Schaken, zet de stap!
Iedereen kan (leren) schaken
Er bestaat een misverstand dat schaken enkel bestemd zou zijn voor heel slimme mensen. Het is eerder andersom. Leer schaken en je ontwikkelt een vaardig brein. Het is prima om je spieren te oefenen bij atletiek, voetbal, turnen, fietsen, enzovoort. Het is pas ideaal als je ook je brein oefent en ontwikkelt. Mens sana in corpore sano. Oftewel: een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat je wiskunde moet kennen is waar in die mate dat je tot … acht moet kunnen tellen.
- Gaby
Kwestie nr 0: Ik wil leren schaken
Hoe begin ik eraan of welke is de beste methode?
Je mag van ons hier geen cursus voor beginners verwachten. Dergelijke cursussen zijn al zo vaak opgesteld en dat op een betere wijze dan wij het ooit zouden kunnen. Overigens bestaan ze in alle mogelijke maten en formaten. Zo voldoen ze aan de meest uiteenlopende wensen en ambities. Ze bestaan voor mensen met veel tijd en voor lui die maar een uurtje per week kunnen besteden.
Ook de spelregels kan je makkelijk opsporen. Die pluk je zo van het internet (eens googlen ->Fide website, website Belgische of Nederlandse Schaakbond enz.) Of je leest ze in de schaakclub.
Er bestaan tegenwoordig zoveel uitstekende boeken, naslagwerken, apps, websites en programma's dat iedereen, van welke leeftijd of met welke voorkennis ook, hier zijn gading kan vinden. Maar we geven je wel enkele suggesties om je op weg te helpen.
Boeken voor het jonge volk
"Schaken voor de Jeugd" Spel en problemen in 12 lessen. Door G. Nietvelt en Noordijk. Met een inleidend woord aan de ouders. 78 blz. Alleen nog in Bibliotheken en tweedehands boekhandels.
"Lang leve de koningin" van Esmé Lammers - boek 180 p. met 2 CD's . De uitleg is ingebed in een verhaal dat kinderen aanspreekt. Nogal eens gebruikt in lagere scholen.
"Oom Jan leert zijn neefje schaken" van Albert Loon en Max Euwe. Het boek bevat 133 pagina's maar je kan de volledige tekst ook in pdf-formaat van het internet plukken.
"De Stappenmethode" door Rob Brunia en Cor van Wijgerden. Zoals de meeste schaakclubs hanteert ook Izscha deze methode. De methode legt de nadruk op oefeningen. Er zijn 6 stappen met telkens oefeningenboekjes (telkens ca. 50 à 60 pagina's met diagrammen) en een handleiding voor de schaaktrainers( telkens ca. 175 p.). Deze leermethode kent ook internationaal veel succes, getuige de vertalingen in het Engels, Duits, Frans enz.
Boeken voor volwassenen
Natuurlijk kan je ook de boeken voor de kids raadplegen, dat is niet eens zo'n slecht idee. Net zoals wanneer je een nieuwe taal leert , is de basis voor eender welke leeftijd dezelfde. Het aantal schaaktitels is al lang niet meer te overzien. Je kan eens binnenwippen in de plaatselijke bib, of je leent een boek van de lokale schaakkring. Boeken, maar ook ander schaakmateriaal kan je onder meer vinden bij gespecialiseerde schaakwinkels als:
De Denksportkampioen Brusselsesteenweg 485 B-9050 Gentbrugge Tel. 09/225.85.81, gsm 0497/45.57.85 Openingsuren: van 14 tot 18.30 u op maandag, woensdag en vrijdag en van 11 tot 18.30 u op zaterdag (& op afspraak). Website www.dedenksportkampioen.be . Uitbater is de sympathieke Ben Van de Putte, zelf een behoorlijk schaker, die je met raad en daad bijstaat.
Ook in Brussel bestaat er een schaakwinkel: La maison des échecs gevestigd op nr. 60, rue de Belle-Vue B-1000 Brussel. Tel. 02/26493977.
Natuurlijk zijn er ook online schaakwinkels zoals schaakkwaliteit.nl.
Zelf worden we bestookt met aanbiedeningen van NIC, New in Chess. Het voordeel bij NIC is dat je niet electronisch hoeft te betalen. Snel leren Schaken door Brian Byfield & Veltman Uitgevers BV Alan Orpin koop je voor eur 12,50
Software voor kids
Er bestaan tal van apps voor i-pad en smartphone, speciaal voor kinderen. Wij bevelen de website schakenopschool.be aan. Maar ook chess.com heeft een aparte afdeling bedoeld voor kinderen. Daar moet het kind zich wel registreren, een paswoord en een alias (nickname) kiezen.
Software voor volwassenen
Er bestaan hele mooie elektronische schaakspelen. Je doet een zet en met ledlamjes op de velden geeft de schaakcomputer zijn antwoord weer. Of soms doet hij dat in een apart venstertje. Sommige van de betere modellen kan je aansluiten op je PC. Die modellen kosten een flinke duit. Soms tot eur 1000 en meer. Die zijn wat in onbruik geraakt door software à la FRITZ, CHESSBASE, HOUDINI, LOKASOFT, enz.
Zelf vinden wij de schaaksites het interessants: chess.com en ICC. Daar kan je niet alleen trainen, bijleren, tegen een computerprogramma spelen, maar ook tegen menselijke tegenstanders over de hele wereld. De bedenktijd kan je vrij kiezen. Bij chess.com gaat dat van 1 minuut elk voor de hele partij (=pure waanzin) tot 3 dagen per zet.
Alle aspecten van het spel kan je ook vinden op www.schaakzone.nl of op www.chess.com/learn-how-to-play-chess of nog voorbeginners.info/schaken, stappenmethode.nl en tenslotte www.leren.nl/rubriek/sport_en_spel/schaken. Die laatste site is een meta-website, ze bevat niets anders naar links naar alle mogelijk schaaksites in de wereld.