Izscha

Izegemse Schaakkring
Nationale Interclub 2022-2023

 

 

 

Verslag Ronde 1 (25/09/2022)

 

Afd. 4D : Aalter 1 – Izegem 1     0,5-3,5

Johan Hautekeete (1774) – Bart           0,5-0,5

Anton Heyerick (1601) – Lars                0-1

Dimitri Teirlinck (1572) – Stefaan          0-1

Stijn Vandevelde (1440) – Gilles            0-1

 

Het seizoen is opnieuw gestart en onze eerste tegenstander heet Aalter.  Ter plaatse merken wij een verzwakte ploeg op.   Het werd dan ook een monsterscore in ons voordeel.   

Lars kon zijn tegenstander inmetselen en als een wurgslang de prooi op het gemak doorslikken.  Op het bord van Bart werden snel paarden geruild en was men begonnen met een soort van Atlantic wall.   Bart ging akkoord met remise nadat Gilles en mezelf reeds gewonnen stonden.  Gilles kon een tweetal stukken voor een toren verkrijgen.  Na wat behendigheid kon dit in winst omgezet worden.  Ikzelf tenslotte kwam snel goed uit de opening. Maar twee slechte zetten na mekaar deden de kansen kantelen.  Ik moest met een wellicht incorrect torenoffer de meubelen redden.  Mijn tegenstander durfde het offer echter niet aanvaarden en verloor hierdoor een pion.  Iets later werden dat er twee, maar met naderende tijdnood was het toch nog een hele opgave om de pionnenmeerderheid in winst om te zetten.  Maar uiteindelijk kon ik winnen.  (Stefaan)

 

Afd. 5F : LSV Chesspirant 6 – Izegem 2       2-2

Xander Thienpont (1448) – Artur           1-0

Lasse Debunne (1299) – JohanD                    0-1

Veerle Ongenae (1296) – Hassan         1-0

Nick Ingels (1152) – Ulysse                   0-1

 

De vooraf uitgesproken titelambities van Izscha 2 kregen de eerste ronde al een knauwtje.  Ulysse bracht de ploeg wel op voorsprong nadat hij in een partij met verschillende rokades in het centrum kwaliteit en pion(nen) won.  Ik kwam uit tegen dezelfde jeugdspeler als vorig seizoen.  Toen bleef het remise, nu kon ik winnen, met dank aan het loperpaar.  De opening ging nog stroef, maar toen de pionnen in het centrum afgeruild waren, gaven mijn Kipchoge’s de doorslag.

0-2!  Maar boven de andere borden hingen donkere wolken.  Artur zat te zwoegen na een theoretische opening, die zijn jonge tegenstander net iets verder kende.  Het materiaalverlies kwam hij niet meer te boven.  De partij van Hassan had een tijdlang gelijk gestaan, maar toen blonken daar plots 2 verbonden vrijpionnen (en plus!) van zijn tegenstander in het centrum. Moedig probeerde Hassan er nog iets aan te doen, maar redding bleek onmogelijk. (Johan)

 

Afd. 5H : Aalter 2 – Izegem 3     1-3

Joris Nollet (1248) – Dries                     0-1 ff

Stan Van Stechelman (1247) – Dirk       0-1

Xavier Foulon (1245) – Jonas               0-1

Volodimyr Kaminskiy (1244) – Lucas     1-0

 

Met Izegem 3 mochten we het opnemen tegen Aalter 2.

Voor mij werd het een heel lange namiddag, want mijn tegenstander kwam niet af. Een boete voor Aalter en een eerste punt voor de ploeg, maar ik had het liever anders gezien.

Lucas op het 4 de bord heeft iets bijgeleerd, namelijk “loose pieces fall off”. Stukken die niet verdedigd worden, kunnen en zullen het slachtoffer worden van een dubbele aanval. Een logisch verlies was het resultaat.

Volgende in de rij was Dirk, op bord 2. In het middenspel werd het duidelijk dat hij veel minder bewegingsruimte had in vergelijking met zijn tegenstander, maar toen zijn opponent alles onverwachts begon af ruilen, kwam hij positioneel een stuk beter te staan. In een eindspel met een loper meer en een pion minder kon hij mooi afwerken.

Jonas op bord 3 kwam goed uit de opening en kwam eigenlijk nooit in de problemen. Pion voor pion kon hij zijn voorsprong uitbouwen en het derde punt voor de ploeg binnen halen. Topprestatie van de ploeg !  (Dries)

 

Alle uitslagen en standen te vinden op de oude KBSB-website

https://www.frbe-kbsb.be/index.php/interclubs/2022-2023

 

Verslag Ronde 2 (16/10/2022)

 

Afd. 4D : Izegem 1 – Landegem 1       3,5-0,5

Nico – Piet Vander Cruyssen (1875)      1-0

Bart – Rudi Pauwels (1763)                  1-0

Stefaan – Philip De Vroe (1742)            1-0

Daan – Frederik Van De Casteele (1640)        0,5-0,5

 

We winnen opnieuw met een monsterscore, die een vertekend beeld geeft van de toch wel spannende wedstrijd.  Vorig jaar gingen we voor de titel en liep het bijzonder moeizaam.  Dit jaar kozen we ervoor om de jeugd in 4de te introduceren en het gaat voorbeeldig.   In de vooravond leek het echter wel op 2-2 af te stevenen…

 

Nico toverde heel snel een gambietje uit de mouwen en stond even snel uitstekend. Net op het moment dat ik dacht dat de tegenstander wat tegenspel begon te krijgen was het in een, twee, drie gedaan.  Blijkbaar had Nico toch alles stevig onder controle en de eerste voorspelbare winst was binnen.  Dan was het wachten tot de tijdnoodfase.  Bart kreeg een gambiet tegen en keek tegen een moeilijke namiddag aan.  Het was bij momenten pompen of verzuipen. Bart moest de pion terug geven om wat tegenspel te forceren, maar ik had er precies geen goed oog in.  In de tijdnood begon het elo-verschil dan toch door te wegen en Bart kon zich naar winst schwindelen.  Ikzelf kreeg vroeg overwicht, waarbij mijn tegenstander al vroeg een paard op f8 moest plaatsen.  Het bleef daar staan tot op het eind en toen het bewoog in tijdnoodfase, ging dat paard ook meteen verloren.  Ik moest een resem schaakjes opheffen, won een toren en uiteindelijk de partij.  Daan maakte zijn debuut in 4de afdeling en kon lang gelijke tred houden.  Er ging helaas een pion verloren, maar de tegenstander kon het eindspel niet winnen.  Een uitstekend debuut voor Daan die de punten met zijn tegenstander deelde.  

 

We kijken al uit naar de volgende tegenstander…  (Stefaan)

 

Afd. 5F : Izegem 2 – Roeselare 2        2,5-1,5

Lieselot – Yannick Renckens (1395)      0,5-0,5

Gilles – Stijn Herreman (1394)              0-1

JohanD – Diederik Wydooghe (1311)    1-0

Ulysse – Renaat Vanassche (1310)       1-0

 

Zege zonder veel glans.  Ulysse opende de score met een gelukje.  Zijn koningsaanval sloeg niet door en op de damevleugel wist hij zich vervolgens geconfronteerd met een lastige penning van een loper.  Er kwam een – in hogere zin verloren - dame-eindspel op het bord, maar toen viel er een fortuinlijk matje-in-één uit de kast.  Gilles zag zich in het middenspel plots opgezadeld met ook een matje … aan zijn dame.  Oei, en 1-1.  Ik verwierf al vroeg een pion en de controle op de open c-lijn. Wat volgde was een rustige namiddag, kabbelend naar een gewonnen eindspel. Na een wat tamme opening van Lieselot sloeg haar tegenstander enthousiast in op f2.  Lieselot miste daarna misschien de beste (winnende?) tegenactie, maar met 2 stukken tegen toren kwam ze niet meer in het nadeel.  Winst zat er uiteindelijk ook wel niet meer in, althans niet in de partij.  Maar het halfje zorgde wel voor de ploegwinst. (JohanD)

 

Afd. 5H : Izegem 3 – Roeselare 3        1,5-2,5

Tarcis – Fabio Petralia (1755)               1-0

Hassan – Pauwel Deblauwe (1742)       0-1

Jonas – Guido Vancoillie (1589)            0-1

Thibeau – Peter Degrieck (1500)           0,5-0,5

 

Ster van de namiddag in de jeugdploeg : Tarcis!  In een ingewikkelde en scherpe partij wist onze erevoorzitter-invaller zijn opponent plots een toren afhandig te maken, waarna deze meteen opgaf.  Hassan en Jonas boden stevige weerstand, maar moesten het hoofd buigen tegen bord 2 en 3 van de Roeselaarse ploeg met ambitie in 5e afdeling.  Thibeau kwam al gauw in een gelijk loper+toren-eindspel tegen de Roeselaarse penningmeester-ondervoorzitter. Die peuterde nog wat rond maar Thibeau hield prima stand en claimde na herhaling van zetten de remise.  Dat werd meteen zonder controle aangenomen, er was immers geen doorkomen meer aan. Een heel bekwame prestatie van Thibeau. (JohanD)

 

Verslag Ronde 3 (06/11/2022)

 

Afd. 4D : KOSK Oostende 3 – Izegem 1                  1-3

Alex Peeters (1892) – Nico                             0-1

Thomas Pincket (1863) – Bart                        0,5-0,5

Dag Wyntin (1862) – Stefaan                          0-1

Frederik Vanmassenhove (1846) – Daan         0,5-0,5

 

Ruime winst tegen een stevig en homogeen Oostende die 4 spelers boven de 1800 ELO kan opstellen.   Nico offerde een pion en verkreeg al vroeg doorslaggevend initiatief. De tegenstander van Nico kreeg een moeilijke namiddag cadeau en moest de wet van de sterkste ondergaan.  Ikzelf kon ongehavend de opening overleven.  Ik stond dan visueel iets minder, maar had een beresterk paard in het centrum.  Mijn tegenstander begon iets te vroeg met zijn offensief, waardoor de kansen direct keerden.  Mijn berepaard maakte het af.  Daarna begon de tijdnoodfase.  Bart stond lange tijd goed en komt een pion voor. Bart heeft ook de betere stelling, maar om de ploegzege veilig te stellen stelt hij remise voor.  De tegenstander twijfelt niet om te aanvaarden.  Hiermee valt ook de druk voor Daan weg.   Daan tenslotte komt ook uitstekend uit de opening.  Hij verkrijgt eveneens een sterk paard tegen slechte loper.  Na de dameruil staat Daan gewonnen, maar heeft dat zelf niet door.  De partij eindigt uiteindelijk met ongelijke lopers en remise.  Mooie partij voor Daan die nu vooral zelf de race naar 1800 elo moet voltooien.  

En zo staan we afgetekend eerste.  (Stefaan)

 

Afd. 5F : Oudenaarde 2 - Izegem 2               1-3

Remco Van Hamme (1650) – Jan                             0-1

Miranda Van der Zwalmen (1556) – Gilles                 0-1

Bart Van Den Berghe (1546) – JohanD                     1-0

Anton Slodicka (1250) – Thibeau                              0-1

 

In de opening liet ik enkele kansen liggen en vervolgens rokeerde ik niet – hoe is ’t mogelijk!  Na mijn Kf8 liet mijn tegenstander niet los en de omknelling werd mij uiteindelijk fataal.  Blijkbaar had ik vrijdagavond al mijn poer verschoten.  Maar gelukkig kon Izegem 2 op mijn medespelers rekenen voor de toch nog vlotte ploegwinst.  Gilles won snel twee pionnen en een tegenaanval op zijn koningstelling zorgde alleen maar voor grote afruil.  De twee pionnen gaven in het toreneindspel simpel de doorslag.  Thibeau opende stevig en veroverde al vroeg een pion en de kwaliteit. Hij bleef geconcentreerd en matuur spelen en werkte keurig af.  Jan, op de valreep nog ingevallen, liet zien dat hij na enkele maanden schaakstilte, de stiel nog niet verleerd is.  Optisch leek zijn partij lang in evenwicht, maar Jan meldde na afloop dat hij steeds beter had gestaan. Het resultaat was alleszins een pionneneindspel met 2 vrolijke en winnende pluspionnen voor Jan.

Izegem 2 staat nu 3e en doet dus flink mee voor de prijzen. (JohanD)

 

Afd. 5H : KOSK Oostende 5 – Izegem 3        3-1

Xavier Vandenabeele (1752) – Hassan           1-0

Karel Tytgat (1640) – Kenneth                        0,5-0,5

Yannis Dejonghe (1318) – Jonas                    0,5-0,5

Yixuan Wang (1228) – MatteoD                      1-0

 

Hassan speelde op bord 1 en had dus een moeilijke tegenstander. Al vlug stond hij een loper achter. Hij kon zijn materiaalverlies niet meer goedmaken en na het verlies van nog een pion gaf hij op.

Ikzelf speelde op bord twee tegen iemand die op papier veel sterker is. Ik speelde zeer verdedigend en na het afruilen van enkele stukken en een gelijke stelling werd remise overeengekomen.

Op bord drie offerde Jonas een pionnetje voor een betere positie. Hij kon er geen groot voordeel uithalen maar kon later die pion terug recupereren. In een eindspel met elk een verschillende loper werd ook remise overeengekomen.

Matteo speelde op bord vier een sterke partij, maar door een foutje stond hij toch in het nadeel. Uiteindelijk moest hij het onderspit delven. (Kenneth)

 

Verslag Ronde 4 (20/11/2022)

3x winst voor Izscha!

 

Afd. 4D : Izegem 1 – Waregem 2                   2,5-1,5

Bart – Herman Bossuyt (1701)                        0,5-0,5

Lars – Luc Rollez    (1613)                              0,5-0,5

Stefaan – Nuno Miguel Simoes Pinto (1530)    1-0

Daan – Roger Ost (1529)                               0,5-0,5

 

Afd. 5F : Izegem 2 – Waregem 3         3,5-0,5

Jan – Christa Vermeulen (1306)            1-0

Artur – Merlijn Decraene (1242)            1-0

Gilles - Dieter Van Haute (1241)            1-0

MatteoD – Jeroen De Meerleer (1160)   0,5-0,5

 

Voor deze vierde ronde trad Izegem 2 aan met een ploeg zoals ik het graag zie: 3 ervaren clubspelers aangevuld met een jeugdspeler. Voor de jeugdspeler de kans ervaring op te doen en ook eens de speciale sfeer van de interclub op te snuiven.

En onze jeugdspeler Matteo greep zijn kans ten volle! Met zwart speelde hij een degelijke partij. Na een opening met tegengestelde rokades kreeg hij in het middenspel serieuze winstkansen  maar uiteindelijk moest hij toch vrede nemen met een halfje. Toch een eerste resultaat in de IC.

Gilles speelde een degelijke Engelse partij en na een wat trage openingsopbouw was de eerste aanval meteen de goede. Winst zonder al te grote problemen.

Ik, Jan met de mooie ogen, kreeg Christa Vermeulen tegenover mij. Er kwam een soort Oud-Indisch op het bord en reeds na een tiental zetten wist ik dat het een winstpartij zou worden. De Waregemse lady verdedigde nog met de moed der wanhoop maar op zet 39 was het logische punt toch binnen en daarmee de ploegoverwinning.

Daardoor kon Artur rustig afronden. Lange tijd bleef de stelling gelijk maar uiteindelijk kon Artur afruilen naar een lopereindspel met de verst verwijderde vrijpion.  Nog een winstpunt was ons deel.

We blijven dus met de nodige ambitie naar boven kijken! (Jan)

 

Afd. 5H : Izegem 3 – K. Gentse 14      2,5-1,5

JohanV – Frank Vlaeminck (1481)         1-0

Hassan – Jonas Rawoens (1421)          0-1

Dirk – Alfred Bleck (1416)                     0,5-0,5

Kenneth – Geert De Clercq (1399)        1-0

 

JohanV opende op bord één met de Tarraschverdediging en verkreeg een gelijke stelling. Even zag het er niet goed uit, maar na een damewissel door zijn tegenstander werd de stelling toch beter en kon Johan de lange partij winnen.


Hassan had het op bord twee moeilijk. Hij liet zijn toren insluiten door twee oprukkende pionnen en kon de achterstand in materiaal niet meer goedmaken.


Op bord drie speelde Dirk een evenwichtige partij. In een volledig gelijke stelling werd uiteindelijk remise overeengekomen.


Ik had het op bord vier ook niet onder de knie. Lange tijd had ik een mindere stelling en stond twee pionnen achter. Na zet 43 en in de bonustijd had ik blijkbaar (door de computeranalyse toch) een briljante zet. Zo dreigde mat via twee kanten. Ik kon dus eens een interclub partij winnen en zo won ook izegem 3 met 2,5-1,5. (door Kenneth)
Op de foto zie je de zet na 43....Tx(pion)e4:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verslag Ronde 5 (04/12/2022)

 

Het was zoeken en puzzelen om dit keer de 3 teams vol te krijgen i.v.m. de nakende examens in de secundaire scholen.  Bedankt aan Tarcis, Dirk en Staf om bij te willen springen.  En blijkbaar hadden andere clubs nog grotere problemen en gaven op 3 borden forfait : 3 spelers uit onze ploegen dienden uiteindelijk niet in actie te komen.

 

Afd. 4D : Ieper 2 – Izegem 1 : 1,5-2,5

Ward Malfait (1678) – Stefaan               0-1

Sibran Vanroose (1672) – Jan               1-0

Gunnar Vanroose (1521) – Gilles          0,5-0,5

Efrem Vercaigne (1508) – Daan            0-1

 

Rond 16.OO u: allemaal lachende gezichten bij Izegem. Verwacht resultaat: 0,5-3,5 of zelf 0-4. Gilles en Jan sluiten zelf en weddenschap af wie het eerste punt zal binnenhalen  en dan BOEM: Jan loopt op een fameuze counter tegen Sibran Vanroose (zoon van) en nogmaals BOEM: Gilles loopt op een eeuwig schaak.. en plotseling staat het 1,5-0,5 voor Ieper! Now it's fighting time!! Zoals verwacht haalt Daan zijn eerste vol punt in ploeg 1 binnen en daarmee volgens mij ook eenvast contract voor bord 4. Ik denk wel dat hij daarvoor de zegen van Dries en Johan krijgt.Wie zit daar nu nog, en zal daar nog 2 uur blijven zitten: clubfighter door de jaren heen STEFAAN BRUYNOOGHE.

Na een uurtje of drie één pionnetje voor, nog een kwartier later een tweede en de buit was binnen. Opnieuw PLOEGWINST!

Nog net eventjes naar het nieuwe klassement gekeken en wat zien we daar? De voorsprong wordt verdubbeld van 1 naar 2 punten. Wat zongen Lieselot en Johan weer in het clublied? (Jan)

 

Afd. 5F : Deinze 2 – Izegem 2 : 0-4

Joppe Demuytere (1200) – Artur           0-1

Shozar-Jan Behzoda (1198) – JohanD  0-1 ff

Korneel Priem (1196) – Ignaas              0-1

Arjen Reybroeck (1195 – Staf               0-1

 

Tegen hekkensluiter Deinze 2, een volledige jeugdploeg, kon Izscha de eerste 4-0 van het seizoen scoren.  Ik kon na 1. d4 en 1-0 aandachtig koekeloeren naar de andere borden.  Staf veroverde in het middenspel snel 2 pionnen.  Daarna werd het een D+T partij met wel enkele zwakke pionnen van Staf.  Het kwam aan op activiteit en dat voelde Staf goed aan.  Toen zijn tegenstander mat-in-één dreigde counterde hij met een krachtig en dwingend schaakje dat damewinst opleverde (tegen toren). Bij de afwerking was het nog even goed opletten om pat te vermijden en zo werd Stafs debuut meteen een winstpartij.  Mogelijk gaf dit wel de doorslag : zijn tegenstander gebruikte maar 20 minuten voor de hele partij, terwijl Staf een dik uur heeft nagedacht.  Ignaas kwam eveneens in het middenspel 2 pionnen voor, maar maakte het zichzelf daarna misschien onnodig moeilijk.  Het pionneneindspel had hij zeker wel goed uitgerekend en zijn koning leidde zijn randpion netjes tot damepromotie.  Artur stond eerst overwegend maar kreeg later een gevaarlijk uitziende aanval op zijn koningsstelling te verduren (offer op h6).  Maar Artur doorzag het diep, bleef koel overeind en won vervolgens een niet eenvoudig eindspel met één pionnetje voorsprong, bij nog elk een toren en ongelijke lopers. (JohanD)

 

Afd. 5H : Ieper 3 – Izegem 3 : 2-2

Axel Braem (1500) – Tarcis                            0-1 ff

Marc De Wandel (1460) – Dries                      1-0

Roland Vanaudenaerde (1457) - Hassan         1-0

Joaquin Deseure (1101) – Dirk                       0-1 ff

 

Bij de start om 14.00u: Izegem start met een voorsprong van 2 punten door het forfait van 2 Ieperse jeugdspelers (examens). Nog één halfje erbij en de ploegwinst was binnen.. maar zowel Dries als Hassan verloren. (Jan)

 

Verslag Ronde 6 (29/01/2023)

 

Afd. 4D : Izegem 1 – Bredene 1             3-1

Nico – Maarten Passchyn (1980)           0,5-0,5

Bart – Hervé Lagast (1925)                     0,5-0,5

Lars – Ronny De Corte (1802)                 1-0

Stefaan – Francky Nolf (1583)                 1-0

 

Zesde overwinning op een rij voor ploeg 1 !  Dit keer met een overtuigende en snelle 3-1 zege tegen Bredene, die ELO-gewijs een van de sterkste teams is van onze reeks.  

Lars kreeg licht overwicht, maar na een snelle dameruil stond hij voor een lastig karweitje.  Ik voorspelde overuren, maar de partij was plotsklaps over en uit.  Een fout van de tegenstander werd meteen afgestraft.  Op Barts bord ontstond een scherpe stelling die altijd goed is voor wat strijd.  Maar de grote strijd bleef uit.   Beiden waren tevreden met remise.  Ikzelf kon mijn slechte loper ruilen voor de goede van mijn tegenstander.  Hierop kwam een overweldigende aanval op mijn koningsvleugel.  Maar de ontwikkeling van mijn tegenstander was verre van afgewerkt.  Hiermee werd dezelfde fout gemaakt als door mijn tegenstander in Oostende.  Ik kon zelf de koningsvleugel open gooien met pionwinst !   Een al bij al gemakkelijke overwinning.   Nico creëerde ook een scherpe stelling, maar kon nooit echt het initiatief naar zich toetrekken.  Nadat de ploegwinst binnen was hoefde het ook niet meer.  Hij deelde eveneens de punten met zijn tegenstander.  

Hiermee halen we 6/6 en zijn we titelkandidaat.  Hoewel dit voor het seizoen niet echt de bedoeling was, vind ik wel dat we er nu voor moeten gaan.  Nog 5 keer alles geven dus ! (Stefaan)

 

Afd. 5F : Izegem 2 bye

 

Afd. 5H : Izegem 3 – Bredene 2             2-2

Daan – Geert Callant (1801)                    0,5-0,5

Hassan – Ava Vandekerckhove (1637)   0-1

Dirk – Wieland Bartier (1525)                  0,5-0,5

Thibeau – Oleg Kim (1513)                       1-0

 

Kort verslag vanuit de bar en deels op basis van horen zeggen.  De tegenstander van Daan stelde vrij vroeg remise voor.  De partijen stonden min of meer gelijk, maar Daan had al heel wat tijd verbruikt en aanvaardde het aanbod.  Hassan had een lastige namiddag na misschien een wat te trage behandeling van de opening. Hoe de partij precies aan zijn einde kwam zag ik niet, wel dat Hassan hoofdschuddend een Rodenbach kwam bestellen, altijd lekker.  Dirk kwam een pionnetje voor en na dameruil leek zijn situatie gunstig. Uiteindelijk werd het toch remise.  Thibeau was even uit zijn evenwicht, geconfronteerd met 1. b4. De partij bleef lang gelijk, maar toen op zijn bord later nog vooral 2 actieve dames stonden leek Thibeau in het nadeel te geraken.  Door dameruil kon hij alsnog het volle punt veroveren, dankzij een flinke en onhoudbare vrijpion. (JohanD)

 

Verslag Ronde 7 (12/02/2023)

 

Afd. 4D : Meetjeslandse SV 1 – Izegem 1     1,5-2,5

Sara Temmerman (1782) – Nico                     1-0

Sander Temmerman (1725) – Bart                  0-1

Henry Flikweert (1656) – Stefaan                    0-1

Maarten Van Quekelberghe (1302) – Jan        0,5-0,5

 

Zevende winst op rij, maar felbevochten.  Ons ELO overwicht was niet direct op het bord te zien.  Enkel Bart kon na 10 zetten zijn vingers in de neus steken.  Pionwinst en op weg naar winst.  Intussen had Nico opnieuw een pion geofferd, maar dit keer toch wel erg optimistisch.  Het initiatief heeft er nooit ingezeten en Nico ging dan ook roemloos onderuit.  Bart leek ondertussen een ommetje te maken, want de finish kwam niet in zicht… intussen had Bart wel een kwaliteit gewonnen.  Jan startte uitstekend en had mijns inziens ruim overwicht.  Hij kreeg een loper voor paard maar beging dan een strategische blunder.  Hij schoof de stelling toe, in plaats van open te breken.  Uiteindelijk werd het een gesloten stelling waarbij de tegenstander de 2 paarden had en dus ook het voordeel.  Remise werd het verdict.  

Ikzelf kon 2 lichte stukken offeren voor een toren en 2 pions.  Gezien de a-pion ongehinderd naar voor kon lopen leek dit winnend.  Maar het heeft heel veel zweet gekost om de dames en de resterende toren af te ruilen.  Na de ruil was mijn toren meester op de zevende rij, met een logische winst.  Voor mij een mooie 7/7.  Bart leek er een marathon van te maken.  De tegenstander had zijn centrumpions kunnen opspelen en het paard leek plots gevaarlijker dan de toren.  De 2-2 was opeens logischer dan de ploegwinst.  Gelukkig werden de dames geruild en kon Bart toch het overwicht in ELO laten gelden.  Maar hij heeft er toch al zijn vingers voor nodig gehad.  Wellicht de langste partij van het seizoen tot nu toe.   En zo winnen we opnieuw ! (Stefaan)

 

Afd. 5F : Doornik 2 – Izegem 2                     2-2

Thomas Gueuning (1849) – Gilles                   1-0

Jonathan Drossart (1825) – JohanD                0,5-0,5

Martin Heynen (1787) – Hassan                      0-1

Mael Staelens (1281) – Thibeau                      0,5-0,5

 

Doornik 2 speelde dit seizoen al met heel wisselende bezetting, ook heel wisselend qua sterkte.  Wij kregen een van de stevigere versies van Doornik 2 voorgeschoteld, een gelijkspel is dan een behoorlijk resultaat.  Ster van de namiddag was Hassan, als invaller, op ’t laatst nog van ploeg veranderd.  Hij speelde met zwart en keek tegen een kloof van ongeveer 400 elo aan, maar dat belette hem niet om al binnen de 10 zetten, enig leuk een volle toren te winnen.  De partijwinst bleef nog even uit, maar toen hij een stuk teruggaf om zijn ontwikkeling te voltooien was het 1e Izegemse punt snel binnen.  Gilles kreeg het al in de opening lastig, vond geen lijn in zijn spel, en toen een vijandige pion zijn stelling kwam binnenwandelen met in zijn zog de dame, was er geen houden meer aan.  De bordjes 1-1 gelijk.  Een overwinning zou moeilijk worden, dat was toen wel duidelijk.  Thibeau had aanvankelijk het betere spel, maar kon op de koningsvleugel geen gedragen aanval uitbouwen.  Later zag hij zich op de damevleugel geconfronteerd met een zwakke c-pion en het werd enkel nog verdedigen.  Maar zijn tegenstander kon de druk niet opvoeren, en stelde remise voor.  Een billijk resultaat in de partij tussen de jeugdspelers van beide teams.  Even later werd het 2-2, zelf had ik ook nooit uitzicht gehad op een winstpartij.  In de opening blunderde ik een pion weg, gelukkig kon ik snel daarna mijn opponent met een zwakke pion opzadelen.  De verdere namiddag ging op aan het bestoken van die pion en uiteindelijk het veroveren ervan.  Maar dit betekende ook geforceerd de algehele afruil en er bleef een eindspel over met ongelijke lopers en elk 5 pionnen.

 

Izegem 2 staat nu 3e, maar virtueel 2e  . De tweede in de stand (Zottegem 3) heeft nl. nog een bye te gaan.  Volgende ronde is tegen Wetteren 5, de leider in het klassement.  Alleen een zege houdt ons dan in de running voor de titel. (JohanD)

 

Afd. 5H : Knokke 1 – Izegem 3                      4-0

Alex Denys (2191) – Dries                              1-0

Ivan Vandepitte (1700) – Ignaas                     1-0

Jean-Pierre Pannier (1597) – MatteoD            1-0

Marc Verkinderen (1500) – Vincent                 1-0    

 

We hadden allemaal ons mooiste truitje aangetrokken voor de uitstap naar Knokke. Het werd echter geen plezieruitstapje. De tegenstander had op elk bord ongeveer 500 ELO meer.

Ignaas was de eerste die sneuvelde. Zijn tegenstander vroeg wat hij wilde drinken en hij was zo van zijn melk dat hij pardoes zijn stuk op een ander veld zette dan voorzien. Op bord 3 en 4 zaten Matteo en invaller Vincent. Tegen tegenstanders van 1500-1600 elo hebben ze zich kranig verweerd. Ze hebben dan ook eervol het strijdveld verlaten na meerdere uren moedige strijd.

Op het eerste bord hield ik het het langst vol tegen Alex Denys (2191 ELO). Zijn g4 opening was goed ingestudeerd maar halfweg vond ik toch dat ik net iets beter stond. Zijn aanval op de koningsvleugel was iets later toch te overweldigend en ook ik moest het onderspit delven. Een droge 4-0 was ons deel. Toch wil ik de ploeggenoten danken, want ondanks de overmacht was de 4-0 net iets te zwaar.

(Trotse voorzitter, Dries)

 

Verslag Ronde 8 (05/03/2023)

Jeugdspelers Daan en Thibeau in de kijker met de 2 enige winstpartijen van de NIC-zondag!

 

Afd. 4D : Wetteren 3 – Izegem 1                    1,5-2,5

Xander Pauwels (2039) – Bart              0,5-0,5

Thomas Moerman (2020) – Stefaan      0,5-0,5

Sven Carlier ( 1960) - Jan                     0,5-0,5

Ben Vintioen (1894) – Daan                  0-1

 

Wetteren poogt nog de titel te halen en wacht ons op met een ijzersterk team.  Wetteren is duidelijk versterkt, terwijl wij verzwakt moeten aantreden.  Op bord 1 gebeurt weinig en kort na de opening kan Bart de buit verdelen.  Op mijn bord speelt mijn tegenstander heel snel en ik kom na 20 zetten in tijdnood.  Ik stond op het punt om de dame van mijn tegenstander in te sluiten, maar moest opeens noodgedwongen een kwaliteit weggeven.  Mijn tegenstander opende enkele lijnen, maar daar kon vooral ik van profiteren. Ik verbaasde mijn tegenstander met eeuwig schaak.  1-1.   Daan kwam goed uit de opening, won een kwaliteit en blies de tegenstander weg. Top!   Jan tenslotte kwam ook goed uit de opening, won een pion, maar moest dan alsnog vechten voor remise.  Maar hij bleef recht staan !  De winst is binnen en we blijven mooi eerste met het maximum van de punten.  De tweede in de stand, Artevelde, speelde gelijk tegen Bredene, waardoor we nu anderhalf punt voor staan op Tielt en Artevelde.  De titel is nu echt binnen bereik.  De volgende twee rondes kunnen we met hen rechtstreeks de titel uitvechten.  (Stefaan)

 

Afd. 5F : Wetteren 5 – Izegem 2                    2,5-1,5

Nico Ramacker (1839) – Artur               1-0

Willem Frouws (1681) – Gilles               1-0

Peter De Putter (1620) – JohanD           0,5-0,5

Sven De Putter (1439) – Thibeau          0-1

 

De leider in de stand, Wetteren 5, had zich enigszins versterkt voor de topper tegen Izegem 2.  Maar in het begin zag ik toch vooral veelbelovende Izegemse stellingen, zij het enkel op de borden rondom mij.  Gilles had een paard op d6 geplant, dat daar eeuwig onheil leek te zullen aanrichten.  Thibeau blunderde een pion weg, maar nee, bij nader toezien was hij in een huisvlijt-variantje op pad dat hij heel goed onder de knie heeft.  En Artur keek met 3 stukken op f2, bij een nog niet gerokeerde witte koning.  Zelf had ik eerder onbeholpen geopend en legde mij alweer toe op een namiddagje verdedigen.  Maar toen vielen plots snel de punten op borden 1 en 2, en aan de verkeerde kant nog wel.  Gilles stond gewonnen (computer : +6!), maar zijn handen speelden niet de goede zetten en een vijandig paard kwam zijn positie grondig vernielen.  Artur sprak na afloop van een “mistake” in gelijke stelling. Thibeau trok later wel aan het langste eind : zijn opening had een kwaliteit opgeleverd, hetgeen hij in het eindspel fijntjes opofferde voor een winnende vrijpion. Erg puike zege. Een gelijkspel voor de ploeg was nu het hoogst haalbare mits winst van mij, maar ik mocht mijn handjes te hope leggen met remise.  Op een moment had ik nauwelijks speelbare zetten, niettemin slaagde ik erin een dreigende vrije d-pion te blokkeren en na afruil stond het materieel gelijk met wel nog een b-vrijpion van mijn tegenstander.  Maar hij drong niet verder aan, zelf had ik ook geen uitzicht op meer dan het halfje.

Na deze eerste nederlaag van het seizoen moet Izscha 2, nu 4e in de stand, zich toeleggen op een ereplaats en hard supporteren voor Izscha 1. (JohanD)

 

Afd. 5H : Izegem 3 bye

 

Verslag Ronde 9 (19/03/2023/

Izegem 1 staat nu echt wel op de drempel van de kampioenstitel.  In de volgende ronde, dat is de voorlaatste ronde, kan het al zover zijn.  Een gelijkspel tegen de 2e , Artevelde, volstaat dan.

 

Afd. 4D : Izegem 1 – Tielt 1                 3,5-0,5

Nico – Joost Callens (1988)                  1-0

Bart – Brant Delafontaine (1792)           1-0

Lars – Ilse Daels (1628)                        1-0

Stefaan – Emma Daels (1616)              0,5-0,5

 

Afd. 5F : Izegem 2 – K. Gentse 14       3,5-0,5

Jan – Philip Traest (1411)                     1-0

Lieselot – Vincent Dooms (1361)           1-0

Artur – Alexander Traest (1296)             0,5-0,5

Gilles – Albert Vincent (1229)                1-0

 

Gilles kon gauw huiswaarts en Formule1waarts na een snelle zege.  Artur deelde de punten maar op de andere borden hadden Lieselot (een stuk voor) en Jan (enkele pionnen voor) op dat moment al gewonnen spel. (JohanD)

 

Afd. 5H : Izegem 3 – Kortrijk 1            2-2

JohanD – Pieter Truwant (1948)            0-1

Daan – David Catteeuw (1472)             1-0

Hassan – Jesse Roelandt (1263)           0-1

Dirk – Marcel De Maertelaer (1196)       1-0

 

Gelijkspel tegen leider Kortrijk, dat weliswaar speelt zonder grote ambitie voor de titel, en met nog een bye ook zonder veel uitzicht op de titel.  Kortrijk kwam 0-2 voor.  Hassan had tegen een goede jeugdspeler naar verluidt vergeten te rokeren.  Ik had een Kortrijkse dame laten infiltreren in de waan dat ik ze wel met tempowinst zou kunnen terugdrijven, maar ze bleek helaas een blijvertje. Dirk en Daan zorgden voor het gelijkspel : Dirk had een gezonde vrije pluspion waarmee hij het laken naar zich toe trok.  Daan leek in een partij met verschillende rokades geen doorgang te zullen vinden, maar een leuk uitziend maneuver van zijn tegenstander was vooral leuk voor Daan die daardoor in een gewonnen eindspel kwam.  (JohanD)

 

Verslag Ronde 10 (16/04/2023)

Afd. 4D : Artevelde 1 – Izegem 1         2,5-1,5

Philip Lemmens (1959) – Bart               0,5-0,5

Stijn Descamps (1873) – Stefaan          1-0

Bert Descamps (1746) – Gilles              1-0

Branko De Baets (1710) – Daan            0-1

 

De champagne zal 2 weken moeten wachten, want de titel is er helaas nog niet.  De nederlaag tegen de nummer 2 in de stand was dan ook pijnlijk, maar een terechte overwinning voor de tegenstanders die er tot 19.45 uur hebben voor moeten knokken.  

 

Daan verkreeg een mooie stelling, maar een gretig en agressieve tegenstander kon toch heel wat weerwerk bieden.  Toen de lijnen open gingen profiteerde echter Daan van de ruimte.  Een mooie combinatie verzekerde ons van ons eerste volle punt.  Gilles kreeg het al gauw moeilijk en moest de meerdere in zijn tegenstander erkennen.  Bart ging de hele tijd gelijk op en de stelling werd een bikkelharde toreneindstrijd.  Ik hoorde langs beide kanten wel eens de remisevraag, maar deze werd door beiden geweigerd.  Bij het ingaan van de tweede tijdsnood bleven plots maar twee koningen meer over.  

Ikzelf belandde in een opening die mij onbekend was.  Ik stond al snel slecht en weet eigenlijk nog altijd niet waar het verkeerd liep.  Ik kwam uiteindelijk een pion achter, maar kon mijn tegenstander toch wat doen wankelen.  Ik moest opgeven om 19.45 uur, ook in de tweede tijdnoodfase, waarbij ik hoopte op een misser van mijn tegenstander, maar deze bleef uit.  Ik denk de langste partij van het seizoen en voor mij wellicht de langste ever…. (Stefaan)

 

Afd. 5F : Zottegem 3 – Izegem 2         0-4

Carl Van Lierde (1434) – Dries              0-1

Christian Burghelea (1151) - Hassan     0-1

Isabelle Van Heghe (1147) – Kenneth   0-1

Rutger Van Lierde (1144) – KobeE        0-1

 

Het beloofde een spannende namiddag te worden in Zottegem. Onze tweede ploeg stond op de derde plaats in het klassement en Zottegem op de 4de plaats. Beide ploegen hadden een gewijzigde samenstelling. Op ieder bord was er telkens niet meer dan 50 punten elo verschil, dus het kon beide kanten opgaan.

Kobe Esprit mocht het op het 4de bord opnemen tegen een jeugdspeler van Zottegem en haalde heel vlot het eerste punt binnen. Het was nog even spannend op het einde, maar Kobe kon het in klasse afwerken.

Hassan op het tweede bord had een heel open stelling. Rokeren was aan beide kanten niet nodig of niet mogelijk en het kon alle kanten uit. Ik zag heel wat mogelijkheden voor beide spelers, maar het was opnieuw Hassan die het punt relatief makkelijk binnenhaalde. Ikzelf op het eerste had zijn toren ingesloten met mijn 2 lopers en na het winnen van een kwaliteit kon ik een eerste en tweede pionnetje binnenhalen. Mijn tegenstander hoopte nog even op een mirakel, maar gaf het uiteindelijk toch op.

Kenneth op bord 3 had ook het betere van het spel. Hij gooide heel zijn koningsvleugel open en dankzij een sterke loper kon hij de 0-4 eindscore op het bord zetten. Twee evenwichtige ploegen, maar toch een klinkende overwinning.

Top! (Dries)

 

Afd. 5H : Veurne 1 – Izegem 3             3,5-0,5

Steve Brokken (1812) – JohanD            1-0

Niels Geryl (1678) – Jonas                    0,5-0,5

Jean Lucas (1552) – MatteoD               1-0

Aurele Lenoir (1544) – Wouter              1-0

 

Veurne in een sterke opstelling – een dergelijke ploeg kan in 5e stevig meedoen voor de titel - en dan is een nederlaag geen schande, eerder logisch.  Eerredder was Jonas die een flinke remise behaalde tegen een speler die momenteel al ruim in de 1700 vertoeft (ik vermeld altijd de ratings van de KBSB-interclubsite = de NIC-spelerslijst). Zijn tegenstander was baas op de damevleugel, Jonas op de koningsvleugel, tot en met een eigen pion op g7, vlak voor de koning.  Maar beiden vonden geen winstplan en er werd remise overeengekomen.  Matteo moest het opnemen tegen de bekende Fransoos met het onvermijdelijke hondje/mormeltje.  Matteo nam in de opening een pion, maar werd later het rokeren ontzegd.  Hij verdedigde nog goed, leek zijn koning alsnog in veiligheid te kunnen brengen en dan een tegenaanval te kunnen opstarten.  Maar toen was het plots toch over, het precieze einde is me ontgaan.  Zelf was ik behoorlijk uit de opening gekomen, met weliswaar een pion minder, maar met enkele zwakke pionnen van mijn opponent.  Helaas kwam het pionnetje niet meer terug en toen ik in het eindspel onoordeelkundig de torens liet ruilen was het uit.  Wouter speelde zijn allereerste interclubpartij tegen de Belgische speler met misschien wel het allermeest gespeelde interclubpartijen.  Wouter moest in het middenspel twee stukken inleveren voor een toren.  De lopers van de Veurnse ouderdomsdeken kwamen geleidelijk tot leven en bezegelden met een matcombinatie uiteindelijk de ruime Veurnse zege. (JohanD)

 

Verslag Ronde 11 (30/04/2023)

Afd. 4D : Izegem 1 – Brugge 4  2,5-1,5  

Bart – Rene Stevens (1963)        0,5-0,5

Lars – Kaito Meysman (1742)     0,5-0,5

Stefaan – Jorre Azou (1737)       1-0

Daan – Jonny Rogiers (1731)      0,5-0,5

 

KAMPIOEN !   Hiep hiep hoezee.  Het is ons gelukt.  De laatste ronde mochten we niet verliezen.  En dat hebben we ook niet gedaan.  Ondergetekende kreeg dezelfde opening tegen dan tegen Artevelde.  Gezien het toen grondig verkeerd liep, koos ik om iets defensiever en onlogischer te spelen.  Het leverde me echter snel de betere stelling op.  Ik kon mijn tegenstander opzadelen met een dubbele pion, de pion veroveren en iets later een volle toren winnen en meteen ook de ploeg op voorsprong zetten.  Daan hield lange tijd gelijke tred en kon een pion snoepen.  De tegenstander offerde een toren, waarbij het wel heel heet onder de voeten van Daan werd.   Maar Daan bleef rustig en kon de mat vermijden.  De toren voorsprong was echter niet genoeg om de schaakjes van de tegenstander te vermijden.  3 keer dezelfde stelling en de punten konden gedeeld worden.  Bart bouwde rustig op en zadelde de tegenstander een slechte loper op.  Er kon nog veel gebeuren, maar na de remise van Daan kon Bart de remise en hiermee ook de titel veilig stellen.   Lars koos voor rokade aan tegengestelde kanten en kon agressief oprukken.  Het leverde een kwaliteit op.  Na de titel was aandringen niet nodig en kon ook de remise overeengekomen worden.  Hiermee ook ploegwinst wat de titel wat extra kleur geeft. 

Volgend jaar zitten we terug in derde afdeling.  Bart, Daan en ik vermoed ook Lars verloren dit seizoen geen enkele match !  Ondergetekende moest 1 keer de koning omleggen, maar werd wel topscoorder met 9/11. Nico, Jan en Gilles haalden de rest van de punten.  We wonnen 10 van de 11 matchen !  (Stefaan)

 

Vanuit Ertvelde (Artevelde 1 was de concurrent voor de titel) kwamen maandag nog deze sportieve gelukwensen : “Mijn welgemeende felicitaties aan alle spelers van het eerste team en alvast veel succes en schaakplezier volgend jaar in derde afdeling, Philip Lemmens, Artevelde”

 

Afd. 5F : Izegem 2 – Leuze 4     1-3

Lieselot – Jean-Michel Delfosse (1699) 0,5-0,5

Lucas – David Belin (1509)                   0-1

Matteo – Lucien Poublon (1463)           0-1

Emiel – Serge Coussement (1162)        0,5-0,5

 

Met een zekere 3e plaats in de eindrangschikking kon er met Izscha 2 wat geëxperimenteerd worden in de laatste ronde.  Leuze 4, laatste in de stand, kwam weliswaar sterker voor de dag dan de rangschikking liet vermoeden.  Matteo opende heel tam, maar kwam daarna toch een gezonde pion voor.  De afwerking kreeg hij jammer niet voor mekaar, maar niettemin een goede en leerrijke partij.  Zo ook voor Lucas die op bord 2 acteerde.  De strijd in het centrum was ingewikkeld en lange tijd gelijk opgaand.  Pas in het diepe middenspel ging er een zwakke pion en een kwaliteit aan.  Goed weerwerk van Lucas.  Emiel kon in zijn interclubdebuut een halfje scoren.  Wellicht liet hij de winst zelfs ergens liggen, anderzijds strafte zijn opponent ook wel een keer een foutje van Emiel niet af. Terechte remise dus. Lieselots partij raakte nooit uit evenwicht en een eindspel met ongelijke lopers leidde onvermijdelijk naar remise.  (JohanD)

 

Afd. 5H : Izegem 3 – Brugge 6  1,5-2,5

Hassan – Filip Van Houtte (1741)          0,5-0,5

Jonas – Bart Vervaeck (1561)               0-1

Thymen – Dirk De Meyere (1490)          1-0

KobeE – Jasper De Block (1155)          0-1

 

Kobe rokeerde onoordeelkundig kort en kreeg de volle aanval over zich.  Zijn tegenstander miste evenwel in de afwerking, maar Kobe overzag – tedju! - de kans op stukwinst en ?winst.  0-1  Jonas kreeg een zware aanval op zijn koningsstelling te verduren, waar hij niet onderuit geraakte.  0-2 en meteen ook gejuich op de Brugse banken, want een gelijkspel betekende de titel voor Brugge 6.  Thymen won een uitstekende partij na een opening die hij blijkbaar goed onder de knie heeft.  Ook Hassan presteerde puik – en alweer zonder te rokeren – met een remise tegen de ervaren en helmboswuivende Bruggeling FVH. (JohanD)

 

Even nog een blik rondom in West-Vlaanderen : Zondag zaten dus 2 van de West-Vlaamse kampioenenploegen in het Emelgemse Dorpshuis.  Nog 2 andere West-Vlaamse teams werden kampioen.  Niet in het minst Brugge 1 dat in afdeling 1 de hoofdvogel won.  Brugge dus landskampioen (en mag naar de “European Club Cup”, zeg maar de Champions League, jawel).  Oostende 2 werd zowaar kampioen in 3e en mag naar de 2e afdeling.  Twee West-Vlaamse teams zakken uit 4e afdeling : Waregem 2 en Ieper 2.

Eindrangschikkingen NIC ’22-‘23 : zie https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/ICN/22-23/klas11.pdf

 

Tot slot nog een woordje van dank aan alle spelers (en reserven!) voor het vlotte verloop van de competitie.  Een enkele keer was het nipt, maar Izscha moest nooit forfaits laten optekenen.  Met de prijzen (én de boetes van forfaits van andere teams) levert deze competitie een slordige 150€ op.  Maar vooral bracht de afgelopen competitie een massa interessant, gezellig en plezierig schaak voor de club.

 

Alle uitslagen en standen :

zie https://www.frbe-kbsb.be/index.php/interclubs/2022-2023