Izscha

Izegemse Schaakkring
Nationale Interclub 2021-2022

Verslag Ronde 1 (24/10/2021)

 

Afd. 4D : Ieper 3 – Izegem 1 : 1-3

Sibran Vanroose (1705) – Bart              1-0

Ward Malfait (1688) – Nico                    0-1

Marc Dewandel (1478) – Stefaan          0-1

Bart Devolder (1477) – Jan                   0-1

 

De eerste match van het seizoen is gewonnen.  Ieper was iets zwakker door afwezigen in de eerste ploeg.  Maar wij kunnen ook nog versterken natuurlijk.  

Verslaggever kwam al snel een kwaliteit voor, maar kon pas als laatste het punt binnen halen.  Ik wou in de eerste match geen al te grote risico’s nemen.  Nico kreeg al snel voordeel.  Hij won een stuk en de tegenstander mocht opgeven.  Jan opende ook met voordeel en verkreeg goede loper tegen slechte loper.  Het leverde hem uiteindelijk ook kwaliteitswinst op.  Jan mocht zijn tegenstander ook mat zetten.  Bart tenslotte stond naar mijn aanvoelen iets minder en verloor ook de wedstrijd.  De juiste reden hiertoe heb ik gemist.  (Stefaan)

 

Afd. 5C : MSV 2 – Izegem 2 : 1-3

Stephaan Debie (1466) – Lieselot         0-1

Wesley Vanverdegem (1420) - Gilles     0-1

Pim Verduijn (NG) – Ulysse                  0-1

Tibo Fordeyn (NG) – MatteoD               1-0

 

Matteo speelde in zijn interclubdebuut aanvankelijk een goede partij, maar het was ook wat acclimatiseren. Na dameruil acteerde hij iets te passief, en ook iets te snel.  Het toreneindspel met 2 pionnen minder was een niet te houden zaak.  Ulysse kon snel daarna de bordjes gelijk zetten met een pardoes mat (2e in 3 dagen!).  Maar indien zijn tegenstander de dreiging wel had gezien stond Ulysse ook beter.  Gilles bracht de ploeg op voorsprong na kwaliteitswinst en feilloze afwerking.  Lieselot dikte nog aan na een stevige partij met pionwinst en vervolgens partijwinst in het toreneindspel.  Izegem 2 meteen aan de leiding in deze niet zo heel sterke reeks.  Slaat toch niemand aan het dromen? (JohanD)

 

Afd. 5H : MSV 4 – Izegem 3 : 2,5-1,5

Marc Van Vooren (1720) – Artur           0-1

Patrick Van Damme (1685) – JohanD    0,5-0,5

Ronald Facchin (1510) – Hassan          1-0

Luc Haers (1457) – Daan                      1-0

 

MSV 4 sterker dan MSV 2 en een misschien logische Izscha-nederlaag.  Al zat er misschien ook meer in.  Pas rond 17u vielen de eerste beslissingen.  Met licht overwicht speelde ik in het middenspel een wat te vermetele zet om een toren op de 7e rij te kunnen plaatsen.  Ongezellige zwaktes in mijn stelling kwamen hierdoor tot uiting.  Met een pion meer, maar tegenover mijn dappere vrijpion op e6, berustte mijn tegenstander in eeuwig schaak.  Hassan liet te lang na te rokeren en kwam in de verdrukking.  Na een eerste ging ook een misschien onnodige tweede pion verloren en hoezeer Hassan nog streed, het lot was beslecht.  Boeiende partij van Daan die een opmars van pionnen op de damevleugel beantwoordde met een tegenaanval doorheen het centrum.  Een fraai loperoffer daarna zag er erg kansrijk uit, vanuit mijn ooghoek zag ik een gemiste kans, al ben ik niet zeker.  Vergt nadere analyse.  Zeker is dat Daan klaar is voor het stevige werk.  Artur won erg overtuigend na gedegen opbouw en een slotaanval waarbij de witte koning niet meer wist waar kruipen. (JohanD)

 

Verslag Ronde 2 (21/11/2021)

Vooreerst hartelijk dank aan de invallers (o.a. enkele jeugdspelers) en ook de verschillende andere leden die zich soepel opstelden om in geval van nood de ploegen te willen bemannen.

 

Afd. 4D : Izegem 1 – Aalter 1  :  1,5-2,5

Bart – Mark Christiaens (1836)              0-1

Nico – Frank Ongenaert (1811)             1-0

Stefaan – Marc De Lathouwer (1648)    0-1

Jan – Anton Heyerick (1621)                 0,5-0,5

 

Een echte baaldag is het geworden.  Echt alles liep verkeerd.  Het begon al voor de match.  Voor de eerste keer in 2 jaar had ik weer een schaakboek uitgehaald en mij voorbereid met zwart.  Daags voor de match moest de mindset terug naar wit.  Maar dat mocht geen probleem zijn met tegenstanders met 200 elopunten minder.  Het begon dan ook goed.  Bart won een pion, ikzelf stond uitstekend en bij Nico voelde je dat het goed ging komen.  Enkel Jan kwam moeizaam in de partij en kreeg een lastige namiddag.  Nico deed wat hij moest doen en won.  Jan verdeelde de buit met zijn tegenstander.  Bij mij liep het dan verkeerd en ik zag iets over het hoofd.  Ik moest een stuk offeren om niet mat te lopen.  Maar liep 2 zetten later toch nog in dezelfde val.  Ik had de kans op eeuwig schaak verkwanseld.  Bart bleef een pion voor en leek eenvoudig af te maken.  Maar tijdnood deed Bart panikeren en ook hij blunderde de pion en de winst weg.  Uiteindelijk verloren met tijd, al was het kalf toen wellicht al verdronken.  En zo veranderde de klaarblijkelijke winst in een zure nederlaag.  (Stefaan)

 

Afd. 5C : Izegem 2 – Oudenaarde 2  : 4-0

JohanD – Miranda Vander Zwalmen (1636)     1-0

Ulysse – Wout Ingelbert (1305)                       1-0

Hassan – Maurice Belle (1300)                       1-0

Daan – Anton Slodicka (1200)                        1-0

 

Een voorwaar prettige namiddag voor Izscha 2, al had gezien de Izscha-ambities beter Izscha 1 een knaloverwinning behaald. Maar je hebt in het leven nu eenmaal niet altijd te kiezen. Ulysse kringelde met zijn paarden behendig rond de oprukkende pionnen van zijn tegenstander, verwierf controle over de open e-lijn en ving dan een verdwaald paard in zijn netten.  Daan acteerde gedecideerd en greep zijn opponent direct in de tang met een sluitend pionnenhekken.  Later resulteerde dit in kwaliteitswinst en partijwinst.  Een overtuigende zege.  Hassans partij bleef lange tijd in evenwicht, maar de betere pionnenstructuur kon hij in het eindspel knap ombuigen in winst. Ik had het genoegen te winnen tegen een grootmeester. Zijn moeder. Mama Ringoir (Tanguy werd enkele jaren geleden op zijn 20e Internationaal Grootmeester, toen nog de jongste Belgische IGM ooit – ondertussen is dat Daniel Dharda) stak onverveerd van wal met h6 en g5, maar ik verkreeg een sterk centrum en met de doorstoot d5-d6 kon ik de zwarte stelling verlammen.

Dit is hét moment om te kijken naar de stand in afdeling 5C : Izegem 2 los op kop!

(Johan D)

 

Afd. 5H : Izegem 3 – Aalter 2  :  2-2

Artur – Joris Nollet (1420)                     1-0

Kenneth –                                            1-0 ff 

MatteoD – Sidan Bastien (1198)            0-1

Lucas – Thales Foulon (1140)               0-1

 

Aleerst een vermelding voor Kenneth, die klaar stond om in te vallen, maar in extremis bereid was om zijn plaats af te staan, in antwoord op het verwittigd bordforfait van Aalter 2, waardoor Daan en ik konden spelen.  Pluim ook voor Matteo en Lucas die nog pril in de interclub allebei een stevige partij lieten zien.  Zij gebruikten goed hun bedenktijd, en bij beiden kwam het uiteindelijk op een klein verschil aan.  Eén of twee pionnetjes verschil in het eindspel werden beslissend.  Tip : breng deze interessante partijen mee naar het jeugdschaak, voor nadere analyse met Bart.

Artur behaalde gezien zijn status een logische zege, wat een gelijkspel voor ploeg 3 opleverde.  (Johan D)

 

Verslag Ronde 3 (05/12/2021)

 

Afd. 4D : Landegem 2 - Izegem 1 : 1,5-2,5

 

Rudi Pauwels (1744) – Nico                  0,5-0,5

Philip De Vroe (1718) – Stefaan            0-1

Jos Baert (1711) – Jan                         0,5-0,5

Frederik VDCasteele (1664) – Artur      0,5-0,5

 

Lichte winst voor Izegem, maar de tweede uitschuiver van het seizoen was niet ver af.  Artur begon goed aan de partij en stond snel gewonnen.  De tegenstander had een loper op h8 en die stond vast.   Virtueel stond Artur dus een stuk voor.  Bij Jan kwam het sneller dan buiten donker en was het de tentpaal recht houden.  Nico kon ook nooit de betere stelling achter het bord toveren.  Ikzelf stond wel uitstekend.  Bij Nico lukte het niet en bleven er ook steeds minder stukken op het bord staan.  Een logische remise.   Jan slaagde erin recht te blijven en kon de remise verzilveren.  Op mijn bord had ik ondertussen twee pluspionnen, maar mijn tegenstander kon hiervoor wel initiatief nemen.  Ik gaf uiteindelijk de twee pionnen terug voor een mega vrijpion op de zesde rij.  Dit bleek dan ook snel beslissend te zijn.  Na loperwinst en dreiging tot promotie mocht mijn tegenstander opgeven.  Op het bord van Artur bleek niets van zijn beginvoordeel overgebleven te zijn.  Integendeel, de nederlaag leek dicht.  Maar het paardeindspel bleek moeilijk genoeg om toch nog de punten te delen.  Na de partij vernam ik dat hij een paardenvork over het hoofd had gezien.  (Stefaan)

 

Afd. 5C : Izegem 2 bye

 

Afd. 5H : Landegem 4 -  Izegem 3 : 1-3 (maar wordt waarschijnlijk 2-2)

 

Joachim Gaelens (1588) – Dirk                       1-0

Stijn Van Doorne (1434) – Hassan                  0-1

Gilles Van Nieuwerburgh (1190) – Kenneth     0-1 (maar 1-0 ff ?)

Hailey Vermeulen (1180) – Daan                    0-1

 

De overwinning van Izegem 3 zal hoogstwaarschijnlijk omgezet worden in een 2-2 gelijkspel, aangezien Hassan en Kenneth in verwisselde volgorde hebben gespeeld.

De volgorde op de spelerslijst, opgemaakt net voor aanvang van het seizoen, is het hele seizoen onveranderlijk van kracht.

 

Verslag Ronde 6 (30/01/2022)

Het was wat sleutelen om de ploegen volledig rond te krijgen door enkele onvoorziene en c*****-omstandigheden, maar het is toch gelukt.  Met grote dank aan de invallers van het laatste moment JohanL en Ignaas en vooral Nel, die toen er bij de tegenpartij forfaits werden gemeld, haar plaats weer genereus afstond.

 

De bond heeft gezien de omstandigheden beslist om tijdens het verdere verloop van de competitie geen boetes of andere sancties te geven voor verwittigde bord- of ploegforfaits in 4e en 5e afdeling.  Maar het is natuurlijk toch altijd prettiger om met volledige teams te kunnen aantreden.

 

Afd. 4D : Izegem 1- Ieper 2 : 3,5-0,5

Nico – Jorit Da Silva Heleno (1818)                 1-0 ff

Stefaan – Christiaan Vanroose (1810)             0,5-0,5

Jan – Francis Cottegnie (1702)                       1-0

Artur – Ilias Vankerisbilck (1203)                     1-0

 

Ruime winst tegen Ieper 2.  Het punt op het eerste bord kregen we cadeau.  Nico mocht thuis blijven.  Een vooraf gemelde forfait.  

Artur was een stuk sterker dan zijn tegenstander en kon ook gemakkelijk winnen.  Ook Jan stond al gauw gewonnen.  Verdere afhandeling kon met de vingers in de neus.  Enkel op mijn bord liep het niet als gepland.  Ik kwam nooit in de partij en mocht uiteindelijk tevreden zijn dat ik mij eruit kon schwindelen. Remise.  Jan maakte het zichzelf nog moeilijker dan nodig en moest noodgedwongen de vingers uit zijn neus halen.  Jan kon na lang zwoegen het volle punt binnen halen.  3,5-0,5. (Stefaan)

 

Afd. 5C : Izegem 2 – Brugge 4 : 2,5-1,5

JohanD – Dirk Van Rillaer (1678)                    0,5-0,5

Hassan – William Verleye (1609)                    1-0

Daan – Kaito Meitsman (1485)                        0-1

Thibeau – Simon Gellinck (1365)                    1-0

 

Izegem 2 trad in een onuitgegeven opstelling aan tegen de leider in de rangschikking. Brugge 4 verscheen ook in een aangepaste en niet allersterkst mogelijke bezetting.

Thibeau kwam eerst wat in de problemen, maar kon met een ferme tegenaanval zijn tegenstander verschalken.  Zijn overmacht op de witte velden op de koningsvleugel leverde materiaalwinst, maar het eindspel werd nog een nagelbijter.  Na de kwaliteitsvoorsprong werd het een eindspel met dame+pion tegen dame, dat Thibeau zowaar nog wist te winnen.  Een geweldig interclub-debuut in ieder geval, en zeker een bijzonder interessante partij om nog eens nader te bekijken.

Daan was door de goede verstandhouding met zus Nel een bord vooruitgeschoven en zat tegenover een van de betere provinciale jeugdtalenten.  Hij kwam na een wel degelijke opening toch in de problemen op de damevleugel, raakte niet meer onder de druk uit en moest uiteindelijk het hoofd buigen.

Hassan lapte naar goede(?) gewoonte de openingsregels aan zijn laars en rukte meteen met de koningsvleugelpionnen ten strijde.  In een wilde stelling verwierf hij meer ruimte en won met een beslissende aanval op de h-lijn.  Een spetterende partij en een 2-1 voorsprong voor Izscha2.

Op het eerste bord ging het er allemaal een ietsje rustiger aan toe.  Ik stond na de opening een ietsje beter, maar later was mijn stelling een ietsje minder.  Later kwam ik weer een ietsje beter te staan. Op dat moment zag ik in mijn ooghoek ook Hassan zijn winnende aanval uitvoeren : hét moment om ongegeneerd remise voor te stellen.  Wat aanvaard werd en meteen was een nieuwe ploegzege een feit.  (JohanD)

 

Afd. 5H : Izegem 3 – Brugge 6 : 1-3

Ignaas – Filip Van Houtte (1737)                     0-1

Kenneth – Bart Martens (1663)                       0-1

JohanL – Dirk Demeyere (1545)                     0-1

Nel – Dominiek Suski (1504)                           1-0 ff

 

Izegem 3 startte met een 1-0 voorsprong, maar de 3 Bruggelingen die wel aan het bord verschenen waren van het sterkste dat je in 5e afdeling kan treffen.  De Izscha-spelers leverden dapper weerwerk, maar uiteindelijk bracht het geen extra punten op. Kenneth maakte het meest aanspraak op een resultaat.  Hij kwam een kwaliteit voor, maar in tijdnood verspeelde hij zijn voordeel en met een span van 2 verbonden vrijpionnen kon zijn tegenstander toch nog het volle punt binnenrijven. (JohanD)

 

Verslag Ronde 7 (13/02/2022)

Afd. 4D : Doornik 1 - Izegem 1 : 2-2

Francois Boudrenghien (1893) – Dominique              1-0

Julien Minet (1858) – Lars                                        0,5-0,5

Thomas Gueuning (1834) – Stefaan                         0-1

Martin Heynen (1809) – Jan                                     0,5-0,5

 

De topaffiche van het huidig seizoen is op 2-2 geëindigd.   De virtuele top 2 tegen elkaar.  Doornik niet op zijn sterkst.  Wij waren wel versterkt met Dominique en Lars, kwestie van stevig door te kloppen.  Het is helaas geen monsterscore in ons voordeel geworden.  Dominique koos voor een heel scherpe variant, die zijn tegenstander een stuk beter van buiten kende.  Het resulteerde in een kwaliteitsverlies en een nog altijd veel slechtere stelling.  Een pijnlijke nederlaag volgde.  Lars startte een stuk beter, maar kon zijn betere stelling nooit in materiaalvoordeel omzetten.  De stelling was wellicht niet ingewikkeld genoeg en de partij resulteerde in remise.  Ikzelf kon na zet 9 het openingsvoordeel van wit ongedaan maken.  Maar het was wachten op een fout van de tegenstander.  De fout kwam er en ik kon een tweetal pionnen snoepen.  De winst was het logisch gevolg.  Jan tenslotte kon nog eens tot op het bot hakken met de botte bijl.  Het was 19.20 uur toen de partij over was.  Jan kwam uitstekend te staan, maar moest later opnieuw het voordeel aan zijn tegenstander laten.  Deze blunderde een pion weg, waardoor Jan opnieuw op winst kon spelen.  Maar het dame-eindspel was net niet winnend.   Na veel puffen en zweten eindigde de partij in remise.  2-2.  Winst ging ons op titelkoers houden.  Nu hebben we het niet meer zelf in de hand en moeten we hopen op een anderhalve uitschuiver van Doornik.  (Stefaan)

 

Afd. 5C : Doornik 2 – Izegem 2 : 0,5-3,5

Jonathan Drossart (1734) – JohanD                          0-1

Salvatore Roccazzella (1490) – Dirk                          0-1

Cyril Cosyns (1443) – Ulysse                                    0,5-0,5

Jean-Pierre Ghislain (1404) – Hassan                       0-1

 

Dirk toonde de goede weg naar alweer een zege voor Izegem 2.  Aanval op een min of meer verdwaald paard noopte zijn tegenstander tot verzwakkingen die Dirk vervolgens optimaal benutte.  Ulysses partij ging van licht voordelig over licht nadelig tot weer licht voordelig. In het toreneindspel lagen voor beide partijen kansen, maar die werden niet gegrepen, met een billijke remise als eindverdict.  Na de weigering van een pionoffer in de opening stond ik wat gedrongen, maar met een onorthodoxe opmars van de g-pion (g5 op zet 8) kreeg ik ademruimte.  Na beiderzijdse lange rokade kon ik als eerste ten aanval trekken en na wat gestook met een familieschaakje de winst en meteen de ploegzege realiseren.  Hassan kwam iets beter uit de (dit keer rustige) opening, maar verloor in het middenspel ergens een pion.  In het eindspel kon hij de situatie weer helemaal rechtzetten en de ploegzege uitdiepen tot riante ploegzege. (Johan D)

 

Afd. 5H : Veurne – Izegem 3 : 1-3

Frans Van Eert (1680) – Artur                         0-1     ff

Renaat Vanassche (1332) – Kenneth              0-1

Diederik Wydooghe (1274) – MatteoD             1-0

Sebastien Rock (1150) – Thibeau                   0-1

 

Ik kon na een loperruil, die mij een pion winst opleverde opkomen met mijn twee paarden. De tegenstander moest mijn loper nemen met de koning en kon niet meer rokeren. Door de dwingende zetten kon ik de dame en koning in schaar zetten met één van de paarden, wat na 9 zetten een opgave gaf.
Thibeau had na de opening het voordeel. Nadat zijn tegenstander zijn eigen paard buitenspel zette, kon Thibeau een mooie aanval plaatsen. Wat eerst een dame opleverde, en waar na 18 zetten een matstelling uit voortkwam.
Matteo begon goed aan de partij, maar het centrum werd gecontroleerd door zijn tegenstander. Na een stukverlies moest Matteo verdedigen. Door de achterstand in materiaal kon er gepromoveerd worden en volgde een schaakmat. (Kenneth)

 

Verslag Ronde 8 (20/02/2022)

Afd. 4D : Izegem 1 – Roeselare 2 : 4-0

Lars – Peter Degrieck (1493)                1-0

Nico – Erik Claessens (1440)                1-0

Stefaan – Stijn Herreman (1394)           1-0

Jan – Yannick Renckens (1331)            1-0

 

Ruime winst voor Izscha 1.    Roeselare staat achteraan en was zondag ook niet op zijn sterkst.  Op alle borden was er dus ELO-overwicht en het resulteerde in een korte namiddag.  Lars kon als allereerste materiaal winnen, maar ook bij Jan en mezelf was er stukwinst.   Het werd dan ook snel 3-0.  Nico moest iets geduldiger zijn, maar verhoogde nog tot 4-0.   Een logische score, die nooit anders dreigde uit te draaien.  (Stefaan)

 

Afd. 5C : Izegem 2 – LSV Chesspirant 4 : 1-3

Lieselot – Leon D’Haenens (1703)        0-1

JohanD – Lasse Debunne (1361)          0,5-0,5

Ulysse – Lotus Decraene (1317)           0-1

Hassan – Jack Vertongen (1271)          0,5-0,5

 

Ik had in de dagen vooraf een keer het woord ‘kampioen’ in de mond genomen en dan komt de duivel er zich natuurlijk mee bemoeien.  En die deed ons tegen onze jeugdige opponenten bitter in het zand bijten. Ulysse had lange tijd licht overwicht en naar verluidt miste hij in het toreneindspel kansen.  Hij liet daarentegen zijn toren insluiten en de actievere koning van zijn tegenstander (befaamd jeugdkampioen) werd uiteindelijk beslissend.  Lieselot kreeg na een eerst rustige en evenwichtige stelling een aanval op de damevleugel te verduren en werd een loper ontfutseld.  Een binnenwandelende toren zorgde voor de rest.  Hassan belandde in een partij met ongelijke lopers en veel geschuif.  Met een pionnetje minder en met nog torens op het bord aanvaardde Hassan logischerwijs remise.  Ik had nooit het gevoel beter te staan, en toen mijn tegenstander (bij nog 0-1 ploegstand) remise voorstelde moest en kon wel nog van alles gebeuren.  Terwijl ik het aanbod aan het overwegen was zag ik de partijen van Lieselot en Hassan eindigen en dan aanvaardde ik maar de remise, berustend in de 1e nederlaag van het seizoen voor Izscha 2.

Dat ‘kampioen’ is meteen veraf.  In de laatste ronde speelt Izscha 2 – nu 3e in de stand - tegen leider Zottegem 3, enige ploeg met nog het maximum. (JohanD)

 

Afd. 5H : Izegem 3 – LSV Chesspirant 7 : 1,5-2,5

Artur – Steven Labieze (1711)              0,5-0,5

Dries – Nico Goeminne (1579)              0-1

Daan – Bernard Roose (1393)              1-0

Matteo – Veerle Ongenae (1351)          0-1

 

Het relaas van een moeilijke namiddag. Niet alleen buiten stormde het, maar ook binnen. Op het eerste bord kwam Artur in een heel open partij iets beter uit de opening, maar door de grote dreigingen aan beide zijden, werd er al tamelijk snel beslist om het op een remise te houden. Op het tweede bord had ik het met zwart heel wat moeilijker, ondanks dat mijn favoriete opening werd gespeeld, geraakte ik nooit onder de constante druk uit. Een partij die ik toch eens stevig zal analyseren, want fouten werden er niet echt gemaakt. Op het derde bord speelde Daan een heel volwassen partij en met een dodelijke aanval op de koningsvleugel, waarbij eerst een paard gewonnen werd, volgde al snel het mat. Puike partij! Op het vierde bord was de tegenstander van Matteo iets te sterk. Een loper ging al snel verloren en Matteo herstelde hier niet meer van. Een moeilijke namiddag en spijtig verlies. Volgende keer beter!  (Dries)

 

Verslag Ronde 9 (13/03/2022)

Afd. 4D : K. Gentse 8 – Izegem 1 : 2-2

Jiri Vanhouwe (1755) – Stefaan            0-1

Csaba Daday (1718) – Jan                   1-0

Filip Van Dorpe (1481) – Artur              1-0

Emile Van Helleputte (1380) – Gilles     0-1

 

Gelijkspel tegen Gent 8.   Wij waren verzwakt, maar ELO-gewijs toch in het voordeel.  Ikzelf kon met zwart snel een gelijke stelling behalen, terwijl mijn tegenstander vergat te rokeren.  Toen het centrum open ging stond de vijandelijke koning in de wind, net op het moment dat hij in vlammende tijdnood kwam.  Drie zetten later mocht hij opgeven.  Jan had na een uurtje al 3 lichte stukken geruild en het zag er dan ook al snel remise-achtig uit.  Maar de stelling verslechterde zet na zet waardoor het kort na de 0-1, 1-1 werd.  Gilles stond de hele partij wel wat beter, maar moest toch lang wachten op zichtbaar voordeel.  Gilles won een pion, een tweede pion en stond gewonnen.  Over de afwerking konden wat vragen gesteld worden, maar de winst kwam er wel.  Op het bord bij Artur werd tegenovergesteld gerokeerd en dat leverde een scherpe stelling op.  De tegenstander offerde zijn toren, maar dat zag er volledig oncorrect uit.  Artur durfde de toren niet te nemen en offerde dan maar zelf zijn dame.  Het zag er ook totaal oncorrect uit.  De tegenstander durfde ook niet onmiddellijk nemen, maar de dame bleef wel aangevallen staan.  Uiteindelijk ging deze verloren en mocht Artur opgeven.  Zo eindigt de match op een droge 2-2. (Stefaan)

 

Afd. 5C : K. Gentse 12 – Izegem 2 : 1,5-2,5

Yves Van De Kelder (1456) – JohanD   0-1

Jonas Rawoens (1450) – Ignaas           1-0

Geert De Clercq (1413) – Hassan         0-1

Franky Verselder (1339) – Thibeau       0,5-0,5

 

Ignaas had groot overwicht na de opening en op het moment dat hij leek te kunnen toeslaan speelde hij enkele afwachtende zetten.  De partij kantelde en toen een gepend stuk verloren ging was het meteen over. Thibeau had een lastige namiddag met een “vergeten” c-pion die op c2 vastgeketend lag.  Niettemin bleef hij behendig schuiven en het kwam tot een toreneindspel waarin hij weliswaar een pionnetje verloor, maar uiteindelijk nog wel remise kon overeenkomen met zijn tegenstander.  Hassan stond vlug materiaal voor maar moest nog even opletten in verband met een paar onontwikkelde stukken en zijn niet-gerokeerde koning.  Maar grote problemen leverde dat niet meer op.  Mijn tegenstander offerde meteen een paard voor 2 pionnen, in een gekende scherpe variant. Ik verwierf ruim voordeel omdat mijn tegenstander niet actief genoeg te werk ging en ook nog een blundertje maakte.  Vlak voor zet 40 dacht ik in stijl af te werken met een dame-offer, maar ik zag iets over het hoofd.  Wat overbleef was 2 torens, 1 loper en 3 pionnen tegen 1 dame en 6 pionnen.  Zo werd het nog bikkelen tot 19u voor het volle punt en de ploegzege. (JohanD)

 

Afd. 5H : Knokke 1 – Izegem 3 : 3-1

Amer Chwihnh (1514) – Dries               1-0

Marc Verkinderen (1487) – Kenneth      1-0

Dante Salazar (1422) – Daan                0-1

Patrick Demarest (1259) – Lucas          1-0

 

Knokke kwam niet met hun sterkste ploeg, maar wel met hun blitz ploeg.  Na anderhalf uur spelen stond de tijd van 3 van hun spelers nog op de starttijd, ongeveer 1u30 en onze tijd op ongeveer een half uur. Desalniettemin werd er stevig verloren.

Op het eerste bord had ik te veel moeite met een sterke loper van de tegenstander en ging de partij jammerlijk genoeg verloren. Op het 4de bord speelde Lucas goed, maar toch weer iets te snel waardoor een mat op de achterste rij over het hoofd werd gezien.

Daan trapte niet in de val van zijn tegenstander en boekte vlot het eerste en tevens het laatste punt voor de ploeg.

Kenneth op bord 2 kwam beter uit de opening, maar moest dan een toren inleveren. Het 3 pionnen tegen een toren eindspel werd verloren ondanks dat de tegenstander er heel wat moeite mee had.

Dikke duim voor ploeg 3. (Dries)

 

Verslag Ronde 4 (20/03/2022)

Afd. 4D : Izegem 1 – KOSK 3    2-2

Bart – Werner Marchand (1975)            0,5-0,5

Stefaan – Luc Pierloot (1646)                0,5-0,5

Jan – Brian Wollaert (1638)                  1-0

Artur – Roel Eggers (1549)                   0-1

 

Afd. 5C : Izegem 2 – Wachtebeke 5    4-0 forfait

Aangekondigd ploegforfait en dus een vrije maar schaakloze namiddag voor Gilles, JohanD, Daan en Thibeau.

 

Afd. 5H : Izegem 3 – KOSK 5    2-2

Dries – Andre Deceuninck (1484)          0,5-0,5

Ignaas – Luc Vandevelde (1462)           0,5-0,5

Matteo – Danny Vercruyce (1457)         0-1

Thymen – Joran Pierloot (1147)            1-0

 

Door het verplaatsen van deze ronde had Oostende het moeilijk om zijn ploeg te vormen. Hierdoor was een op papier heel sterke tegenstander, uiteindelijk een evenwaardige sparring partner.

Op het eerste bord antwoordde mijn tegenstander met Siciliaans en na het afruilen van de belangrijkste stukken stelde hij onverwacht remise voor. Aangezien ik enkel problemen en geen opportuniteiten zag, ging ik gretig in op zijn voorstel. Tijdens de analyse nadien zal hij er wel spijt van hebben gehad. Op het derde bord had Matteo het niet onder de markt tegen een relatief sterke tegenstander.  De les die geleerd werd,… bij Scandinavisch (1. e4 d5) moet je altijd de pion pakken! Tot daar mijn kennis nu over het Scandinavisch. Tweede les die geleerd werd, bij schaken moet je rekenen en herrekenen. Hopen dat… hoort daar niet bij. Conclusie, een uiterst leerzame namiddag voor Matteo die iedere week sterker wordt. Op het vierde bord speelde Thymen voor de eerste keer mee. En wat een binnenkomer. Thymen speelde een heel sterke partij waarbij hij de onorthodoxe opening (1. b4) van de tegenstander magistraal afstrafte. Een welverdiend punt waardoor de bordjes weer in evenwicht hingen. Op het tweede bord speelde Ignaas de langste partij. Het was al vlot voorbij 18 uur toen zijn tegenstander eindelijk toegaf dat er geen doorkomen aan was. Een remise was het uiteindelijke resultaat en de 2-2 eindstand een feit. Een dik verdiende pluim aan de ploeg. (Dries)

 

Verslag Ronde 10 (27/03/2022)

Afd. 4D : Izegem 1 – Waregem 2 : 3,5 – 0,5

Lars – Bart Deschepper (1988)                       1-0

Jan – Pepijn Pollet (1830)                               0,5-0,5

Artur - Wim Penninck (1561)                           1-0

Gilles – Simoes Pinto, Nuno Miguel (1439)      1-0

 

Afd. 5C : Izegem 2 – Waregem 3 : 3-1

JohanD – Mathisse De Bakker (1518)             0-1

Dirk – Christa Vermeulen (1247)                     1-0

Hassan – Frederik Wilmotte (1245)                 1-0

Daan – Jeroen De Meerleer (1150)                 1-0

 

De tegenstander van Daan ging al snel over tot een stukoffer met koningsaanval, maar er was meer offer dan aanval en Daan stond eenvoudig een stuk voor.  1-0.  Hassan won materiaal maar kwam, niet voor het eerst dit seizoen, nog in moeilijkheden wegens verwaarloosde ontwikkeling.  Hij hield niettemin stand en het “toreneindspel” met toren tegen geen toren was een koud kunstje.  Dirk had het niet onder de markt tegen zijn zeer aanwezige tegenstandster.  Hij kwam na afruil van de lichte stukken onder druk op zijn koningsstelling, maar toen zijn opponente niet goed wist hoe het verder moest, stelde ze remise voor.  Maar Dirk zag het helderder, weigerde de vredesdans en zorgde met een fraaie tegenactie (aanval op de koning van achteren) voor damewinst en 3-0.  Ik had deze partijen met genoegen zien evolueren, de blik op mijn eigen stelling leverde minder genoegen. Ik kwam 2 pionnen achter, maar omdat het een geïsoleerde dubbelpion op de c-lijn betrof leek het nog speelbaar.  Helaas volgde op geen goed middenspel ook geen goed eindspel en 3-1.

 

Boeiende titelstrijd ondertussen in 5C met deze stand op 2 ronden van het einde :

1. Brugge 4 met 14 (24)

2. Leuze 2 en Izegem 2 met 14 (23,5)

Voorlaatste ronde : Leuze 2 – Izegem 2

Laatste ronde : Brugge 4 – Leuze 2

(JohanD)

 

Afd 5H : Izegem 3 – K. Gentse 15 : 0,5-3,5

Dries – Frederik Van Parys (1857)        0,5-0,5

Kenneth – Dago Van Parys (1147)        0-1

Lucas – Anja Tillieu (1121)                    0-1

Thymen – Bart Coppens (1075)            0-1

 

Zondag kwam Gent 15 op bezoek. De familie Van Parijs zat op de eerste 3 borden en maakte het ons heel lastig.

Op bord 3 kwam Lucas goed uit de opening met een snelle pion winst, maar een onoplettendheid kostte een toren, iets wat hij niet meer te boven kwam. Op het 4de bord speelde Thymen zijn tweede partijtje. Hij speelde een goeie partij waarbij beiden een kleine rekenfout maakten. Het foutje van Thymen was net iets groter en aangezien beiden voor de rest geen fouten meer maakten eindigde deze tweede partij ook met een verlies. Intussen was Kenneth op het tweede bord een kwaliteit voorgekomen. Even later kon hij nog een extra loper bemachtigen, maar met mat dreiging. Hij vond niet direct de goeie zet, dacht er een half uurtje over en kwam op deze manier in tijdnood. Spijtig genoeg ging deze partij zo verloren, want er zat zeker meer in. Op het eerste bord zat ik tegen Frederik van Parijs (1825 elo) en dus stond mij een moeilijke namiddag te wachten.

Na een spectaculair middenspel kwam ik wat in tijdnood, maar raar genoeg had hij daar meer last van dan ik, en nadat ik onverwacht kon binnendringen in zijn verdediging kon ik er een mooie remise uit slepen. Zo eindigde de namiddag nog met een positieve noot. (Dries)

 

Verslag Ronde 11 (24/04/2022)

Nogal wat afzeggingen tijdens de week vooraf en uiteindelijk kon het aantal forfaits toch tot 1 beperkt worden.  Derhalve dank aan alle leden die speelden, soms in ondankbare omstandigheden en op een hoger bord dan normaal.  En vooral ook aan zij die de laatste dagen nog hun plannen aanpasten en invielen.

 

Afd. 4D : Bredene 1 – Izegem 1 : 3,5-0,5

bord 1                                                  1-0 ff

Geert Callant (1868) – Lars                   0,5-0,5

Ronny Decorte (1746) – Dirk                 1-0

Francky Nolf (1586) – Daan                  1-0

 

Afd. 5C : Leuze 2 – Izegem 2 : 2,5-1,5

Patrick Decellier (1832) – Lieselot         0-1

Jean-Michel Delfosse (1725) – Gilles     0,5-0,5

Francis Knudde (1724) – JohanD                    1-0

David Bellin (1428) – Ulysse                 1-0

 

Het begon erg slecht.  Na 12 zetten kon ik opgeven (dubbele aanval, zie partij in bijlage) en mij wijden aan het toekijken en het supporteren voor de medespelers.  Lieselot stond snel een pionnetje achter bij lastige stelling, Gilles leek wat overwicht te hebben, bij Ulysse moest het nog beginnen. 

Maar toen leek het tij te keren.  Lieselot kon op een onbewaakt moment een toren krachtig op de voorlaatste rij plaatsen, wat er direct winnend uitzag.  In de analyse bleek er nog een oplossing, maar die zag de tegenstander niet en Lieselot kon verder met een loper voorsprong.  Gilles stond ondertussen met een stevig gesteunde plus-vrijpion op d6 te dreigen.  Ulysse had een superpaard dat in het centrum alle tegenacties ontkrachtte.  Een 2,5 overwinning in de maak?

Lieselot werkte netjes af, terwijl Gilles ondanks zijn optimisme toch niet zomaar kon doordrukken.  En de tegenstander van Ulysse offerde een kwaliteit (dat sterke paard weg) om tegenspel te creëren. 

Het werd uiteindelijk een 2,5 nederlaag. Gilles peuterde en zwoegde tot het einde, maar er bleef uiteindelijk een dubbeltoreneindspel over met enkel nog maar een randpion plus.  En na een helse en ingewikkelde en spannende strijd met kansen aan beide zijden moest uiteindelijk Ulysse het onderspit delven.

Na deze nederlaag mag meteen de hoop op promotie opgeborgen worden.  Leuze 2 en Brugge 3 strijden in de laatste ronde tegen elkaar voor de titel. (JohanD)

 

Afd. 5H : Bredene 2 – Izegem 3 : 3,5-0,5

Oleg Kim (1571) – Dries                       1-0

Ava Vandekerckhove (1557) – Kenneth 1-0

Wieland Bartier (1537) – Hassan           1-0

Ben Vannecke (1200) – Thibeau           0,5-0,5

 

Op het 4de bord kon Thibeau na een goed uur het eerste half puntje binnenhalen. Hij had 2 pionnen tegen een loper voor de tegenstander (verhaal van de namiddag, want ook Lars en Kenneth zaten in deze situatie). De loper kon beide stukken blokkeren, dus dit was het hoogst haalbare. Mooi gedaan!

Hassan op bord 3 had er geen te beste namiddag op zitten. Na stukverlies moest hij al snel opgeven. Op het eerste bord had ik het niet onder de markt tegen een 1700-speler, maar in het middenspel kon ik toch een eerste en even later een tweede pionnetje buitmaken.  Ook positioneel kwam ik beter te staan. Het derde pionnetje was echter vergiftigd, waardoor hij mijn stelling kon binnendringen en ik tegen een mat aanliep. Gewoon de stukken ruilen en op die manier uitspelen was absoluut de beste oplossing. Al bij al een gemiste kans. Kenneth op bord 2 mocht het opnemen tegen een dame met ongeveer 1600 elo. Een mooie combinatie in het middenspel leverde niet de verwachte winst op, integendeel. De tegenstander zag niet onmiddellijk een goed vervolg, maar zoals wel vaker gebeurt bij Kenneth was het vlaggetje de spelbreker. (Dries)

 

Verslag Ronde 5 (01/05/2022)

Met een hobbelige laatste ronde heeft Izscha de spons geveegd over het lange en door corona nog af en toe ontregelde NIC-seizoen 2021-2022.  We onthouden graag dat er dit keer sinds lang weer 3 Izscha-ploegen werden opgesteld, en dat daardoor heel wat nieuwe gezichten aan het bord verschenen.  Hassan en Kenneth zijn zowat vaste spelers, maar ook heel wat jonge leden vormen nu mee de interclubploegen.  Daan en Ulysse zijn reeds ervaren interclubspelers.  Thibeau, Thymen, Matteo, Lucas deden dit seizoen voor ’t eerst mee en sprokkelden al eens hier en daar een puntje en/of deden nuttige ondervinding op.  Hopelijk kunnen we komend seizoen nog weer nieuwe (jonge) gezichten begroeten in onze NIC-ploegen.

Planning 2022-2023 volgt – de datums zijn nog niet gekend.

 

Afd. 4D : Tielt 1 – Izegem 1 : 2-2

1e bord ff                                             1-0

Brant Delafontaine (1807) – Artur                    0-1

3e bord ff                                             1-0

Polina Bredikhina (1151) – Daan           0-1

 

Artur speelde een goede partij tegen een sterke tegenstander. Het zag ernaar uit dat het ging eindigen in een remise, tot er een foutje werd gemaakt van de Tieltspeler en Artur toch nog het volle punt binnenhaalde.

Daan had de gehele partij een betere positie en kon twee pionnetjes veroveren. Dit kon mooi worden uitgespeeld in het eindspel met een overwinning als gevolg. (Kenneth)

 

Afd. 5C : Zottegem 3 – Izegem 2 : 2,5-1,5

Eddy Degendt (1399) – Lieselot            0,5-0,5

2e bord ff                                             1-0

Xander Vanderdonckt (1197) – JohanD 0-1

4e bord ff                                             1-0

 

Tegen een beginnende jeugdspeler maakte ik deze keer geen stap-2-misser.  Lieselot had wat overwicht, maar aanvaardde remise in verband met een dominant paard van haar tegenstander. (JohanD)

 

Afd. 5H : Tielt 2 – Izegem 3 : 3-1

Marc Ulenaers (1771) – Ignaas             0,5-0,5

Peter Libbrecht (1736) – Kenneth          0,5-0,5

Ilse Daels (1613) – Hassan                   1-0

Rune Vansteenhuyse (1464) – Thymen 1-0

 

Voor Izegem 3 speelde Ignaas op het eerste bord een evenwichtige partij. In het eindspel kon zijn tegenstander zijn twee torens mooi laten samenwerken tegen de dame van Ignaas. Uiteindelijk werd remise overeengekomen.

Ik kwam uit tegen een veel sterkere tegenstander dan mijzelf. Ik ging eens voor een andere strategie en focuste mij vooral op het positioneren van mijn stukken. Blijkbaar was dat de juiste beslissing want na de meeste stukken te hebben afgeruild, werd een remise overeengekomen. En dat zonder ooit in tijdnood te komen.

Hassan had het wat moeilijker en kwam al vroeg een pion achter. Na toch nog een goede partij moest hij uiteindelijk opgeven door het verlies van een tweede pion en een mindere positie.

Dat Tielt 2 kampioen wilde worden was ook duidelijk door op bord vier een speler van 1486 elo op te stellen.

Thymen kon er goed zijn mannetje tegen staan en kwam zelfs goed uit de opening. Maar door de druk wat op te bouwen in het middenspel moest hij uiteindelijk toch zwichten.  (Kenneth)

 

Izegem 1 en Izegem 2 werden 4e, Izegem 3 werd 10e.

Eindrangschikking van de NIC 2021-2022 :

https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/ICN/21-22/klas05.pdf

 

Ga naar

 

 

 

Praktische informatie

Interclub:

Kalender, locaties...