Izscha

Izegemse Schaakkring
Nationale Interclub 2019-2020

Verslag Ronde 1 (29/09/2019)

Afd. 3D : Izegem 1 – K. Gentse 4 : 3-3

Lars – Johny Schalckx (2178)                         0,5-0,5

Stefaan – Alain Mauqouy (2056)                   0,5-0,5

JohanD – Wim Versporten (2023)                 0,5-0,5

Artur – Luc Van Hoecke (2021)                     0,5-0,5

AlexanderG – Frederik Roels (2000)              1-0

Gilles – Rudi Bunkens (1798)                         0-1

 

Het nieuwe seizoen is begonnen en het wordt een zwaar seizoen.  De eerste ronde waren er ook nog heel wat afvallers zodat we op ieder bord gemiddeld 250 elo-punten minder hadden.  Anderzijds is het een jonge ploeg waar enkele spelers zich nu kunnen bewijzen en hopelijk op het einde van het seizoen hun tweede elo-cijfer met een getalleke kunnen verhogen.  Binnen een jaar of 3 zou deze ploeg met gemak moeten kunnen meedraaien in 3de.   Maar dit seizoen zal het wellicht het jaar te vroeg zijn.   We kijken dit jaar ook uit naar de terugkeer van Dominique die op het eerste bord als bunker kan dienen.  De rest schuift dan ook nog eens een bordje achteruit.   

 

De start was alvast uitstekend.   3-3 tegen een sterk en ervaren Gent.   Johan db kon al snel remise schuiven. Op het bord gebeurde weinig, maar de remise was welkom.   Alexander stond al snel beter en kon zijn tegenstander gewoon wegspelen.  Een puike overwinning, die ons ook het matchpunt zou bezorgen.  Artur moest vechten, deed zijn tegenstander puffen, maar met elk nog een koning en 3 pionnen op dezelfde lijnen moest zijn tegenstander toch remise toestaan.  Ikzelf op bord 2 had een mindere zet gespeeld in de opening, maar mijn tegenstander kon hiervan niet profiteren.  Na een 15-tal zetten kon ik het evenwicht herstellen en de partij werd in remise besloten.  Ook Lars die altijd net iets beter stond kwam remise met zijn tegenstander overeen.  We hadden toen 3 punten !

Gilles tenslotte stond lang gelijk, maar moest in het eindspel zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander.    3-3. 

 

De strijd voor behoud is begonnen en is zeker mogelijk !  We staan nu halverwege in het klassement.  (Stefaan)

 

Afd. 5F : Izegem 2 – Tielt : 1,5-2,5

Dries – Peter Libbrecht (1754)                      0,5-0,5

Dirk – Emma Daels (1578)                             0-1

Laurens – Ilse Daels (1522)                            0,5-0,5

MattijsS – Rune Vansteenhuyse (1187)        0,5-0,5

 

We wisten dat de eerste partijen van het jaar stevig zouden zijn en met bijna 600 ELO meer over de 4 borden bleek de tegenstander inderdaad een stuk sterker.

 

Niettemin haalde Laurens in een recordtempo het eerste half puntje binnen. Met elk 7 pionnen resterend zat het muurvast en een remise was dan ook logisch.

Dirk op zijn beurt kreeg een mega-aanval te verwerken op zijn koningsvleugel en net toen hij hoop kreeg om er ongeschonden uit te geraken, zelfs met een pion voorsprong,  bleek zijn dame ingesloten. Tegen de sterkste van de twee zussen Daels moest hij jammer genoeg het onderspit delven.

Op het eerste bord, bedankt Johan, had ik het geluk dat hun sterkste speler Brant, dit jaar eens niet speelt, niettemin had de runner-up, Peter Libbrecht, ook 231 ELO meer. Niettemin ben ik gedurende de volledig partij nooit echt in de problemen gekomen en kon ik een tweede remise uit de brand slepen.

Mattijs speelde op het 4de bord een verdienstelijke partij tegen de youngster van hun team waarbij de kansen heen en weer gingen. In een eindspel van dame en toren voor Mattijs tegen dame kon er geen winst behaald worden en eindigde ook deze partij op remise.

Een goeie 1,5/4 was ons deel tegen deze sterkere tegenstander. Proficiat aan de ploeg! (Dries)

 

Verslag Ronde 2 (13/10/2019)

Afd. 3D : Jean Jaurès Gent 2 - Izegem 1 : 3,5-2,5

Eric Vandewynckele (2041) – Nico                0-1

Joris Deberdt (2022) – Bart                           0,5-0,5

André Galle (1973) – Lars                              1-0

Gert Van Rij (1960) – JohanD                        0,5-0,5

Lieven Vanderstraeten (1816) – Artur          1-0

Igor Vanduyfhuys (1713) – AlexanderG        0,5-0,5

 

Zondag togen wij naar Gent voor de tweede ronde van de nationale interclub. De eerste ploeg moest het opnemen tegen de tweede ploeg van Jean Jaurès, en dit in het mooie schaakpand van de KGS in de Abrahamstraat. De strijd was bijzonder hevig en op alle borden ontstonden lange en moeilijke partijen, met veelal tijdnood tot gevolg. Vandaar dat dit verslagje grotendeels uit losse flarden bestaat en misschien enkele foutjes bevat – iedereen, mijzelf incluis, had het te druk met zijn eigen partij om vaak een oog te kunnen werpen op de partijen van zijn medestanders.

 

Alexander, met wit, speelde tegen een jonge maar wat sterker gekwoteerde jeugdspeler. De partij ging gelijk op en liep uit op een toreneindspel dat moeilijk leek te staan voor wit, maar dat door Alexander correct werd behandeld. Toen de torens werden geruild ontstond een pionneneindspel met elk 3 pionnen op dezelfde vleugel en was remise onvermijdelijk (0,5-0,5). Artur, met zwart, stelde zich compact maar wat passief op. Toen ik een uurtje later nog eens een blik op de stelling wierp was de zwarte stelling uiteengeslagen, waarschijnlijk door een stukoffer op e6. Toen de kruitdamp was opgetrokken stond een eindspel met ongelijke lopers op het bord, helaas voor Artur met een pion minder. Soms zijn dergelijke eindspelen remise te houden, maar in dit geval moest zwart ondanks verwoede tegenstand het loodje leggen : 1,5-0,5 (vanuit het zicht van de thuisploeg).

 

Ikzelf, met wit, kon profiteren van een openingsfout van mijn tegenstander om een drukstelling op te bouwen die tot winst had moeten leiden. In wederzijdse tijdnood deed mijn tegenstander een wanhopige tegenaanval die ik beantwoordde met een stukoffer dat winnend had moeten zijn, ook volgens mijn siliconenmonster. Ik vond echter niet het juiste vervolg, liet meerdere winstvoortzettingen glippen en na de tijdnood ontstond een eindspel met elk enkele geblokkeerde pionnen, een paard en ongelijke lopers, dat niet meer te winnen was : remise (2-1).

 

Nico, met zwart, stond eerst wat gedrukt maar kon een aanval opzetten door middel van een pionnenopmars op de koningsvleugel. Het vervolg is mij ontgaan, maar op een zeker ogenblik stond Nico een stuk voor, naar ik meen voor 2 pionnen. Ook Nico kwam weliswaar in tijdnood, maar voor hem is dat zelden een probleem en hij werkte vakkundig af : 2-2!

 

Lars, ook met zwart, speelde zijn vertrouwde opening en kwam mijns inziens niet slecht te staan. Weliswaar verdubbelde en tripleerde zijn tegenstander zijn zware artillerie op de open d-lijn, maar Lars hield de deur dicht door middel van een sterk paard op d5, althans zo leek het mij. Helaas, toen ik na mijn tijdnood het bord van Lars bekeek stond daar de beginstelling, met uitzondering van een trotse witte koning op het midden van het bord : 3-2.

 

Johan D., met wit, speelde zonder twijfel de meest spectaculaire partij van de match, en dit tegen een opponent met zowat 250 elopunten meer. Wit stond aanvankelijk wat gedrukt in het vroege middenspel en zwart kon een pionnenaanval opzetten op de damevleugel. Na een fout damemaneuver van zwart kreeg Johan echter meer greep op de stelling; er verscheen een dreigend paard op d4 en een sterk pionnenduo op e5 en f4. Het verdere verloop van het middenspel is mij ontgaan; Johan offerde het paard, verkreeg sterke aanval, en won zijn stuk terug. Toen ik terug kwam uit de benedengrondse bar bleek een zeer interessante stelling op het bord te staan : een toreneindspel met twee verbonden vrijpionnen op de h- en g-lijn en een gedekte vrijpion op e5 voor wit, en met twee verbonden vrijpionnen op de b- en c-lijn voor zwart. De zwarte pionnen op de damevleugel waren echter al wat verder opgerukt, en snelheid is in een toreneindspel vaak belangrijker dan het aantal pluspionnen. Johan slaagde erin de vijandelijke koning in het open veld te jagen, als eerste tot dame te promoveren en mat in 1 te dreigen, waardoor zwart net niet aan promotie toekwam. Helaas voor Johan zat in de stelling wel een eeuwig schaak van de dolle zwarte toren, die niet kon genomen worden op straffe van promotie van een of beide zwarte pionnen tot dame, en ook de vlucht voorwaarts van de witte koning ging niet omdat dan de matdreiging werd opgeheven en de zwarte pionnen opnieuw zouden promoveren. Dus remise na een bijzonder belangwekkende en spannende partij : 3,5-2,5.

 

Een nipte nederlaag met het kleinste verschil tegen een ploeg met een wat hogere gemiddelde elo-kwotering, maar die misschien met een ietsje meer geluk te vermijden was geweest. Hoofdzaak was echter dat op alle borden een mooi gevecht ontstond, en iedereen flink wat schaakgenot beleefde aan zijn interclubpartij. Daar deed de avondlijke stortbui met donder en bliksem die ons tijdelijk verhinderde het schaakpand te verlaten niets aan af. (Bart)

 

Afd. 5F : Veurne - Izegem 2 : 3-1

Aurele Lenoir (1579) – Gilles                         1-0

Geert Verslype (1551) – Ignaas                     1-0

Renaat Vanassche (1317) – Frederic             1-0

Diederik Wydooghe (1247) – Laurens          0-1

 

13 oktober, een zonnige dag in het mooie West-Vlaanderen. We kwamen toe in Veurne en uiteraard was het aan het regenen. De sfeer was gemoedelijk en dat was te merken aan de randactiviteiten. Het begon goed, bord 2 van Veurne was door omstandigheden 2 minuten voor tijd aanwezig en mijn tegenstander was in slaap gevallen en kwam enkele minuten te laat. Op het bord echter schoot het bij de rest goed op. In no time hadden bord 3 en 4 hun notitieblaadje voor de helft gevuld. Alle borden hadden gelijkopgaande partijen aan het begin, maar net zoals sprookjes kon dit niet blijven duren. De eerste doorbraak kwam er op bord 4, waar al vlug naar een eindspel werd toegegaan. Laurens verloor na een verregaande ruilpartij van stukken een pion, maar kreeg er meteen een open lijn bij die zeer hulpvol zou blijken. In plaats van meteen de pion terug te nemen nam Laurens de tijd en verstevigde zijn centrumpaard. Uitgekookt kon hij zo een toren afslaan voor een paard en pion. Op hetzelfde moment slaagde Gilles erin om op bord 1 een stuk weg te blunderen. Ik kon er echter 1 pion voor terugnemen en zijn koningstelling ondermijnen om toch wat compensatie te hebben voor mijn stuk. Frederic op bord 3 ondertussen stevende technisch af op een remisestelling en Ignaas op bord 2 had een open stelling waar veel interessante lijnen en trucjes in konden zitten langs beide kanten. Bord 4 werd beslist, met het voordeel sloeg Laurens het paard van de tegenstander met zijn toren en hij had dit goed bekeken, want bij terugblik op de stelling was Laurens op eender welke manier ruim op tijd om te promoveren. Bord 3 werd niet veel later beslist. Met de pionnen geschoven op remise en elk 2 torens en een dame leek dit ook zo te eindigen. Echter had Frederic een loper tegen een passief paard voor de tegenstander. Frederic verloor de strijd tegen het paard, omdat zijn loper een ander kleur had dan de velden waarop zijn pionnen stonden. Hij kon niets anders doen dan toezien hoe het paard een pion kon slaan zonder deze terug te kunnen pakken + met vork op dame/toren. Helaas viel het toen snel in mekaar en zo werd de score vereffend. 1-1. Vervolgens bord 2, waar het van een ogenschijnlijke stelling waar alles nog kon helemaal fout ging. Ignaas rokeerde lang met 2 opgespeelde pionnen en zette zo zijn Koning in de C lijn. Dezelfde lijn waar zijn dame stond, evenals de tegenstander zijn toren. Het enige wat ertussen restte was een paard en een pion. Toen Ignaas b4 opspeelde om het paard en de loper op a3 te vorken, kon zwart het paard offeren om de lijn open te zetten en de dame aan te vallen. In de tijd nam hij een pion en zo stond alles open en werd de stelling vlug onhoudbaar met een pion in het krijt. Bord 1 tot slot wist nog een pion terug te winnen, maar kwam 1 zet tekort om met een pion minder alles toe te zetten. Hij zag het nog zitten met dit nadeel van kwaliteit, omdat de loper van de tegenstander nutteloos was. De koning die 1 zet over had om binnen te komen was echter niet meer te redden. Zo werd er verloren in Veurne met 3-1.

Graag sluit ik af met een levenswijsheid: Wie zijn string niet tijdig laat zakken, zal waarschijnlijk in 2 helften kakken. (Gilles)

 

Klasssement na Ronde 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verslag Ronde 3 (20/10/2019)

Afd. 3D : Izegem 1 – Ieper 1 : 2,5-3,5

Nico – Josse Chaerle (2062)                          0-1

Bart – Jannes Carpentier (1989)                    0,5-0,5

Lars – Florian Vandamme (1988)                  1-0

Stefaan – Regis Segers (1980)                       0-1

Artur – Jorit Da Silva Heleno (1805)              0-1

Alexander – Bart Devoldere (1500)               1-0

 

Een nipt verlies en een gemiste kans op een wedstrijdpuntje of gelijkspel.   Alexander begon uitstekend.  Hij kwam net iets beter te staan, won een pion en kon het ook afmaken.  Ikzelf deed het dan weer wat minder goed.  Een slechte zet bleef lang nadelig en ik kon nooit hopen op gelijkspel.  Een verkeerde beslissing op het einde deed mijn verdediging  de das om.   Artur kreeg al  vroeg heel wat druk op zijn stelling, maar kon toch opnieuw in de partij komen.  Met tegenovergestelde rokades kwam er wat vuur in de partij, maar daar kon de tegenstander met meer elo’s beter van profiteren.  Ook Nico kwam in een scherpe aanvalsvariant.  Voor zijn aanval moest hij een toren opgeven, maar helaas ging de aanval niet zoals gepland.  De nederlaag volgde hierop snel.  Lars kreeg al snel een mooie aanval die op eerste zicht gemakkelijk zou winnen.  Lars won, maar het heeft hem iets meer zweet gekost dan anders.  Bart kon een pion winnen en leek de 3-3 veilig te stellen.  Hij rukte op met de c-pion, en liet een tweede plus-pion op het bord staan.  Die ene pion leek op het eerste zicht voldoende, maar het dame-eindspel was moeilijker dan gedacht.  Bart kon de koningsvleugel opengooien, maar vergat toen de winnende combinatie te spelen.   Na lang schuiven moest Bart toch remise toestaan.   Een tweede nipt verlies op rij.  (Stefaan)

 

Afd. 5F : Izegem 2 – Roeselare 2 : 1-3

Tarcis – Peter Degrieck (1643)                      0-1

Dirk – Guido Vancoillie (1575)                      0,5-0,5

Frederic – Erik Claessens (1422)                   0,5-0,5

Ulysse – Stijn Herreman (1376)                     0-1

 

Ik dacht dat ik op bord 3 moest spelen, we hadden de klok gestart en de eerste zetten waren gespeeld. Gelukkig waren Frederic en mijn tegenstander op bord 2 bij de les.  We wisselden van bord en Frederik nam er mijn eerste zetten bij.

Bord 1 : Naast mij ging het goed vooruit. Onze voorzitter ging met grote overgave in de aanval en stond gewonnen ( mat in 2 ? ). Enkele clubgenoten kwamen meerekenen maar het mocht niet baten. Een mindere zet deed de partij kantelen en met een kwaliteit en enkele pionnen volgde de opgave.  

Bord 2 : Van kleur gewisseld en een openingsfout, een pion achter en een slechte stelling. Zucht. Mijn tegenstander ruilde alles af en dacht een gewonnen eindspel in te gaan. Ik vond echter nog een paardzet wat resulteerde in ongelijke lopers en iemand heeft me verteld dat je dan zelfs remise kan houden met 2 pionnen achter. Ik stelde remise voor wat na een pionblunder door mijn tegenstander werd aanvaard.

Bord 3 : Frederic speelde een gelijkaardige partij maar kwam 1 pion voor en ook hier ongelijke lopers. Aangezien er nog geen partijen beëindigd waren en we allen minder stonden speelde hij nog even verder, er werd zelfs even verbroederd aan de bar tijdens de partij.

Uiteindelijk werd het een remise maar de eindspelkenners hadden toch een winstplan gezien. Weer iets bijgeleerd.

Bord 4 : Ulysse, -12, speelde een zeer goede partij. Er werd goed nagedacht en de partij bleef lang in evenwicht. Het werd een toren + paard tegen dame eindspel wat niet houdbaar bleek.

 

1-3 verlies, volgende keer beter. (Dirk)

 

Verslag Ronde 4 (17/11/2019)

Afd. 3D : Brugge 3 – Izegem 1 : 3-3

Emiel Vandewiele (2055) – Nico         1-0

Harald Larsen (1973) – Bart                0,5-0,5

Luc Defreyne (1946) – Lars                 0-1

Maxim De Bisscop (1856) – Stefaan 1-0

Marigje Degrande (1846) – Artur       0,5-0,5

Linden Pu (1750) – AlexanderG          0-1

 

Brugge met de normale ploeg en we wisten dat het moeilijk zou worden.   Toch had er opnieuw winst kunnen inzitten.  Het is altijd net niet dit seizoen. 

Ikzelf kon met wit eens voor winst gaan.  Alleen offerde mijn tegenstander na 3 zetten een pion, waardoor ik weer moest verdedigen.  Maar dit keer stond ik ‘slecht’ met een pion meer.  Na 26 zetten en nadat enkele stukken geruild waren kon ik weer op adem komen en voor winst gaan.  Enig probleem was dat ik nog maar 5 minuten over had voor 14 zetten en mijn tegenstander had nog een uur.  Op zet 28 deed ik dan wat ik niet had moeten doen.  Ik was vergeten waarom mijn toren op lijn 1 stond en waarom deze daar beter bleef staan.  Had ik mijn pion eerst opgespeeld , dan ging ik hem ook niet kwijt gespeeld zijn en kon de zet erop mijn toren alle kanten op.  Stom, maar het zij zo.  Ik zal moeten trainen op tijdnood.  Ik ging finaal de boot in, omdat ik na het blunder ook nog eens slechter stond en de tijd bijna op was. 

Artur stond lange tijd gelijk en had op het einde ook nog beter kunnen staan.  De remise was zonder meer een goed resultaat.  Alexander stond in het begin beter en kon druk zetten op de damevleugel.  Hij kreeg tegenspel op de koningsvleugel en stond dan weer iets minder.  Maar een geweldige combinatie op het eind die startte met een torenoffer deed de partij definitief in ons voordeel draaien. 

Nico stond lange tijd gelijk, maar op de damevleugel kwam meer en meer druk.  Nico kon een pion winnen op de koningsvleugel, maar kort hierop was de damevleugel om zeep.   

Lars kon ook lange tijd gelijke tred houden, maar kreeg naar het einde toe het initiatief.  Hij won een pion en maakte het simpel af.    Bart tenslotte had een toren en pion voor 2 lichte stukken.  Hij geraakte er echter niet door.  De stukken van de tegenstander stonden perfect en konden iedere aanval pareren.  Bart nam remise omdat hij niet vooruit geraakte.    3-3 en een matchpunt omhoog.  (Stefaan)

 

Afd. 5F : Estaimpuis 2 – Izegem 2 : 2-2

Remi Poirier (1674) – Lieselot            0,5-0,5

Wilfred Sierpakowski (1572) – JohanD     0,5-0,5

Axel Vanneste (1452) – Gilles             0-1

Eric Reiffers (1430) – Ulysse               1-0

 

Lieselot leek in een spetterende partij te gaan verzeilen, gezien verschillend gerokeerd werd.  Maar de aanval van haar tegenstander werd kundig geblokkeerd, en ook Lieselots aanval kwam niet echt tot wasdom.  Wat volgde was geruil, een eindspel met ongelijke lopers en remise.  Op bord 3 en 4 was er min of meer een gelijk scenario.  De witspelers verloren in een moment van onaandachtigheid een pion.  Dit was zeker jammer voor Ulysse die toch met een zeker overwicht uit de opening was gekomen.  Op beide borden ging er een tweede pionnetje aan en Gilles rondde mooi af, terwijl Ulysse zijn koning uiteindelijk moest neerleggen. Ikzelf tenslotte had in het middenspel duidelijk overwicht maar vond de goede weg niet om toe te slaan. Tijdens het talmen kwamen plots enige zwaktes in mijn stelling tot uiting en ik moest vrezen voor het ergste.  Een ultieme koningsaanval leverde alsnog stukwinst maar ik aanvaardde de bij zet 40 aangeboden remise in verband met twee dreigende verbonden zwarte vrijpionnen in het centrum waarvoor ik, leek me, zeker mijn stuk terug zou moeten inleveren. (Johan D)

 

Verslag Ronde 5 (01/12/2019)

Afd. 3D : Izegem 1 – Meetjeslandse SV 1 : 4-2

Dominique – Dirk Welvaert (2098)               1-0

Bart – Chris Lanckriet (2078)                         1-0

Lars – Mike Verkimpe (2030)                        0,5-0,5

Seba – Jacob Buysse (1950)                           0,5-0,5

Stefaan – Sara Temmerman (1755)              1-0

Artur – Sander Temmerman (1724)              0-1

 

Seba, met zwart, speelde zijn vertrouwde opening in een licht gewijzigde vorm. Al snel werden alle paarden afgeruild. Er bleef een vrij geblokkeerde stelling over met zware stukken en lopers. Alhoewel Seba nog probeerde om door middel van een flukse opmars van de h-pion de vijandelijke rokade open te breken, werd de partij toch remise : 0,5-0,5.

 

Bart, eveneens met zwart, kreeg van zijn tegenstander het loperpaar cadeau. Dat werd gedurende de partij steeds sterker tot Bart de kans kreeg tot een combinatie die een toren en 2 pionnen tegen 2 lichte stukken had moeten opleveren. Zijn tegenstander was echter zo verbouwereerd dat hij meteen een vol stuk teruggaf, waarna Bart de partij met 2 pluspionnen vlot kon uitschuiven : 1,5-0,5.

 

Dominique, terug van lang weggeweest, speelde met wit een puike partij. Na moeilijk manoeuvreren in het middenspel slaagde hij erin een pion te posteren op d6. Weliswaar was die pion geblokkeerd en kreeg zwart tegenspel op de damevleugel, maar toen Dominique na wat tactische schermutselingen de weg van pion d6 naar promotie vrij kon maken was het pleit beslecht : 2,5-0,5.

 

Stefaan, met wit, zette de partij rustig maar degelijk op. Zwart had het niet zo begrepen en posteerde een paard op e4, waarna zij met haar h en g-pion de witte rokade wou bestormen. Zover kwam het echter niet; Stefaan joeg het lastige paard weg en toen bleek dat de opmars van de zwarte koningsvleugelpionnen de zwarte rokade te ernstig had verzwakt. Uiteindelijk sloeg Stefaan het teruggetrokken paard met de toren, die op straffe van mat niet mocht worden genomen : 3,5-0,5! en de overwinning was binnen!

 

De partij van Artur, met zwart, ging lange tijd gelijk op. Weliswaar had wit het loperpaar, maar daar stond een sterk paard op e4 tegenover. Het verdere middenspel is mij ontgaan, maar op een zeker ogenblik stond helaas een eindspel met ongelijke lopers op het bord, met 2 pluspionnen voor wit. Soms is dit nog wel remise te houden, maar in dit geval ging het om 2 verbonden vrijpionnen en die waren er teveel aan : 3,5-1,5.

 

Lars, met wit, zette de partij heel scherp op, en bleef ook daarna scherp spelen. De vijandelijke koning kwam op de tocht te staan en het zag er naar uit dat ook deze partij winst voor Izegem ging opleveren, zeker toen de partij uitmondde in een toreneindspel met 2 pluspionnen voor wit. Lars moet dan echter ergens de juiste voortzetting hebben gemist, want de pluspionnen gingen verloren en de zwarte koning en toren ontwikkelden gevaarlijke activiteit. Uiteindelijk werd de partij remise : 4-2!

 

Na 2 gelijke spelen en 2 nipte nederlagen, nu dus een klinkende overwinning! Dat laat het beste verhopen voor de volgende ontmoeting, op 19 januari in Landegem.  (Bart)

 

Afd. 5F : Izegem 2 – Bredene 2 : 1,5-2,5

JohanD – Glenn Robson (1645)                     0,5-0,5

Gilles – Oleg Kim (1593)                                0-1

Dirk – Etienne Doom (1550)                          0,5-0,5

Ulysse – Wieland Bartier (1537)                    0,5-0,5

 

Gilles kreeg felle druk op f7 en vond uiteindelijk geen ontsnapping meer.  Mijn tegenstander stelde na 15 zetten remise voor, dat vond ik toch wat vroeg.  Maar op zet 21 aanvaardde ik zijn nieuwe aanbod, want de plannen die mijn hoofd in de tussentijd had gemaakt raakten maar erg mistig op het bord vertaald. Dirk realiseerde wel iets : keurige pionwinst en hij had vervolgens wellicht een winnende positie in de hand.  Maar die verkruimelde ergens in het verdere middenspel en toen werd hij in een eeuwig schaakje gevangen, wat de tweede remise voor de ploeg bezegelde.  Meest viel er te beleven in de lange partij van Ulysse.  Aanvankelijk werd de strijd geleverd op de damevleugel en Ulysse verkreeg daar overwicht.  Pionverlies van Ulysse wegens penning op de c-lijn leek de partij te doen kantelen, maar met actief stukkenspel werd de pion heroverd, meer zelfs : Ulysse won dame tegen toren en stuk.  Een eerste NIC-winst leek voor hem in de maak.  Toen gebeurde er van alles : plots ging oeioeioei zijn gsm af (in zijn jaszak, jas aan de stoel).  Voorheen betekende dit onmiddellijk verlies van de partij.  Maar na een eerder voorval (West-Vl. IC) wist ik gelukkig dat dit op heden slechts een 10-minuten-tijdstraf betekent. Tijd was geen probleem voor Ulysse.  Zijn tegenstander verplichtte hem vervolgens ook nog (reglementair) om te blijven noteren. Uiteindelijk kwam een eindspel dame tegen toren op het bord, dat Ulysse remise gaf.  (Dergelijk eindspel was er enkele ronden ook al eens op het 4e bord – een partij van Mattijs)

Maar conclusie : prima partij van Ulysse, die met een tikje meer koelbloedigheid winst had opgeleverd. (JohanD)

 

Verslag Ronde 6 (19/01/2020)

Afd. 3D : Landegem 1 – Izegem 1 : 3,5-2,5

Xavier Goossens (2059) – Dominique           0-1

Samuel Verbruggen (2004) – Nico                1-0

Luc Danckaert (2003) – Bart                          0,5-0,5

Ronny Bonne (1924) – Lars                           1-0

Piet Vander Cruyssen (1871) – Seba             1-0

Sarah Snoeck (1708) – Stefaan                     0-1

 

Afgelopen zondag togen we met veel optimisme en goede moed richting Landegem. Op papier een wat zwakkere ploeg, lager in de rangschikking, en bovendien konden wij zelf onze sterkste spelers opstellen. Alles leek dus te wijzen op een overwinning. Helaas draaide het anders uit ...

 

Nochtans leek na 2 uur alles nog redelijk positief. Dominique, met zwart aan het eerste bord, zag zich al vroeg in de opening geconfronteerd met een lastige dameuitval. Om die juist te beantwoorden trok hij een kwartiertje uit, maar desondanks bleef wit wat aanval behouden. De stelling was echter zeer complex, en de problemen stegen wit boven het hoofd toen hij pardoes een toren op b5 liet instaan en dan maar meteen opgaf : 1-0 ! Of zoals grootmeester Nigel Short het ooit treffend formuleerde : LPDO ! (Loose pieces drop off!).

 

Daarna gebeurde er het komende uur niet veel. De partijen stonden ongeveer gelijk, maar omstreeks 5 uur kwamen donkere onweerswolken opzetten. Seba, met zwart aan het vijfde bord, had al vroeg in de opening een gambietpionnetje buitgemaakt, maar zijn koningsvleugel was deerlijk gehavend en zijn koning bleef vastzitten in het centrum. Uiteindelijk werd dit zwart fataal : 1-1.

 

Lars, met wit aan het vierde bord, koos een messcherp gambietvariantje waarin vrij snel 2 pionnen worden geofferd. Helaas voor hem had zijn tegenstander in precies dezelfde variant in de vorige ronde een smadelijke nederlaag geleden en had zijn kennis ervan sindsdien goed opgefrist. In het begin had Lars goede compensatie in de vorm van een snellere ontwikkeling, maar toen hij een paar keer de beste voortzetting miste bleef niets over dan een wanhopig eindoffensief, dat echter faalde op de puike verdediging van de tegenstander : 1-2.

 

Nico, met wit aan het tweede bord, zette de partij degelijk op en verkreeg aanvalskansen op de koningsvleugel. Dit werd dan weer gecompenseerd door het loperpaar van zwart en de mogelijkheid voor zwart ten allen tijde de d-lijn te kunnen openen. Door eigen tijdnood is mij ontgaan wat er precies gebeurd is, maar toen ik na de tijdnood een blik wierp op zijn stelling was de witte koning op de vlucht voor de zware zwarte stukken, die waarschijnlijk dan toch via de d-lijn waren binnengevallen. Enkele zetten later restte niets dan opgave : 1-3.

 

Dit liet Stefaan en mij (Bart) geen andere keuze dan voluit voor de overwinning te gaan om alsnog een gelijkspel uit de brand te slepen. Stefaan, met wit op het zesde bord, had in het middenspel een stuk buitgemaakt voor twee pionnen, maar moest wel een sterk zwart paardenpaar op e4 en c4 toestaan dat maar niet wilde wijken. Uiteindelijk gaf Stefaan een kwaliteit terug voor één van de paarden, maar verkreeg op zijn beurt een ijzersterk paard op e5 en kon met de steun van dit ros een offensief inzetten tegen de vijandelijke koning. Het was nog hard knokken maar toen één na één de zwarte pluspionnen vielen was het pleit rond 18.45 u. beslecht : 2-3!

 

Hierdoor kwam alle druk te liggen op Bart, met zwart aan het derde bord. Het was een heel positionele partij die lange tijd gelijk opging, tot zwart kort voor de tijdcontrole in het bezit kwam van het loperpaar, echter bij een sterk gereduceerde stelling (elk nog 2 lichte stukken en 4 pionnen). Bart ondernam nog hardnekkige pogingen om alsnog het laken naar zich toe te halen, maar het mocht niet baten. Toen hij bij de laatste poging al te veel risico nam dreigde het zelfs nog helemaal mis te lopen en verloor hij een pion, zodat rond 7 uur in tijdnood dan maar tot remise werd besloten om alsnog een extra bordpunt uit te wacht te slepen : 2,5 - 3,5.

 

Helaas, een gemiste kans. Nu wacht ons op 2 februari thuis tegen de leiders uit Roeselare een moeilijke opdracht.  (Bart/Stefaan)

 

Afd. 5F : Doornik 2 – Izegem 2 : 2-2

Salvatore Roccazella (1454) - Artur              0,5-0,5

Guillaume Hentiens (1448) - Gilles                0-1

Jean-Pierre Ghislain (1440) - Ulysse              0,5-0,5

Jeanne Lienart (1414) - Hassan                     1-0

 

Bord 1 (Artur): Artur had zwart en begon met een D4-D5 en een spiegelstelling gedurende zet of 4, erna kwam c5 van Artur. In de gehele partij had geen van beide eigenlijk een significant voor of nadeel. Het enige wat je kan zeggen is dat de tegenstander misschien de D pion beter had kunnen bestoken, omdat dit de enige was die niet verbonden was op het bord. Na veel geschuif, maar niemand die eigenlijk ergens een kans had op winst of om iets te forceren, werd er beslist met een remise. Een degelijke partij van beiden, die misschien wel gedoemd was om uit te monden in een remise. Geen zichtbaar voordeel voor 1 van beiden en 2 solide stellingen. 1/2 - 1/2

 

Bord 2 (Ik): Ikzelf opende eens met c4, kijken wat dit gaf. Het gevolg was een stelling waarin ik het midden kreeg en qua activiteit mijlenver voorstond. Daartegenover stond dat mijn tegenstander een typische positie had waar niet meteen een gat in zit en het niet zo eenvoudig is om door te breken. Na zet 11 of 12 had mijn tegenstander nog 21 minuten en ik 40tal minuten. Tegen zet 15 had hij nog een minuut of 17-18 en ik 29 +-. De cruciale zet was de 9de, waar ik Le3 speelde. Daar heb ik een klein halfuur gedacht. Het hield mijn rokadeopties en andere opties op de 8ste lijn open en zette druk op c5 of nam het veld omdat ik daar uiteindelijk wou doorbreken en een pion winnen om vervolgens op de A-lijn door te breken. Dit bleek het geval, met een penning op de C lijn, mijn pionnen op b4 en a5 en de zijne op c5 en b6 en druk met de witte loper die ertussen kon en velden afnam van z'n torens en paard, kon ik de doorbraak forceren. Ik won een pion, dat werden er snel 2 en een zet of 4-5 later was de partij gespeeld. 1-0

 

Bord 3 (Ulysse): Ulysse begon andermaal goed aan de partij. Had een actieve stelling. Toen ik de keer erop ging kijken, was er heel wat veranderd. Hij had lang gerokeerd en de tegenstander zette druk met de centrumpionnen, vooral op de D-lijn. Na een kleine onoplettendheid verloor Ulysse daarbij ook een pion. Op zich zag dit er niet katholiek uit, met de pionnen tussen A en D die redelijk ver doorstoten. De tegenstander kon hier gerust een pion offeren, bvb. de a-pion of wisselen en proberen met dubbele torens het Ulysse ongemakkelijk te maken en daar door te breken. Uiteindelijk is er (tot mijn verbazing dan) geen vooruitgang meer geboekt op Ulysse zijn koningszijde. Dat stond echter helemaal gedrukt dus moest Ulysse proberen via de andere kant te gaan, waar hij op zijn beurt dan wel een paar mooie lijnen had na wat spel voor z'n torens en paard(en) om iets te forceren. Na een zet of 30-35 en met een pion voor bood zijn tegenstander (!) remise aan. Ik weet niet goed waarom, er was niets gevaarlijks en had nog tijd genoeg om geleidelijk aan alles op te duwen en de volledige focus op het bord richting die kant te zetten. Ulysse dacht een klein minuutje en aanvaardde de remise. Prima resultaat voor Ulysse. 1/2 -1/2

 

Bord 4 (Hassan): Hassan had in zijn officiële Izscha debuut een jeugdspeelster tegenover zich. Ze begon met E5 en D5 en nam zo het centrum. Hassan begon met E2-B2, net zoals op clubavonden houdt hij heel erg van draakjes. Na de opening, doordat de tegenstandster teveel tempo's verloor met de loper op de witte velden, kon Hassan schaak geven en een pion winnen. In plaats van de 2de te verdedigen, koos z'n tegenstandster ervoor om eerst te rokeren en zo nog een pion weg te geven. Op dit moment stond Hassan 2 pionnen voor. Ik wou deze partij ook helemaal terugkijken, maar de notatie ivm de dames klopt niet op een bepaald moment, waardoor de stelling niet accuraat is. Na wat ik zag en tijdens een rookpauze met Ulysse komt het er op neer dat Hassan al lang gerokeerd toeliet dat zijn tegenstandster de D pion tot op rij 2 kon zetten, verdedigd door een toren en een loper op G5. Hassan vond hier de juiste zetten niet wat leidde tot materiaalverlies. Van daaruit bouwde zijn tegenstandster het voordeel uit en maakte de partij af. Goed begonnen aan de partij, maar zal spelenderwijs leren beter de bedenktijd te gebruiken. Al bij al was dit een goed debuut. 0-1

(Gilles)

 

Verslag Ronde 7 (02/02/2020)

Afd. 3D : Izegem 1 – Roeselare 1 : 2-4

Bart – Martijn Maddens (2160)         0,5-0,5

Lars – Michel Bleys (2155)                 0,5-0,5

Stefaan – Bert Feys (2132)                 0-1

JohanD – Ben De Cat (1903)              0-1

Artur – Jan Feys (1862)                      0,5-0,5

Alexander – Bernard Logie( 1765)     0,5-0,5

 

Na de nipte nederlaag tegen Landegem in de vorige ronde moest er thuis gewonnen worden tegen de leiders uit Roeselare. Een zware opdracht omdat we met een verzwakte ploeg aantraden, terwijl Roeselare met hun sterkste ploeg in de Leest verscheen. Het onderscheid in Elo-rating was dan ook vrij groot, 178 punten (Izegem 1818, Roeselare 1996).

 

Stefaan, met wit aan het derde bord, had het van in het begin heel lastig tegen Bert Feys. Hij mengde twee openingsvarianten door elkaar en verloor daardoor een pionnetje. Toen een ander pionnetje ook nog oprukte tot op b2 was het kalf snel verdronken : 0-1.

 

Johan, met zwart aan het vierde bord, stelde zich gedegen maar wat te passief op. Zijn koning bleef lange tijd in het centrum steken maar moest uiteindelijk de wijk nemen naar de damevleugel. Helaas, ook dat hielp niet en zijne zwarte majesteit werd op a5 roemloos matgezet : 0-2.

 

Op bord 5 zag het er lange tijd ook niet al te best uit. Artur, met wit, was in de opening een pionnetje kwijtgespeeld maar had er wel wat positionele compensatie voor. Door goede middenspelbehandeling werd die compensatie steeds groter en vertaalde zich in een typische Nimzowitsch-blokkade op de zwarte velden met mooie aanvalskansen op de koningsvleugel. Het slot van de partij is mij ontgaan, maar het werd uiteindelijk remise : 0,5-2,5.

 

De partij van Alexander, met zwart aan het zesde bord, verliep vrij scherp, omdat wit kort had gerokeerd, zwart daarentegen lang. Alexander had lange tijd last van een randpaard dat nauwelijks meespeelde maar wist zich goed te bevrijden; het resultaat was een logische remise : 1-3.

 

Bart, met wit aan het eerste bord, werd door zijn jonge tegenstander geconfronteerd met een heel scherpe variant. Op de tiende zet koos hij daarom in plaats van de moderne theorie een oude voortzetting die wel een venijnige val stelde. Zwart liep erin en moest de dame geven voor toren en licht stuk. Helaas, in het vervolg miste wit meedere malen de winnende voortzetting en uiteindelijk strandde de partij in remise door herhaling van zetten : 1,5-3,5.

 

Lars tenslotte, met zwart aan het tweede bord, kwam in een middenspel terecht waar zijn paardenpaar moest opboksen tegen het loperpaar van de tegenstander. Uiteindelijk werden de lopers tegen de paarden afgeruild en het resulterende eindspel bleek remise : 2-4.

 

Gezien het grote verschil in Elo-rating een logische uitslag, al had er met wat meeval aan borden 1 en 5 misschien een gelijkspel ingezeten. Door de onverwachte winst van MSV 1 tegen Jean Jaures 1 (4-2) zijn wij nu op de laatste plaats beland, al hebben we een lichter programma voor de laatste 4 ronden dan de meeste van onze degradatie-kandidaten. Volgende ronde op 16 februari, uitverplaatsing naar Zottegem! (Bart)

 

Afd. 5F : Izegem 2 – Oostende 5 : 1,5-2,5

Gilles – Luc Pierloot (1636)                1-0

Dries – Cedric Lequy (1422)               0,5-0,5

Dirk – Storm Declerck (1151)             0-1

Deborah – Siebe Pierloot (1095)       0-1

 

Gilles kwam enigszins loom de speelzaal binnengesloft, maar demonstreerde vervolgens zijn huidig vormpeil.  Voordat ik een blik op zijn bord had kunnen werpen had hij de buit al binnen.  Dirk voelde zich niet in geweldige vorm en ging de boot in na eerst toch wel beter te hebben gestaan.  Tegen een Oostendse jeugdspeler maakte Deborah heel voortreffelijk haar interclub-debuut.  Er werd bedachtzaam gespeeld, en in open stelling werd vlijtig genomen en geruild zonder dat het evenwicht erg verstoord raakte.  Het werd een lange partij ook, van meer dan 80 zetten, en met als slot een gelijk ogend toreneindspel dat Deborah helaas nipt verloor.  Dries stond in het middenspel onder druk, maar kon toch nog ontsnappen.  Herhaling van zetten bezegelde de remise. (JohanD)

 

Yves Surmont, oud-Torrewachter, die ook enkele jaren voor Izegem speelde was aandachtige toeschouwer en fotograaf.  Zie foto's:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verslag Ronde 8 (16/02/2020)

Afd. 3D : Zottegem 3 – Izegem 1 : 4-2

Wouter Ghyselen (2090) – Dominique         1-0

Matthias De Weird (2050) – Bart                  1-0

Simon Van Poucke (2049) – Lars                   0-1

Luc Saligo (2045) – Stefaan                           0-1

Jan Verstraeten (1943) – Artur                     1-0

Geoffrey Poelman (1900) – Alexander         1-0

 

Een nieuwe nederlaag…  En eigenlijk had het wederom anders kunnen gelopen zijn. 

Alexander zat kort na de opening reeds in de problemen, verloor een 3-tal pionnen en mocht vroeg voor de anderen supporteren.  Lars mocht ook vroeg voor de anderen supporteren na een kwaliteitsblunder van zijn tegenstander.  1-1.  Op dat moment zag het er eigenlijk zeer goed uit.  Bart stond ook al vroeg een pion voor en leek met de vingers in de neus te gaan winnen.  En op het bord van Dominique en Stefaan stond het vel van de tegenstanders ook reeds te koop.  Op beide borden overwicht zonder dat daar al echte meetbare winst te zien was.  Artur kreeg het moeilijk en begon te knoeien.  Een pion achter, twee pionnen achter,…  Toen de partij van Bart gedaan was, bleek niet hij, maar de tegenstander gewonnen ?!!  Compleet gemist wat daar verkeerd is gelopen. En opeens staat het 3-1 in plaats van 2-2.

 

Op mijn bord werd de druk verder opgebouwd, zonder iets concreets te verwezenlijken. Maar op zeker ogenblik kon mijn tegenstander geen enkel stuk meer verplaatsen ( koning, 7 pionnen, 2 torens en 2 paarden) zonder een pion of meer te verliezen.  En zo won ik zonder iets concreets te doen een pion, twee pionnen, … en had mijn tegenstander niet opgegeven was daar nog een kwaliteit bijgekomen.  Op zich een puike winst voor mezelf.   Alle druk op Dominique waarbij het al duidelijk was dat het niet meer zou lukken.  Tot overmaat van ramp speelt Dominique een positionele blunder die hem nog het volledige punt kost.  Bij winst van Bart had Dominique de simpele remise genomen en hadden geen risico’s hoeven genomen te worden. 

Tegen Oostende wordt het de match van de laatste kans.  (Stefaan)

 

Afd. 5F : Brugge 7 - Izegem 2 : 2,5-1,5

Dominiek Suski (1489) – JohanD       1-0

Jacques Byle (1418) – Gilles              0-1

Rudi Dewilde (1329) – Ulysse            0,5-0,5

Katia Callebaut (1274) – Hassan       1-0

 

Ulysses partij eindigde het eerst, in remise. Dit had eigenlijk een winstpartij moeten zijn, want hij stond 2 of op een moment zelfs 3 pionnen voor, maar hij liet zijn voordeel jammerlijk uit handen glippen toen benevens pionnen elk alleen nog dame en toren hadden.  Gilles won overtuigend met een klinkend torenoffer dat een pion won, en toen zijn tegenstander in penibele toestand ook nog blunderde was het pleit meteen beslecht. De partij van Hassen kende verschillende rokades, maar verliep toch rustig en leek lange tijd erg gelijk. In het toreneindspel was de zwarte toren helaas net iets actiever waarna Hassans opponent eerst kon promoveren en de bordjes gelijk kon zetten : 1,5-1,5. Ik had een droevige namiddag door al in de opening slecht te staan met een geïsoleerde dubbelpion. Het werd ondergaan, vruchteloos hopen op een misser en uiteindelijk het bijltje erbij neer leggen. (JohanD)

 

Verslag Ronde 9 (08/03/2020)

Eindelijk een glorierijke interclubnamiddag dit seizoen met winst (en welke winst!) voor beide ploegen.  Voor de eerste keer speelden we in Dorpshuis Emelgem, zou dat de bepalende factor zijn geweest?  Of misschien wel barman Dirk, die verkoos om niet te spelen, waardoor onze voorzitter nog een keer in actie kwam?

 

Afd. 3D : Izegem 1 – KOSK 2 : 4,5-1,5

Dominique – Ruben Decrop (2035)               1-0

Bart – Michael Verstraete (1923)                  1-0

Lars – Frederik Vanmassenhove (1881)        0,5-0,5

Stefaan – Dimitri Zotikishvili (1875)              1-0

Artur – Thomas Pincket (1843)                     0-1

Alexander – Michael Pincket (1842)             1-0

 

VICTORIE  !  

De match van de laatste kans hebben we met beide armen naar ons toe getrokken.   Oostende stond verkeerdelijk eerst aan de Leest, zodat we allen met een klein kwartiertje tijd meer aan de partij konden beginnen.

Op het bord van Bart werd gerokeerd in tegengestelde zijden, wat de strijd net iets spannender maakt.  Bart kon een open h-lijn creëren en druk op de g-lijn uitoefenen.  Wit kon echter alles goed afsluiten. 

Bart schoof zijn torens toen maar naar het centrum;  Kort hierop zag zijn tegenstander een dubbele aanval op zijn torens over het hoofd.  Deze gaf hierop op. 

Artur gooide zijn stukken vooruit en stond net iets beter.  Maar door zijn enthousiasme zag hij eveneens een dubbele aanval op zijn torens over het hoofd.  Hierna mocht ook hij opgeven.  1-1.

Ikzelf stond visueel minder na een hoop ruils van 3 lichte stukken, maar ik had de theorie gevolgd.  De ruils worden in de theorie niet eens vermeld, …  Al gauw kon ik druk zetten op de b en d-lijn en won dan ook de b en d-pion.

De winst kwam nooit in gevaar.  Ik kan enkel concluderen dat die ruils echt niet goed waren.  

Ook Dominique kwam snel beter te staan, waarbij de stukken van de tegenstander elkaar in de weg liepen.  Als een boa-constrictor werd de speelruimte voor zijn tegenstander toegesnoerd en kon Wit zegevieren. 

Lars kwam goed uit de opening, maar zijn tegenstander verdedigde alles goed uit.  Lars nam dan maar het winst-halfpuntje aan in een redelijk gelijke stelling.

Alexander werd weggedrukt, en stond wellicht iets meer dan visueel verloren.  Alexander verloor eveneens een pion, maar zijn tegenstander liet de koning ongehinderd naar voor oprukken.  En zo kon Alexander nog een mokerslag aan zijn tegenstander uitdelen.    KABOEM  4,5 – 1,5.

 

We staan nu derde laatste en net boven de degradatielijn.  Met Waregem en Mercatel hebben we nog 2 middenmoters te gaan.  Gewoon 2 degelijke ploegen.  Hopelijk lukt de magie nog 1 keer en kunnen we ons redden. (Stefaan) 

 

Afd. 5F : Izegem 2 – Waregem 2 : 4-0

Lieselot – Jean-Pierre Haverbeke (1560)       1-0

Gilles – Mathisse De Bakker (1559)               1-0

Tarcis – Robbe Gaeremynck (1558)              1-0

Ulysse – Jeroen De Meerleer (1150)             1-0

 

Waregem 2 trad – om het zacht uit te drukken – aan in verspreide slagorde maar toen ik rond 14u30 met mijn technisch vernuft eindelijk had ontdekt hoe de dimlichten in de speelzaal tot volle sterkte konden gebracht worden, was een overwinning veraf.  Borden 2 en 3 stonden namelijk al knal verloren.  Gilles’ stelling deed pijn aan de ogen, zijn lopers kleefden totaal verlamd op hun beginposities f8 en c8.  En Tarcis’ schouders hingen halfstok na dubbel pionverlies. Maar dan gebeurde iets onwaarschijnlijks : hun beide tegenstanders blunderden haast gelijktijdig hun dame weg.  Bij Gilles ging het nog om een aftrekschaakje, Tarcis kreeg ze compleet cadeau. 2-0, waarom niet, een gegeven dame kijkt men immers niet in de bek, of hoe gaat het spreekwoord alweer.  Lieselot had ondertussen een stevige stelling uitgebouwd en haar tegenstander – in een ver verleden nog Izscha-lid – kon nauwelijks nog iets doen… tenzij fouten maken.  Het openbreken van de damevleugel bezorgde haar stukwinst en spoedige partijwinst, binnen de 25 zetten.  Ulysse zat aanvankelijk even in verdedigingsmodus, maar toen hij met zijn dame tot de actie overging verwierf ook hij een stuk via een fraaie combinatie en won vervolgens simpel het eindspel.

4-0 : een bijzondere en zeldzame uitslag.  Dit seizoen is het in reeks 5F nog maar de 2e keer dat een 4-0 te noteren valt (op 54 matchen).  Izegem 2 blijft niettemin voorlaatste.  (JohanD)

 

Verslag Ronde 10 (05/09/2021)

 

Afd. 3D : Waregem 1 - Izegem 1 : 4,5-1,5

 

Maes Thomas (2209)  -  Bart   1-0

Tomme Lowie  (2081)  -  Lars  1-0

Devolder Dieter (2018)  -  seba  1-0

Windels Jan  (2010)  -  Stefaan  1-0

Debrouwere Jeroen (1903)  -  Johan V  0,5

Rollez Luc  (1625)   - Arthur  0-1

 

Waregem was sterker en nadien ook de beste.  Seba ging er als eerste onderuit.  Toen ik de eerste keer goed ging kijken, zag ik bij hem een pion minder staan.  Ik zag niet direct compensatie en de nederlaag was dan ook onvermijdelijk.  Johan kon zijn tegenstander op remise houden. Er gebeurde ook niet veel op het bord.  Artur kon zijn tegenstander wel verslaan.  Hij kon druk zetten en hieruit 2 stukken voor een toren winnen.  Zijn tegenstander gaf op, nog voor Arthur met de damevleugel kon oprukken.  Ikzelf kwam ook onder druk te staan en koos voor een iets te scherpe verdediging, met een koning in het midden.  Ik won een pion, maar mijn koning stond toen wel in de wind. De wind werd een orkaan en ik mocht opgeven.  Bart kwam ook onder een steeds hoger wordende druk en moest uiteindelijk ook opgeven.  Lars ging voluit in de aanval, maar er ging een kwaliteit verloren.  Het kan ook een offer geweest zijn, maar op het eind klaarblijkelijk niet correct.  En zo staan de eindcijfers in het voordeel van Waregem. 

De laatste ronde nog eens alles geven…  (Stefaan)

 

Afd. 5F : Kortrijk – Izegem 2 : 0-4 forfait

 

Om 14.15u nog geen beweging in en rond het Heulekasteel, nog even geprobeerd iemand te bereiken, maar foute tel. nummers op de sites, iemand die uit de lucht viel, iemand die niet opnam.

Lieselot, Johan D, Gilles (vervanger van Ulysse) en Deborah konden meteen een namiddag in het zonnetje.  (Johan D)

 

Verslag Ronde 11 (12/09/2021)

Afd. 3D : Izegem 1 – Mercatel St Amandsberg 1 : 2-4

 

Bart – Koen Achtergaele (2065)                      0,5-0,5

Lars – Benny Willen (2059)                             0-1

Stefaan – Mardoek Thienpondt (1972)            0-1

Johan D – Albrecht Heeffer (1779)                  0-1

Artur – Bert Tollenaere (1698)                         0,5-0,5

Gilles – Joannes Raepsaet (1568)                  1-0

 

Overbodige match tegen een ploeg die vorige ronde wel en nu geen forfait gaf.  Niettemin wilden sommige Izschakers er sportief nog een flinke partij van maken.  Gilles strikte zijn tegenstander al vroeg met een erg fraai matje.  Mijn tegenstander bleef het eerste kwartier afwezig en ik hoopte al op een vrije namiddag, maar even later was ik verzeild een scherpe partij waar ik niet in overeind bleef. 1-1. Stefaan trok zich na afloop de haren uit omdat hij h3 i.p.v. f3 gespeeld had, in een stelling die hij goed kent – te weinig routine, was zijn analyse.  Artur had wellicht de betere stelling na lang heen en weer gemaneuvreer in een partij met lange en korte rokade.  Tijdsgebrek deed hem de remise aanvaarden.  Bart stond ook de hele partij licht beter, met o.m. een gefianchetteerde loper met groot overzicht, hij maar drong niet aan gezien de omstandigheden.  Lars was terechtgekomen in een schoolvoorbeeld van goede tegen slechte loper, helaas had Lars de slechte.  Vernuftige verdediging vergde van zijn tegenstander nog het uiterste, maar rond half zeven diende de derde Izegemse verliespartij van de namiddag genoteerd te worden.  (JohanD)

 

Afd. 5F : K. Gentse 12 – Izegem 2 : 3,5-0,5

 

Philip Traest (1433) – Dries                            1-0

Vincent Dooms (1320) – Ignaas                      1-0

Reimond Vandecasteele (1304) – Ulysse        0,5-0,5

Albert Vincent (1176) – Deborah                     1-0

 

Ulysse haalde het eerste half puntje binnen met een stelling die alle kanten op kon. Goed gedaan. Op bord 4 kwam Deborah evenwichtig uit de opening, maar een loper ging spijtig genoeg verloren, waardoor ook de partij verloren ging.

Op het eerste bord kwam ik goed uit de opening en mijn paarden stonden sterk. Maar een infiltratie van zijn dame, deed mijn kaartenhuisje in elkaar zakken.

Op het tweede bord was Ignaas nog bezig. Met een pion voor en een betere stelling zou het wel moeten lukken.

Dus waarschijnlijk Gent -Izegem : 2,5 - 1,5 (Dries)

Voor het verslag: ik ben er toch nog in geslaagd te verliezen... (Ignaas)

Ga naar

 

 

 

Praktische informatie

Interclub:

Kalender, locaties...