Izscha

Izegemse Schaakkring
Tornooiverslagen jeugdspelers

Op deze pagina vertellen we de resultaten en verhalen van jeugdspelers van de Izscha-jeugdwerking, die deelnamen aan externe (jeugd)tornooien.

Wie aan een tornooi heeft deelgenomen, wordt van harte uitgenodigd een verslagje te bezorgen aan de lesgevers of per mail te sturen naar lieselot.deleersnyder@izscha.be. Ook foto's zijn steeds van harte welkom.

 

Tornooien 2022-2023

 

West-Vlaams Jeugdkampioenschap in Izegem (22+23/10/2022, kasteel Wallemote)

 

 

 

 

 

 

Volgens ons en ook volgens de commentaren is het een geslaagd tweedaags schaaktornooi geworden.  Veel jonge schakers, veel Izegemse deelnemers, veel medewerking van leden en ouders, een alom geprezen locatie.  De West-Vlaamse Liga aarzelde dan ook niet om ons te polsen ook volgend seizoen dit tornooi te organiseren in Izegem. Wordt ernstig overwogen.

 

Vooreerst proficiat aan onze 21 deelnemers : Borg, Matthia, Marina, MatteoC, Delphine, David, KobeE, Ilano, MatteoD, Lucas, Lander, KobeN, Staf, Thymen Thibeau, Avet, Emiel, Nel, Xander, Giordano, Daan.  Samen zorgden zij dat Izegem de sterkst vertegenwoordigde club was op het tornooi.  (totaal : 72 deelnemers)

 

Het is altijd een beetje balanceren “tussen prettig en presteren”.  We denken dat iedereen zich geamuseerd heeft aan de borden en ook tussendoor na soms al eens onverwacht korte partijen.  Maar we kijken natuurlijk met het andere oog naar de uitslagen.  We zagen veel goede partijen, veel goede resultaten van onze jeugdleden, met 1 provinciaal kampioen en 8 selecties voor het Vlaams kampioenschap. Enkele van de 21 Izegemnaren waren misschien lichtjes ontgoocheld en voelden dat ze wat onder hun kunnen hadden gescoord. Niet getreurd, volgende keer weer beter, zeggen we dan.

 

Daan werd West-Vlaams kampioen bij de -20, helaas geen West-Vlaams jeugdkampioen tout court.  Dat werd Niel Dewever (Waregem) die in de leeftijd -18 speelde en alle 7 zijn partijen won.  In het gezamenlijk tornooi -16-18-20 was Daan gedeeld 2e met 5 op 7.

 

De 7 andere Izegemse jeugdspelers die een selectie verwierven voor het Vlaams kampioenschap 2023 zijn Ilano, Staf, KobeN, Lander, Thibeau, Thymen, Giordano. 

 

Giordano werd 4e met 4 op 7 en behaalde aldus een selectie bij de -18.

 

De andere 6 speelden allen in het gezamenlijk -12-14 tornooi.  Thibeau en Thymen werden 3e en 5e bij -14.  Zij behaalden beiden 5 op 7.

Bij de -12 zijn er 4 Izegemse geselecteerden. Staf, KobeN, Lander werden 3e en 4e en 5e met 4 op 7.  Tenslotte kan Ilano ook mee naar het Vlaams kampioenschap, hij werd 6e met 3,5/7.

 

Deze en ook de andere Izegemse spelers konden tijdens het tornooi rekenen op feedback van Bart, die met zijn brede schaakkennis gouden tips rondstrooide bij de nabespreking van de gespeelde en – liefst genoteerde – partijen.

 

Het Vlaams kampioenschap wordt waarschijnlijk weer in Mechelen gespeeld, maar wellicht gedurende de Paasvakantie op 3 opeenvolgende dagen.  Meer hierover later.

 

Alle uitslagen en eindstanden, zie

https://schaakliga-wvl.be/index.php/juniors/juniors-ligakampioenschap/w-vl-liga-jeugdkampioenschappen-2023/uitslagen-10

 

We willen nog een keer uitdrukkelijk de leden bedanken die hielpen bij het klaarzetten van de tornooiruimtes en de gelagzaal en de keuken.  Dries en ik mochten daarvoor Hassan, Gilles, Bart en Tarcis en hun ijverige handen al op vrijdagavond verwelkomen.

Onmisbaar waren de talrijke ouders die de bar tijdens de tweedaagse bemanden, eigenlijk vooral bevrouwden.  De welriekende soepen en croques lokten naar de toog, en het gonsde er van de bedrijvigheid.  Zo werd de inspanning om het kasteel 2 dagen af te huren mooi gecompenseerd. Dikke merci dus aan Trees, Hannelore, Sofie, Evelyn, Nele, Herlinde, Sabrina, Nick en niet te vergeten ook de verschillende soepmakers!  Lieselot was het hele weekend stand-by voor in geval van drukte, maar leverde in verschillende shiften nuttige tot nodige bijstand.

 

We vermelden hier ook graag nog eens de bestuursleden van de West-Vlaamse SchaakLiga.  Glenn en zijn ploeg zorgden immers voor de organisatie en de leiding van het tornooi zelf.  Het was prettig afspreken en samenwerken met hen.

 

Tarcis kon er alleen op zaterdag bij zijn. Onze erevoorzitter zag dat het goed was en mijmerde nog even over de viering van 25 jaar Izscha in 1999.  Toen was er onder zijn impuls feest in en om kasteel Wallemote met o.m. een spectaculair levend schaakspel op het gazon voor het kasteel.

 

Toen Lieselot, Bart, Dries en ik zondagavond ons kasteel-voor-een-weekendje afsloten, haalden we, geheel naar waarheid, de geijkte uitdrukking van stal : “en moe maar tevreden trokken wij huiswaarts”.

 

Vlaams Jeugdkampioenschap in Mechelen (03+04+10/09/2022)

Vooraf nog even dit tornooi situeren : het Vlaams jeugdkampioenschap is een tornooi waar enkel de sterkere schakers aan kunnen deelnemen.  Elke provincie mag per leeftijdscategorie immers maar een beperkt aantal jeugdspelers selecteren.  Een zwaar tornooi ook, want vanaf -12 drie volle schaakdagen met telkens 3 partijen.

 

Lucas was de enige Izegemse deelnemer bij de -12 en eindigde met 3,5/9.  De derde dag kon hij nog 2 puntjes sprokkelen.  Na een goede winst in de 7e ronde ging partij 8 de mist in, maar de zege in de 9e ronde na een weliswaar wisselend verloop bezorgde hem nog een behoorlijke eindscore.

 

Bij de -14 had Izscha drie leden afgevaardigd.

Ulysse haakte na dag 1 (en 1 uit 3) af toen hij vaststelde zijn agenda met dit tornooi wat te hebben overladen.

Thibeau had het gepresteerd om de eerste 2 dagen 6x remise te maken.  Een bewijs van degelijkheid, zeker wel.  In partij 7 kwam hij snel positioneel minder, en moest uiteindelijk het hoofd buigen.  Partij 8 was een heksenketel waarin hij het eindspel met 2stukken+2pionnen tegen 6pionnen net niet kon winnen.  In partij 9 toonde hij een staaltje koelbloedig verdedigen met als resultaat een mooie winst (zijn eerste van het tornooi!) en 4,5 uit 9, een knappe eindscore.

Thymen was de derde dag de held van Izscha.  Gingen de eerste 2 dagen ietwat moeizaam (2 op 6), dan won hij achtereenvolgens partij 7 (positioneel voordeel afgewerkt in een weliswaar wisselend toreneindspel), partij 8 en een prachtige partij 9 met eerst pionwinst, vervolgens geduldig verder bouwen, en uiteindelijk afwerken met een mooie combinatie.  Met 5/9 was Thymen de best scorende Izscha-jeugdspeler, goed voor een Vlaamse 14e plaats (38 deelnemers).

 

Details bij de -12 en -14, zie https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionSWAR/SwarResults/199/220903-000066c2-%7Be1e40d62-9bd4-4218-92c9-684a7eb9c7bd%7D.html

 

en

 

https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionSWAR/SwarResults/199/220903-000105a3-%7B7235e3cc-9429-4bff-b854-46bd9eb69972%7D.html

 

FOTOGALERIJ

Clubfeest met jeugdtornooi (26 november 2022, Dorpshuis Emelgem)

 

 

 

 

Bij een clubfeest van Izscha hoort een schaaktornooitje. 19 enthousiastelingen hadden zich ingeschreven. 6 spelertjes van stap 1 en 1+ streden om de felbegeerde bekers. Er stond geen maat op Leon met 4 op 4, maar ook Izzy uit stap 1 haalde met 2,5 op 4 een topresultaat. De andere spelers lieten zich niet doen en ik ben zeker dat er al een aantal een stapje hoger ook zouden meekunnen. Dus voor Felien, Constantijn, Mathis en Luïz een dikke duim.

Bij stap 2, 3 en 4 waren er 13 spelers die het beste van zichzelf naar boven brachten. Er werd op het scherp van de snede gespeeld. Uiteindelijk werd de logica gerespecteerd en deden de spelers uit stap 4 het beter dan de rest en deze van stap 3 beter dan stap 2. Daaraan zie je toch dat ervaring het verschil kan maken. Dus iedereen die er voor gaat, zal blijven groeien. Op Thibeau stond geen maat en hij won de trofee voor stap 4. Thymen werd mooi tweede. Kobe Esprit haalde met 3 op 4 de titel binnen bij stap 3. De ervaring  die opgedaan werd in het tornooi van Zottegem, kwam hier onmiddellijk van pas. Een eerste trofee voor Kobe en ik ben zeker dat er nog veel zullen volgen. Het podium werd vervolledigd met spelers die ook al wat tornooi ervaring hebben. Dus proficiat aan Emiel, Matteo D, Staf, Kobe N, Lander en Lucas uit stap 3.

Ook stap 2 was in grote getale aanwezig. Matthia haalde net als Léon 2 op 4, maar doordat het parcours van Matthia iets moeilijker was, mocht hij de trofee mee naar huis nemen. Ilano en Matteo C mochten mee op het podium. Twee spelers die de laatste tijd toch echt wel stappen vooruit hebben gezet.

Goed bezig!

 

Na het schaaktornooi was het tijd voor pizza. Kan het leven mooier worden dan dit? Schaak en pizza!  Njam njam. (door Dries)

 

Jeugdtornooi in  Zottegem (11 november 2022)

Alle resultaten via https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage

 

Uiteindelijk 6 Izegemse deelnemers, of eigenlijk 7, want Dries schoof ook mee aan de schaaktafels. Gezien zijn verworven status acteerde Daan bij de open-20 matig (2/7).  Hij verfoeide dan ook regelmatig zichzelf omwille van uit handen geglipte gewonnen stellingen, niet geziene damewinsten. Dries speelde ook zijn niet allergelukkigste tornooi (bij de open -16).  Zijn nog wel presentabele 3/7 behaalde hij na een scoorloze voormiddag en een inhaalbeweging op het einde.

Thibeau (4/7) en KobeE (2,5/7) speelden bij de -14 naar hun kunnen.  Thibeau was misschien niet helemaal content, maar dat toont juist zijn gedrevenheid.  Kobe speelde enkele lange partijen met wisselende kansen en vooral zijn laatste was spectaculair : een verloren stelling boog hij alsnog in zijn voordeel met twee uitstekend werkende paarden, maar in het zicht van 3 op 7, bij het matvoeren, vernestelde hij zich in pat.  Bij de -12 speelde Lucas een degelijk tornooi met degelijke partijen, waar het meestal op een klein verschil aankwam.  Hij eindigde met 4/7.  Ook Lander haalde 4/7 na een mindere start maar 2x winst op het einde.  Lander is vooral goed in het combineren en aanvallen.  KobeN (4/9 bij de -10) toonde dezelfde bedrevenheid en gezonde aanvalslust en voerde bijvoorbeeld in een partij keurig een mat in 3 uit.

FOTOGALERIJ

VLAAMS JEUGDKAMPIOENSCHAP Mechelen 13-14-15 april

Met 6 deelnemers was Izscha de sterkst vertegenwoordigde West-Vlaamse club.  Staf en Daan hadden verkozen om er een weekendje van te maken in Mechelen.  Voor Ilano, Lander, Thymen en Thibeau betekende het tornooi drie dagen met lange ritten heen en terug, kin de bolides van Evelyn, Dries en ik die het transportwerk hadden netjes verdeeld.

 

In dit tornooi kan enkel deelnemen wie zich via de provincie kon plaatsen (is meestal via het provinciaal kampioenschap).  Uiteraard een heel sterk tornooi dus.

 

Bij de -12 hadden we 3 deelnemers.  Ilano, Lander en Staf bleven in de tweede helft van de rangschikking.  Maar zij scoorden allen hun puntjes, ze lieten de moed nooit zakken, en waren ten zeerste bereid uit hun partijen te leren.

 

Bij de oudsten trad Daan in de arena en kwam halverwege met een 4/5 bovenaan de rangschikking te staan. Verder alleen nog sterke tegenstand deed hem afklokken op het heel goede 5/9.

 

Bij de -14 waren Thymen en Thibeau aan de slag.  Thymen speelde rustig en gedegen en behaalde mooi de helft.  Maar met de meeste aandacht ging Thibeau lopen die voortdurend in de top van het klassement vertoefde.  Met nog een winst in zijn laatste partij veroverde hij de 3e plaats met een uitstekende 6,5/9.

Daarmee werd hij ook de beste West-Vlaming op het hele jeugdkampioenschap, waardoor hij kon pronken met een speciale trofee.  Zie de kiekjes van fotograaf van dienst, Evelyn.

 

Alle resultaten en rangschikkingen via

https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionSWAR/SwarResults.php

en scrollen naar beneden tot bij ‘jeugdkampioenschap van vlaanderen’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tornooi in Waregem (maandag 26 december 2022, Dries)

Izscha had 9 jonge schakers afgevaardigd om deel te nemen aan het schaaktornooi in Waregem.

Een mooie groep waarbij een aantal debutanten en ervaren rotten het tegen hun leeftijdsgenoten opnamen.

Bij de nieuwkomers hadden we Izzy (6jaar) en Foppe. En beiden hebben het werkelijk uitstekend gedaan en de eerste overwinningen van hun hopelijk nog lange schaakcarrière binnengehaald. Izzy haalde 3,5 op 9, een heel mooie prestatie aangezien hij de 2de jongste schaker van het pak was. Ook Foppe haalde zijn eerste 2 overwinningen en sloot het tornooi af op een mooie 5de plaats. Aan beide spelers : een dikke proficiat en hopelijk smaakt het naar meer!

Bij de -10 mocht Kobe de eer van Izscha verdedigen en hij deed dit met glans. Een mooie 2de plaats met 5,5 op 9. Een mooie remise tegen Eden Decraene was een mooi hoogtepunt en een nieuwe ervaring erbij. Top!

Bij de -12 hadden we 3 deelnemers (Lucas, Lander en Foppe) en ze waren elkaar waard. Lucas en Lander hielden elkaar in evenwicht en deelden uiteindelijk de prijs voor de derde plaats. Foppe kwam er net achter, een mooie prestatie als nieuweling. Een mooi tornooi van deze 3 heren.

Bij de -14 hadden we Emiel en Thymen. Emiel had een moeilijk dag,maar kon toch nog 2 op 7 halen. Thymen daarentegen was heel sterk bezig. In de laatste ronde kon hij de kampioen (Merlijn Decraene) verslaan en daardoor een mooie derde plaats veiligstellen (5 op 7). Een absoluut hoogtepunt en schitterende prestatie.

Bij de -16 hadden we Nel. Het was al even geleden dat Nel aan een tornooi deelnam en het was dus weer even wennen, maar ook Nel kon een mooie overwinning binnenslepen. Zeker weten dat het de volgende keer weer iets beter wordt. Oefening baart kunst, zeg ik altijd.

Bij de -18/open liet Daan het mindere tornooi van Zottegem achter zich, door heel sterk te presteren. Met 5 op 7 haalde hij ook een tweede plaats binnen. De wedstrijd tegen de kampioen eindigde in een zelden geziene blitz. Daan had twee manieren om mat in 1 te zetten, maar net daarvoor stonden beide klokken op 0 seconden. Het vlagje pinkte echter aan de kant van Daan, waardoor deze gewonnen partij toch verloren werd. De titel moest hij dus afstaan door een luttele milliseconde. Zeker een straf verhaal dat hij nog jaren zal herinneren.

Conclusie : 2 tweede plaatsen en 3 derde plaatsen en dus heel wat geldprijzen die gewonnen werden. Een topdag voor onze jonge schakers.

 

Trotse voorzitter

Dries

 

Alle uitslagen en eindstanden wellicht eerstdaags via https://www.kwsle.be/

 

Tornooi in Brugge (27+28 december 2022, Johan)

5 Izscha-jeugdschakers hadden zich ingeschreven, maar met naar verluidt pijn in het hart moest MatteoD (ziekjes) verstek geven.

 

Het slottornooi van het Vlaams jeugdcriterium is traditioneel een van de sterkste jeugdtornooien, en onze jonge helden hadden een lastige eerste dag.  Alleen Thibeau kon dag één afsluiten met de helft.  Het eerste deel van dag 2 ging voorspoedig en iedereen prijkte met minimum 2/5 in de stand.  KobeE probeerde hardnekkig maar kon zijn score daarna niet meer aandikken.  Ilano bleef ook op 2 punten na twee kortsluitingen in de opening.  Daan mikte na 3/6 op de helft, maar kreeg er in de laatste ronde in een heel sterke reeks geen puntje meer bij. Thibeau moest met 4/6 in de laatste ronde tegen Froeyman junior aantreden, de hoogst gekwoteerde van de reeks. Thibeau moest zijn meerdere erkennen, en zo 0/4 in de laatste ronde voor Izscha.

 

Maar veel ambiance onder de Izegemse jeugdspelers, en ook veel wederzijdse raad.

Een ongetwijfeld lonende intensieve tweedaagse voor de deelnemers.

 

Nog een kersje op de taart : Daan behaalde de 4e plaats (geldprijs) in het regelmatigheidscriterium van het Vlaams jeugdschaak 2022 bij de -20 jarigen, onder meer dankzij zijn overwinning in het tornooi van Aalter in mei.  Een dikke proficiat waard.

 

Uitslagen en eindstanden tornooi Brugge : https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage

 

Nog een dankjewel aan alle deelnemers en ouders voor het goede verloop van deze schaak-driedaagse.  Zeker ook aan de verschillende bereidwillige chauffeurs/supporters en aan Evelyn, die op de eerste schaakdag in Brugge alleen de begeleiding van onze schaaktelgen op zich nam.

Debutantentornooi Izegem (22 april 2023, Dorpshuis)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Succesvol tornooi met een vol huis.  38 deelnemers, van wie 13 Izscha-leden:  Constantijn, Izzy, LeonV, Felien, Foppe, Luïz in stap 1.

Henri, LéonA, Borg, Matthia, Ilano, MatteoC, Tijn in Stap 2.

Voor sommigen hun allereerste stappen in het echte tornooischaak, dikwijls nog met vallen en opstaan: een dame die plots oei! genomen wordt, een koning die enkele zetten schaak blijft staan, .. Maar toch ook al vaak een goede partij-opbouw, mooie plannetjes, en keurige matvoeringen.

Matthia in stap 2 en Foppe in stap 1 leken hun reeks te gaan winnen, maar moesten allebei na verlies in de laatste ronde vrede nemen met een podiumplaats.  Maar aan alle deelnemers een proficiat voor de inzet in de 5 partijen.

 

Nog een woordje van zeer dankjewel aan de medewerkers in de bar, Herlinde, Sabrina, Matteo, Bart.  Aan Evelyn die voor de prijsjes zorgde, en aan Maarten die de tornooileiding bijstond.

 

Jeugdtornooi Landegem (24 juni 2023)

Ilano, MatteoD, KobeE, Thibeau, Foppe, Daan, Lander, KobeN, Matthia, Lucas zetten vorige zaterdag hun beste beentje voor op het jeugdtornooi in Landegem.  Sommigen waren nog aan het bekomen van de net afgelopen examens.  Allen dienden de hitte en warme sporthal te trotseren.  Niettemin noteerden we 10x een goed tornooi.  Thibeau scoorde, zijn status getrouw, ruim boven de helft, de anderen scoorden op of net onder de helft.  Op deze sterk bezette tornooien is dat prima. De enen misten in de laatste partij(en) een winst en een uitstekende eindscore.  Anderen konden met een flinke eindspurt nog net (bijna) de helft halen.  Sowieso een prettig, leerzaam en degelijk tornooi van het volledige Izegemse tiental.

Nog dank ook aan Evelyn voor een dagje chauffeur en supporteren.

 

Uitslagen en eindstanden :

via https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage

 

Jeugdtornooi  Aalter (1 mei  2023)

Thibeau won hij zijn eerste partij zonder moeilijkheden, maar in ronde 2 verloor hij omdat hij te weinig doordacht. In ronde 3 won hij en in ronde 4 kwam hij in een eindspel terecht met 1 pion meer en won. In ronde 5 had hij het moeilijk, had hij in het eindspel te weinig tijd en verloor hij. De volgende 2 rondes won hij zonder veel tegenstand. Thibeau eindigde het toernooi op zevende plaats met 5/7. 

 

Ik kon mijn eerste partij niet winnen, maar won ronde 2 in maar 5 minuten. De derde won ik ook en in de vierde kwam ik in een eindspel met een pion voor, maar ik kon het niet afmaken en was het gelijkspel. De twee volgende waren moeilijk en verloor ik. De laatste partij won ik wel vrij gemakkelijk en eindigde ik het toernooi met 3.5/7. (Kobe)

 

Uitslagen en eindstand van de -14 zie https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionSWAR/SwarResults/475/230501-003ef994-%7B6903b6b0-f15a-4f4e-b14b-654bdcb033dc%7D.html