Izscha

Izegemse Schaakkring
gallery/logo
West-Vlaamse Interclub

Dit jaar nemen we deel aan de West-Vlaamse Interclub (= 5x op vrijdagavond) met één Izegemse ploeg, in 1ste afdeling. 

De ploeg bestaat uit 4 spelers.

Tempo = 1u30 voor de hele partij + daarenboven 30 seconden increment vanaf zet 1.

Zie: https://schaakliga-wvl.be/kalender/%5Bfield_dates-date%5D/west-vlaamse-interclub-ronden-2019-2020

 

Kalender

Ondertussen is de hele kalender van de 1e afdeling in de West-Vlaamse Interclub opgemaakt:

04-10 : Izegem – Brugge   0,5-3,5

22-11 : Oostende 1 – Izegem

06-12 : Izegem – Oostende 2

24-01 : Izegem – Kortrijk

07-02 : Oostkamp – Izegem

 

Verslag Ronde 1 (04/10/2019)

Afd. 1 : Izegem – K. Brugse: 0,5 - 3,5

 

 

 

 

 

 

 

Gilles – Benny Todts (1978)               0-1

Artur – Emiel Vandewiele (2152)      0-1

Stefaan – Pu Linden (1797)                0-1

Jan – Dirk Van Rillaer (1718)              0,5-0,5

 

In de West-Vlaamse interclub is de spelersvolgorde vrij te kiezen en de hoop was om door in min of meer omgekeerde orde te spelen Brugge te verschalken.  Brugge trad idd min of meer in elo-orde aan en dus leek een resultaat mogelijk, waarom zelfs geen winst?  Winnen op borden 3 en 4 en een of andere stunt op borden 1 en/of 2.

Tot 21u ging alles volgens plan : een zeker voordeeltje op de laatste borden, geen problemen op de eerste borden.  Maar na 22u veranderde de situatie en versomberden de gezichten.  Stefaan kwam plots onder druk en vervolgens gebeurde iets verbijsterends : zijn tegenstander blunderde en bood simpelweg zijn dame aan (gewoon te nemen).  Maar Stefaan was even van de wereld af en nam de dame niet, verloor hierdoor een stuk en de partij.  Ploegwinst veraf.  Ook Gilles was onder druk komen te staan en hield het niet.  Op de andere twee borden was ondertussen ook niet zoveel goeds te verwachten.  Tot de gsm trilde van Arturs tegenstander (de gsm lag op tafel naast het speelbord).  Een Izscha-winstpartij dacht iedereen, behalve Linden (C-scheidsrechter) die meende dat er nu een tijdstraf geldt.  Er werd gebeld naar een hogere schaakscheidsrechter, maar dit leverde geen uitsluitsel.  De partij is vervolgens onder voorbehoud van Izegem verder gespeeld, op het bord verloren en de volgende dag door tornooileider Marc Clevers effectief verloren verklaard voor Artur.  Clevers neemt het reglement van de NIC over : daar is er nu een tijdstraf van 10 minuten voor de overtreder.  Indien deze nog minder dan 10 minuten op de klok heeft, verliest hij de partij; indien nog meer dan 10 minuten gaat de partij gewoon verder na aftrek van die tijd (Arturs tegenstander had nog 29 minuten bij het gsm-trillen).  Tijdens het overleg i.v.m. het gsm-voorval had Jan nog remise aanvaard : zijn tegenstander stond duidelijk beter (of gewonnen?), maar stelde de remise voor voor de ploegwinst en voor in geval van.

 

Ik heb de regels i.v.m. gsm (K.BelgischeSchaakBond) maar eens opgesnord en :

mag een speler tijdens zijn partij een mobiele telefoon of ander elektronisch communicatiemiddel uitgeschakeld op eigen risico in de speelzaal meebrengen, maar hij mag deze niet op zich dragen. Mogelijke voorbeelden zijn langs het bord, in zijn jas (die aan de kapstok of aan zijn stoel hangt) of in een (hand)tas. Uiteraard mogen deze toestellen (al dan niet via de jas of (hand)tas) tijdens de partij niet meegenomen worden buiten de speelzaal. Indien wordt vastgesteld dat een speler tijdens zijn partij toch zo’n toestel op zich draagt zonder toestemming van de arbiter, dan verliest hij de partij en zijn tegenstander wint.

Indien vastgesteld wordt dat zo’n toestel niet uitgeschakeld in de speelzaal is, dan krijgt de spelende eigenaar 10 minuten in mindering bij de eerste keer en verliest deze de partij bij de volgende keer. Indien er hierdoor een tijdsoverschrijding voorkomt, dan verliest hij de partij en het resultaat van zijn tegenstander wordt door de arbiter bepaald.

(JohanD)

 

 

 

gallery/foto2
gallery/foto1