Izscha

Izegemse Schaakkring

19 mei 2018

Met grote verslagenheid en droefenis heeft de club deze week het onverwachte overlijden van Gaby vernomen.  In de talrijke blijken van medeleven wordt Gaby herinnerd als een 'aangename man', een 'goedlachse, optimistische kameraad', of 'misschien wel de sympathiekste persoon van de club'.  Er klinkt ook veel dankbaarheid voor zijn inzet voor de club of voor interessante conversaties met hem.

Gaby heeft een lange schaakcarrière in diverse clubs.  Voor het grootste deel speelde hij bij Izscha en sinds vele jaren was dit zijn hoofdkring, hij was er de laatste jaren ook bestuurslid.  Gaby was bij haast alle activiteiten van de club aanwezig en betrokken.  Het Izscha-clubkampioenschap was vaste prik (ook in Tielt speelde hij het clubkampioenschap mee).  Tot voor enkele jaren speelde hij op zondag interclub, de laatste jaren stond hij graag zijn plaats af aan nieuwe of jonge spelers, tegelijk was hij steeds bereid om in te springen in geval van nood.  En was er tijdens het afgelopen seizoen tweemaal  een barman nodig op zondagnamiddag, samen met Trees was hij tweemaal present.

 

Nieuws seizoen 2019-2020

Gaby was ook een vaste en betrouwbare schaaklesgever aan de jeugd op zaterdagvoormiddag.  Toen hij een jaar of 6 geleden buurmeisje Louise tot het schaken wist te motiveren, schakelde hij zich meteen in als jeugdlesgever.  Later bracht hij ook buurjongen Luka mee.  Hij had onderhand een eigen stijl ontwikkeld.  Het geduldig bijbrengen van schaakvaardigheden wisselde hij af met interessante schaakverhalen of portretten van wereldkampioenen, en zo gaf hij tussen de  oefeningen en partijtjes door ook schaakcultuur mee aan de jeugd.  Gaby begeleidde regelmatig spelers op jeugdtornooien en voorts was hij recent nog gestart met schaaklessen in de Lichterveldse basisschool 't Vlot.   Ook voor de jeugdspelers is het plotse heengaan van Gaby onbegrijpelijk, want velen van hen hadden een heel goede band met hem.  Iemand van de jongelingen had het over het verlies van zijn 'schaakopa'.

Gaby hield intens van het spelletje 'schaken', maar kon het tegelijk ook relativeren.  Belangrijk was voor hem evenzeer de club, de vereniging, het samen-schaken.  Het hinderde hem soms als hij minder enthousiasme voor de clubactiviteiten vaststelde dan hij wenste, en dan kon hij wel eens scherp formuleren.  Dit zeker ook altijd in een correcte taal, een stokpaardje van hem.  In het algemeen was hij overigens bekommerd om de achteruitgang van het verenigingsleven, bij Izscha was hij des te meer voortrekker bij de bij-activiteiten van de club, zoals de losse tussendoor-tornooitjes, het clubfeest, de familiewandeling.

Een wel heel erg vreemd einde van het Izscha-schaakseizoen is dit nu.  Ook het komende seizoen gaat stiller en leger zijn en dan gaan we wellicht nog beter beseffen wie Gaby voor Izscha is geweest.

Vandaag is in Lichtervelde afscheid genomen van Gaby, in aanwezigheid van heel wat clubleden.

Johan DB

Zomertornooien 2019

Enkele schakers trokken er ook deze zomer op uit om deel te nemen aan fijne zomertornooien.

Lees met genoegen de verslagen van het tornooi van Bodenmais (door Lars) op de pagina "Tornooiverslagen jeugdspelers" en het tornooi van Brasschaat, waar zowel Lars als Johan DB aan deelnamen (door Johan DB, zie pagina "Tornooien").

Nieuwe ELO juli 2019

Zie https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionFICHES/FRBE_Club.php?club=340

Met o.a. een jump van 81 punten van clubkampioen Artur.

Vrijdag 30/08/2019 - Inwijding nieuw lokaal Emelgem met rapidtornooi

Het seizoen is op gang getrokken en het nieuwe lokaal ingewijd.  8 deelnemers aan het rapidtornooi keurden de nieuwe locatie goed en probeerden de schaakspieren na de vakantie weer soepel te krijgen.

Na 5 ronden bleek Lars de beste met 4,5/9 voor Tarcis met 3.  Volgden met 2,5 Gilles, Dries, Johan V en Johan D, Artur met 2 en Dirk met 0,5.

Clubtornooi 'De Winterkoning' - oproep aan leden

Vergeet niet je voor 22 september in te schrijven voor het clubtornooi op vrijdagavond.

Meer informatie: zie pagina 'De Winterkoning 2019 ', onder de rubriek 'Clubkampioenschap'.

Hopelijk zijn er veel kandidaten om deel te nemen aan dit nieuwe tornooi.  Uitdrukkelijk willen we ook de jeugdspelers vanaf stap 3 uitnodigen om deel te nemen.  Het tornooisysteem (Zwitsers) zorgt er voor dat iedereen zoveel mogelijk tegen spelers van gelijke sterkte uitkomt.

De kalender: 27/09, 11/10, 25/10, 15/11, 13/12

West-Vlaamse Interclub - oproep aan leden

Wie wenst deel te nemen met een Izegemse ploeg aan de West-Vlaamse Interclub (= 5x op vrijdagavond), gelieve je te melden voor 10 september.  Hopelijk kunnen we 2 ploegen vormen, 1 in 1e afdeling en 1 in 2e afdeling.  Ploegen bestaan uit 4 spelers.

De kalender :  04/10 , 22/11 , 06/12 , 24/01 , 07/02

Zaterdag 31/08/2019 : Izegemse Sportraad (Tarcis Deprez)

Op de algemene vergadering van de sportraad, waar een verantwoordelijke van iedere aangesloten club moet aanwezig zijn, viel voor Izscha te onthouden dat moet worden deelgenomen aan minstens 2 activiteiten - met minstens 10% van aantal leden - om in aanmerking te komen voor sportiefste vereniging en daaraan verbonden premie van minimum 75 €. Verleden seizoen hebben wij enkel deelgenomen aan Urban Move, die dit seizoen weer wordt georganiseerd op 22 september. Wie wil deelnemen: naam en aantal personen doormailen tegen woensdag 18 september naar tarcis.deprez@telenet.be.

Zie : https://urbanmove.izegem.be/

Pascal Bauwe (1962 - 2019)

Het is hard schrikken deze middag : ik verneem het overlijden van Pascal Bauwe.  Pascal had in juni laten weten in het ziekenhuis in Menen te zijn opgenomen na een trombose, vervolgens dat hij daar herstellende was.  Maandag 02/09/2019 is hij er overleden.  Hij was 57.

 

Pascal woonde in Menen, werkte in Izegem bij Vandemoortele en was lid van schaakkring Kortrijk, waar hij o.m. actief was in de jeugdwerking.  Sinds 1 seizoen was hij ook lid van Izscha als zijn 2e kring om met ons mee te spelen in de Nationale Interclub.  Hij speelde afgelopen seizoen overigens bijzonder sterk en zonder hem zou Izegem zich nooit hebben kunnen handhaven in 3e afdeling.  We kenden Pascal al langer als een gedreven en degelijk schaker, het laatste jaar konden we hem ook nader leren kennen als een aimabel man, met wie het aangenaam afspreken en spelen was. Hij had toegezegd om ook komend seizoen de Izegemse kleuren te verdedigen, zij het onder voorbehoud van zijn gezondheid.

 

De uitvaart is dinsdag 10 september in Menen.  Wie daarop aanwezig wil zijn, kan contact met mij nemen, om samen te rijden.  Izscha zal zijn medeleven betuigen met een bloemenkrans.

Johan DB, 04.09.2019

 

Zie : Overlijdensbericht

 

10/09/2019

Deze morgen is in Menen met droefenis afscheid genomen van Pascal Bauwe.  Vanuit verschillende clubs was de West-Vlaamse schaakwereld aanwezig, uiteraard ook een aantal Izscha-leden.  Aan de familie zijn de verschillende blijken van medeleven van Izscha-leden overgemaakt.

 

07/09/2019 - start jeugdschaak

Met zo’n 20 jonge schakers startte zaterdag het nieuwe Izscha-jeugdschaakseizoen.

Welkom aan de nieuwelingen : Maya, Luïz, Fiebe, Kobe, Felix, Alexander.  Volgende week komt daar ook nog Sargis bij (broer van David).

 

06/09/2019 - snelschaaktornooi

Een spannende avond met 6 deelnemers.  Dries leidde na 7 ronden met 5,5 en leek het tornooitje te gaan winnen, maar dan sputterde zijn motor en hij werd nog voorbijgesneld door Johan V.

Na 10 partijen : Johan V 6; Gilles, Dries en Johan D 5,5; Alexander 4; Artur 3,5.

 

Verhuis materiaal naar Emelgem - oproep aan leden

Ons materiaal  in De Vagant wordt verhuisd op donderdag 12 september, afspraak om 18u00 in De Vagant. 

Wie komt helpen? Graag een seintje vooraf.

13/09/2019 - simultaan door clubkampioen Artur

Artur nam het op tegen een divers gezelschap van 9 tegenstanders : 3 jeugdspelers, 2 papa’s, 4 ervaren clubspelers.  De papa’s leverden harde strijd maar konden verlies niet verhinderen.  Emiel en Matteo hielden ook lang stand, maar verzeilden tenslotte in een matnet.

Alexander B speelde de langste partij van de 9.  De stelling was een hele tijd gelijk, maar uiteindelijk won ook hier Artur na stukwinst in het eindspel.  Tegen de clubspelers ging het begrijpelijk iets moeizamer voor Artur : hij leed nederlagen tegen Dries en Johan DB, maar wist Tarcis en Gilles via eeuwig schaak op remise te houden.  6-3 winst dus voor de simultaangever, zonder meer een puik resultaat, en dat in een goeie 2 uur.

22/09/2019 - Urban Move

Urban move -wandelen en lopen- werd een enorm succes mede dankzij medewerking van de Izegemse verenigingen die punten konden verdienen i.v.m. sportiefste vereniging. Voor Izscha waren Trees en Nel -vader Nick moest mee helpen zorgen met de handbalclub voor de omkadering- en ikzelf present voor de 8 km wandelen. Zeer mooi, autoloos, en goed georganiseerd traject ook door verschillende bedrijven. De beklimming van de Skyline toren -275 trappen- beloond met een prachtig uitzicht op de omgeving, was wel een kuitenbijter. Aanvankelijk zeer mooie blauwe hemel maar naarmate de dag vorderde nam niet alleen de vermoeidheid toe maar tevens de dreigende wolken. Daarmee hadden we, dankzij waarschuwing van de meteo, rekening gehouden en vertrokken zo rap mogelijk. Rond 1630u waren terug bij af en konden ook veilig en droog naar huis. Op mijn stappenteller 13.935 stappen en 12.69 km. “Iets” meer dus dan de 8km.

Te vermelden: de opbrengst van deze Urban move zal geschonken worden aan een goed doel in de warmste week voor Kerstmis.

(Tarcis)

 

20/09/2019 - Rapidkampioenschap, 1ste ronde (van 3 ronden)

Lars won overtuigend de eerste ronde van het Izscha-rapidkampioenschap met 5/5.

Volgden : Gilles met 4, Johan V en Johan D met 2,5 en Dries, Dirk en Artur met 2.

 

29/09/2019 - Nationale Interclub, 1ste ronde

Afd. 3D : Izegem 1 – K. Gentse 4 : 3-3

Afd. 5F : Izegem 2 – Tielt : 1,5-2,5

Verslag is te vinden op pagina 'Interclub'.

17/11/2019 - Nationale Interclub, 4de ronde

Afd. 3D : Brugge 3 – Izegem 1 : 3-3

Afd. 5F : Estaimpuis 2 – Izegem 2 : 2-2

Verslag is te vinden op pagina 'Interclub'.

 

11/11/2019 - Vlaams Jeugdschaakcriterium te Zottegem

Met 259 deelnemers (een verdubbeling bij 2 jaar geleden) was de ruime zaal bij het sportcentrum in Zottegem tot een volle en drukke schaakarena omgetoverd.  Izscha droeg zijn steentje bij tot de groei van dit tornooi : terwijl we enkele jaren geleden met een of een paar Izscha-jeugdspelers Zottegemwaarts trokken, kwamen nu verheugenderwijs 10 (tien!) Izschakers aan de aftrap.

Zoals gebruikelijk met diverse ambities, en naast stevig schaak leidde ook al eens een misser tot een al of niet gunstig resultaat.

Verslag en foto's zijn te vinden op pagina 'Tornooiverlagen Jeugdspelers'. 

 

08/11/2019 - Rapidavond

Verheugend om een aantal nieuwe en jonge gezichten te zien op de clubavond.

De strijd tussen de 9 deelnemers leidde tot deze eindstand :

Artur 4,5 / Gilles 4 / JohanV 3,5 / Hassan en Tarcis 3 / Deborah en AlexanderB 2 / Delphine en Kurt 1

 

Na 2 ronden staat Gilles aan de leiding met 8, voor Artur 6,5 en Johan V 6.

Lars (5/5 in de eerste ronde) moest voor de 2e ronde verstek geven wegens beetje ziekjes.

De 3e en laatste ronde is op 29/11.  Izscha rapidkampioen : op basis van 2 beste resultaten.

 

26-27/10/2019 - West-Vlaams jeugdkampioenschap in Gistel

7 dappere Izscha-jeugdschakers gingen voor het ernstige werk naar het West-Vlaams jeugdkampioenschap : Matteo, Lucas, Alexander, Deborah, Emiel, Delphine, Sargis. Proficiat aan alle deelnemers.

Verslag is te vinden op pagina 'Tornooiverlagen Jeugdspelers'. 

 

20/10/2019 - Nationale Interclub, 3de ronde

Afd. 3D : Izegem 1 – Ieper 1 : 2,5-3,5

Afd. 5F : Izegem 2 – Roeselare 2 : 1-3

Verslag is te vinden op pagina 'Interclub'.

 

19/10/2019 - Jeugdschaak met jeugdtornooitje

Terwijl de stap-1-schakers schaak en mat leerden en oefenden, speelden de andere jonge schakers een tornooitje.  Beetje serieus, met de klok, en iedereen met volle inzet.

Bij de groep stap1+ waren Mathijs en Sargis de besten.

Stap 2 en 3 speelden daarna samen een tornooitje en daar wist Alexander als enige 3/3 te scoren.

 

13/10/2019 - Nationale Interclub, 2de ronde

Afd. 3D : Jean Jaurès Gent 2 - Izegem 1 : 3,5-2,5

Afd. 5F : Veurne - Izegem 2 : 3-1

Verslag is te vinden op pagina 'Interclub'.

 

04/10/2019 - West-Vlaamse Interclub, 1ste ronde

Afd. 1 : Izegem – K. Brugse  : 0,5-3,5

Verslag is te vinden op pagina 'West-Vlaamse Interclub'.

29/11/2019 - Izscha-Rapidkampioenschap, 3de ronde

Clubavonden voortaan weer in ons vertrouwde Dorpshuis, Emelgem.

 

Iedereen welkom!  5 ronden, 15’ pppp. Tornooileider Dries.  (einde dus rond 22.30u)

Start 20.00u stipt, wie later komt kan nog inspringen vanaf ronde 2,3,…

Izscha-rapidkampioen : op basis van 2 beste resultaten van 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24/11/2019 - Vlaams Jeugdschaakcriterium te Gent

4 dappere Izscha-jeugdspelers aan de slag op het jeugdtornooi in Gent.  Goede scores van AlexanderB, Lucas en Ulysse en Lars andermaal op het hoogste schavotje.

Alle resultaten via https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage.

 

22/11/2019 - West-Vlaamse Interclub, 2de ronde

Afd. 1 : Oostende 1 – Izegem : 1-3

Verslag is te vinden op pagina 'West-Vlaamse Interclub'.

 

01/12/2019 - Nationale Interclub, 5de ronde

Afd. 3D : Izegem 1 – Meetjeslandse SV 1 : 4-2

Afd. 5F : Izegem 2 – Bredene 2 : 1,5-2,5

Verslag is te vinden op pagina 'Interclub'.

 

29/11/2019 - Izscha-Rapidkampioenschap, 3de ronde: LARS is IZSCHA-RAPIDKAMPIOEN 2019

9 spelers aanwezig: Artur, Gilles, Dirk, Lars, Alexander, Dries, Bart, Tarcis, Hassan

Winnaar van de dag was Lars met 5 op 5, waarbij hij toch wel wat tegenstand gekregen heeft van Hassan en Artur.

Zeker bij Hassan zat er in het eindspel een remise in.

Artur had 4 op 5, gevolgd door Tarcis, Bart, Gilles en de rest.

 

Uiteindelijke winnaar is Lars, met 10 op 10, Artur met 8,5.

Beker werd beloofd (een grote !)

(Dries)

 

06/12/2019 - West-Vlaamse Interclub, 3de ronde

Afd. 1 : Izegem – Oostende 2 : 2,5-1,5

Verslag is te vinden op pagina 'West-Vlaamse Interclub'.

 

06/12/2019 - IZSCHA deed mee met CURIEUS IZEGEM

voor het goede doel vzw Victor uit Roeselare.

 

Delphine, Deborah, Arthur, Maya, Lucas, pappa Dries en mezelf vertegenwoordigden Izscha schaakclub en hebben zo bijgedragen voor welslagen van het vooropgestelde doel van Curieus Izegem.  

Later in de namiddag kwam ook Bart opdagen om zijn rostjes in de rospot te droppen.

Zo kwam Izscha ook nog eens in de belangstelling, waarvoor dank. (Tarcis)

 

Marcel Houthoofd (1938-2019)

Op 1 december is Marcel Houthoofd overleden.  Marcel was in de jaren ’80 vaste clubspeler bij Izscha.  Nadat hij zoon Kurt had leren schaken en toen die wel talent bleek te hebben, zette hij samen met Kurt de stap naar de club.  Zelf was Marcel overigens ook geen onverdienstelijk schaker.

De oudere leden herinneren zich vast nog hoe Marcel elke vrijdagavond rustigweg genoot van zijn schaakpartij, of van een babbel tussendoor.

De begrafenisplechtigheid was vorige zaterdag in Izegem, Tarcis heeft namens de club onze deelneming overgemaakt.  Langs deze weg nog een keer ons medeleven aan Kurt en familie.

14/12/2019 - Jeugdschaak met tornooitjes

Onderlinge tornooitjes met Mathijs als winnaar in stap1+ (2,5 uit 3); Lucas en Alexander in stap2 (2 uit 3) en Daan in stap3 (3 uit 3).

 

13/12/2019 - 5de en laatste ronde Winterkoning - Artur is Winterkoning 2019

Dries-JohanD 0-1 : Met de betere loper had ik een klein voordeeltje, maar plots werd Dries heel behulpzaam.

Artur-Ulysse 1-0 : Ulysse kwam wat moeizamer tot de ontwikkeling van zijn stukken en in het middenspel kon Artur een pion veroveren.  Na verdere afruil stond het eindspel voor hem gewonnen.

Daan-Gilles 0-1 : Daan stond actief en wellicht iets beter in het middenspel.  Helaas tastte hij daarna plots mis en kon Gilles alsnog de volle buit binnenhalen.

AlexanderB-MattijsS 1-0 ff

Deborah bye, speelde (en verloor) een vriendschappelijke partij tegen Hassan, en leerde hem ondertussen hoe de zetten te noteren.

Kurt verwittigd afwezig

 

Artur en JohanD behaalden 4,5 uit 5, maar de tornooioverwinning is voor Artur dankzij de scheidingspunten, in die volgorde : Onderling Resultaat – Sonneborn-Berger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na nieuwjaar komt het clubkampioenschap met hopelijk 2 reeksen : reeks 1 van 6 spelers, en reeks 2 van hopelijk ook minstens 6 spelers.  Start eind januari of begin februari.

 

In januari : losse clubavonden, te beginnen bij vrijdagavond 10 januari.

Voorstellen voor losse clubavonden : welkom!

10/01/2020 - Clubavond - Gilles wint snelschaaktornooitje

Het nieuwe jaar werd afgetrapt met een snelschaaktornooitje.  Daarbij werd het scherpe tempo gehanteerd, dat ook in de West-Vlaamse Liga geldt : 3 minuten + 2 seconden increment per zet.

Gilles toonde zich de handigste en de snelste en won alle partijen.  Heel prettig om zien is als ook verschillende jeugdspelers de weg vinden naar de clubavond.  Dit keer stonden ze voor een wel vreemde uitdaging : terwijl ze al jaren te horen krijgen trager te moeten spelen, moesten ze nu plots weer vlug spelen en ‘niet te lang’ nadenken.  Deborah was de beste van de jeugdspelers door alle andere jeugdspelers te verslaan.

De uitslag : Gilles 9/9; 2 Artur en Dries 7; Hassan en JohanD 6; Deborah 4; Daan 3; Nel 2; Delphine 1.

21/02/2020: Izscha-snelschaakkampioenschap, 1ste ronde

Dries winnaar van de avond, samen met Johan V, maar een streepje voor wegens winst in de onderlinge partij.  Deborah aan de leiding in de afdeling jeugdsnelschaakkampioen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16/02/2020 - Nationale Interclub, 8ste ronde

Afd. 3D : Zottegem 3 – Izegem 1 : 4-2

Afd. 5F : Brugge 7 - Izegem 2 : 2,5-1,5

Verslag is te vinden op pagina 'Interclub'.

 

07/02/2020 - West-Vlaamse Interclub, 5de en laatste ronde - Izscha eindigt 3e

Afd. 1 : Oostkamp 1 – Izegem : 2,5-1,5

Verslag is te vinden op pagina 'West-Vlaamse Interclub'.

 

02/02/2020 - Nationale Interclub, 7de ronde

Afd. 3D : Izegem 1 – Roeselare 1 : 2-4

Afd. 5F : Izegem 2 – Oostende 5 : 1,5-2,5

Verslag is te vinden op pagina 'Interclub'.

 

01/02/2020 - Jeugdschaak

Bij het jeugdschaak van 1 februari leerde stap 1 de schaakklok kennen, de anderen speelden een tornooitje met de klok.

Bij stap 1+ was Kobe de beste.  Stap 2 en stap 3 speelden samen en heel wat dappere schakers van stap 2 konden een speler van stap 3 aftroeven.  Lucas scoorde uiteindelijk het best bij stap 2 Lucas en Daan bij stap 3.

 

24/01/2020 - West-Vlaamse Interclub, 4de ronde

Afd. 1 : Izegem – Kortrijk 1 : 2,5-1,5

Verslag is te vinden op pagina 'West-Vlaamse Interclub'.

 

19/01/2020 - Nationale Interclub, 6de ronde

Afd. 3D : Landegem 1 – Izegem 1 : 3,5-2,5

Afd. 5F : Doornik 2 – Izegem 2 : 2-2

Verslag is te vinden op pagina 'Interclub'.

 

17/01/2020 - Clubavond - Simultaan Lars – Izscha 8,5-1,5

10 clubspelers, waaronder ook 2 jeugdspelers namen het afgelopen vrijdag op tegen simultaangever Lars.  Normaal heeft de simultaangever overal wit, maar Lars verkoos om ook de helft van de partijen met zwart te spelen.

Lars maakte vrij vlug zijn rondjes en dat zorgde er voor dat de tegenstand niet te lang kon nadenken.  En zo lagen al voor 21u in Lars’ zegekar : 2 Johannen, vader Dirk en Delphine.  Langer weerstand boden Hassan, Deborah en Dries, maar ook zij moesten uiteindelijk het hoofd buigen.  Gilles, in 2020 ferm op dreef, slaagde er ondertussen in om een gesloten stelling in zijn voordeel open te wrikken en bracht Lars de enige nederlaag toe.  Tarcis kon nog aandikken met een verdienstelijk halfje, nadat hij fel onder druk had gestaan.  Ook Artur leek lange tijd te gaan scoren, maar in het uiteindelijke toreneindspel kon Lars alsnog ook dit laken naar zich toe trekken.

8,5/10, een uitstekend resultaat, dat al om 22.00u bereikt was.

Grote onderscheiding noemen ze zoiets in bepaalde middens.

Nationale Interclub, 10de ronde + 11de ronde - AFGELAST wegens corona-virus

Zoals verwacht is beslist dat de laatste 2 ronden NIC dit seizoen niet meer gespeeld worden.

Vervolgens ook dat na dit seizoen niemand stijgt of daalt (en dus in september 2020 iedereen weer start op de plaats van september 2019).

Dus kan Izegem in 2020-2021 weer starten met een ploeg in 3e afdeling (en ploegen in 5e).

De beslissing van de KBSB : zie https://www.frbe-kbsb.be/index.php/interclubs/2019-2020.

 

08/03/2020 - Nationale Interclub, 9de ronde

Afd. 3D : Izegem 1 – KOSK 2 : 4,5-1,5

Afd. 5F : Izegem 2 – Waregem 2 : 4-0

Verslag is te vinden op pagina 'Interclub'.

10/06/2020 - Online Izscha-jeugdtornooi

8 deelnemers : Lars (winnaar, met 8 overwinningen en slechts 1 remise tegen ondergetekende), Daan, Lucas, Nel, Dries, Fiebe en Maya.

Uitslag in die volgorde.

 

Bij stap 1 heeft Fiebe het partijtje gewonnen tegen maya. Tegen Lars was er geen kruid opgewassen. Daan was de beste van de rest.

Weer heel amusant. Anderhalf uurtje intensief schaken. Lekker. (Dries)

 

Nationale Interclub 2019-2020

Na hoorzitting op 30.05 heeft de Commissie voor Geschillen van de KBSB op 02.06 de beslissing van de KBSB om de competitie 2019-2020 te annuleren vernietigd. 

 

Dit wil zeggen dat de KBSB voor de beslissing staat om :

ofwel toch nog de 2 laatste ronden te laten doorgaan,

ofwel een eindklassement op te maken.

 

Vervolg (uit bericht van de KBSB en Nat. tornooileider Zamparo, 06.06) :

“De eerste keuze kan een enorme impact hebben op de organisatie en de kalender van het volgende seizoen.
De laatste keuze zou ons leiden naar het eindklassement https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/ICN/19-20/ICN_NIC_2019_2020_Apercu_Overzicht_R09.html “(=voor Izegem de stand na 9 ronden). 

“De Raad van Bestuur van de KBSB heeft haar standpunt over deze beslissing nog niet bepaald.
Sommigen hebben al aangegeven dat ze het niet eens zijn met de beslissing van de Geschillencommissie.”

Wordt vervolgd.

 

April - mei 2020: Clubkampioenschap - clubavonden

Ingevolge de coronacrisis heeft het Izscha-bestuur ook alle verdere clubavonden afgelast tot het einde van het seizoen.  Dit seizoen dus geen snelschaakkampioen en geen clubkampioen.  De gespeelde partijen in de A-reeks worden wel overgemaakt voor nationale elo-verwerking.

Indien mogelijk en toegelaten proberen we nog één clubavond in juni te organiseren met een (korte) algemene vergadering en een aansluitend klein tornooitje.

 

Jeugdschaak

Ingevolge de coronacrisis ligt het jeugdschaak op zaterdagvoormiddag stil tot eind mei.  Dit betekent meteen ook zowat het einde van het jeugdschaakseizoen 19-20.  Indien mogelijk en toegelaten proberen we nog één sessie in de loop van juni te organiseren.

Ondertussen kan iedereen niettemin op verschillende manieren met schaken bezig zijn :

* Het wekelijkse online tornooi op woensdagnamiddag via de West-Vlaamse Schaakliga (zie pagina Kalender jeugdtornooien).

* Jullie kunnen natuurlijk ook verder werken in jullie werkboekjes.  Indien jullie moeilijkheden ondervinden, kunnen jullie altijd contact nemen met Dries of Johan.

We zullen de toetsen van de stappen niet meer voor de zomer kunnen doen.  Dit wordt gepland in oktober.

*  Misschien vind je thuis wel een schaakpartner, broer of zus, of een ouder, om de schaakhersenen wakker te houden.

03-04/07/2020 - Schaken met schaakstukken

Afgelopen weekend zijn de schaakstukken opnieuw uit hun dozen opgestaan.  Na enige corona-onwennigheid – dank aan iedereen om de richtlijnen correct op te volgen – gaven de aanwezige schakers de stukken al vlug weer hun verdiende aandacht en dat zorgde voor prettige schaaktornooitjes, zowel vrijdagavond als zaterdagvoormiddag.

 

Vrijdagavond kwamen 4 volwassenen en 4 jeugdspelers opdagen.  Tornooileider Dries organiseerde 2 aparte mini-tornooitje.  De Johannen wonnen het volwassenentornooitje ex-aequo voor Artur en Dries.  Bij de jeugd toonde Deborah zich de sterkste voor Delphine en Lennert en Thobe.

 

Zaterdag vulde een dozijn jeugdspelers het lokaal en na 3 ronden bleven Bas en Daan met het maximum van 3/3.  Van stap 2 scoorden Thobe, Nel en Luca het hoogst, Mathijs en Maya waren de besten van stap 1+ en stap 1.

 

02-03/07/2020 - Schaak-tweedaagse op de buiten

De dagen er voor was er ook al fysieke schaakijver te bespeuren, dan ten huize Deschepper in Torhout.  Gastvrouw Evelyn had voor twee dagen een woonkamer ingericht als schaakstudio, en een schuur omgetoverd tot atelier-laboratorium.  Schaken werd afgewisseld met boeiende experimentjes over natuur en wetenschap, met microscopen, zonne- en windenergie en nog veel meer.  Tussendoor bracht de tuin verpozing, vooral de trampoline was erg in trek.

 

Wel een vervelend staartje aan de tweedaagse : een schommel in de tuin bleek beschadigd.