een eindranking in de top 100 haalden :

Alexander 31e bij de -14 (4 deelnames)

Daan 54e bij de -14 (2 deelnames)

Ulysse 92e bij de -12 (2 deelnames)

Matteo 25e bij de -10 (6 deelnames)

Lucas 47e bij de -10 (4 deelnames)

Alle informatie via https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage.

 

Vlaams jeugdkampioenschap (9 februari 2020, Mechelen)

Lucas (-10) was er helemaal klaar voor. De dag begon goed met een mooie overwinning tegen een manneke waar hij vroeger al van had verloren. De tweede ronde ging heel wat minder tegen de latere vice-kampioen. Ook de derde ronde eindigde in mineur door een kleine fout in het eindspel. Focus op de eigen pion die kan overlopen en niet op de pion van de tegenstrever. Foutje dat maar 1 keer zal gebeuren.

De 4de en 5de ronde werden dan weer gewonnen. Vooral die laatste was super tegen een sterke tegenspeler. Met 3 op 5 zag het er heel goed uit. Spijtig genoeg werden de laatste 2 partijen met het kleinste verschil verloren. 3 op 7 is een mooi resultaat, maar het zag er even beter uit. Toch trots op de enige vertegenwoordiger van Izscha. (Dries)

 

alle info : zie https://jvv.tsmschaakklub.info/

Tornooien van Cappelle La Grande (22-29 februari 2020)

Een verslag van het toernooi Cappelle La Grande 2020 classic en rapid door Lars.

Het classic-toernooi begon 22 februari en eindigde 28 februari. Het rapid-toernooi vond plaats op 29 februari.

 

 

 

 

 

 

 

 

In het classic-toernooi begon ik tegen een sterke jeugdspeler uit Azerbeijan. Tegen hem verloor ik in het middenspel een pion en hij zette dit in het eindspel om naar winst. De partij duurde lang, zo'n 5 tot 5.30 uur. De tweede partij speelde ik tegen een 1700. Na de opening won ik een kwaliteit en haalde het later met een matnet. Ronde 3 speelde ik tegen een FM uit Turkije. In de opening stond ik wat slechter maar ik kwam terug in de tijdnood rond de 35e zet. Ik won een pion en speelde een eindspel dat veel winstkansen bevatte. Helaas zat ik in tijdsnood en moest remise toestaan. Ronde 4 viel op dezelfde dag als ronde 3, maar aangezien ronde 3 ook weer lang duurde, nam ik een bye, daarvoor kreeg je tot en met ronde 6 een half punt. Ronde 5 speelde ik tegen een Franse jeugdspeler van mijn eigen leeftijd. De opening was complex en met een piondoorbraak wist ik het initiatief te halen, daarna won ik een pion, daarna nog een en de partij eindigde met een koningsaanval. Mijn tegenstander gaf daar op. Ronde 6 speelde ik tegen een FM. In de database stond dat hij zo goed als altijd Pf6 speelt op d4. Maar in de partij speelde hij na d4, d5. Hij was dus voorbereid en ik wou die voorbereiding vermijden. Daarom speelde ik op d5, Lg5! De partij verliep chaotisch omdat ik mij misrekend had. Ook hier kwam ik in de tijdsnood terug en we gingen naar een eindspel waarin ik 2 pionnen voor een paard had. Elk had ook nog 1 toren en enkele pionnen. Er werd wat geruild en we kwamen in een eindspel paard en toren tegen toren terecht (ik had enkel de toren), theoretisch remise, maar ik heb na 50 zetten de remise moeten claimen. Deze partij duurde 6 uur en omdat ronde 7 snel volgde heb ik ook daar een bye genomen, weliswaar zonder punten. In ronde 8 kwam de winst al vroeg in de partij. Ronde 9 speelde ik tegen de Benko, en mijn tegenstander was duidelijk iemand die de theorie begreep. Na een nieuwe, populaire zet in een specifieke stelling moest hij voor het eerst in de partij denken. Ik kon de extra pion houden en zette dit in het laat-middenspel om in winst. Met een score van 5,5/8 en een TPR van 2103 was dit een geslaagd toernooi.

 

Zaterdag was er dan een rapid toernooi. Daar begon ik met wit tegen een ruim 2100-speler en er werden veel dames gemaakt (elk heeft 2 keer gepromoveerd), na wat ruilen stond het dan remise. De arbiter had dan ingegeven dat ik verloren had en ik heb mijn half punt pas na ronde 2 bijgekregen. Dit had als gevolg dat ik in de 2e ronde een gemakkelijkere tegenstander kreeg. Ik sloot een toren in, daarna een paard, en daarna gaf hij op. Ronde 3 was een aanvallende partij met tegengestelde rokade. Mijn tegenstander had mijn aanval onderschat en ik won met een mat-in-4-combinatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een mooie overwinning tegen een ruim 2250-speler. Ronde 4 speelde ik dan tegen een grootmeester op een live-bord en verloor daar al vroeg met een combinatie. Ronde 5 begon rustig en heb ik gewonnen in een toreneindspel. Ronde 6 kwam ik een toren en een pion voor een loper voor te staan maar heb die partij helemaal uit handen gegeven. Een spijtige nederlaag. Ronde 7 speelde ik tegen een jonge Belgische FM. Ik offerde een kwaliteit een kreeg in het middenspel een dominante positie. Ik won in een eindspel met 3 pionnen extra! Ronde 8 kwam ik met een aanval zeer goed te staan maar blunderde in tijdnood mijn voordeel weg. Toen stond het remise. De laatste ronde kreeg ik weer een lastige tegenstander. Er werd veel geruild en er verscheen een gelijkkleurig lopereindspel, remise dus. Dit was voor mij een fantastisch toernooi qua prestaties. Met een score van 5,5/9 won ik de tweede prijs in de elo-categorie 1800-1900 en met een TPR van 2172!