Izscha

Izegemse Schaakkring
gallery/logo
Tornooiverslagen jeugdspelers

Op deze pagina vertellen we de resultaten en verhalen van jeugdspelers van de Izscha-jeugdwerking, die deelnamen aan externe (jeugd)tornooien.

Wie aan een tornooi heeft deelgenomen, wordt van harte uitgenodigd een verslagje te bezorgen aan de lesgevers of per mail te sturen naar lieselot.deleersnyder@telfort.nl. Ook foto's zijn steeds van harte welkom.

 

Tornooien 2019-2020

 

Vlaams Jeugdschaakcriterium (11 november 2019, Zottegem)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met 259 deelnemers (een verdubbeling bij 2 jaar geleden) was de ruime zaal bij het sportcentrum in Zottegem tot een volle en drukke schaakarena omgetoverd.  Izscha droeg zijn steentje bij tot de groei van dit tornooi : terwijl we enkele jaren geleden met een of een paar Izscha-jeugdspelers Zottegemwaarts trokken, kwamen nu verheugenderwijs 10 (tien!) Izschakers aan de aftrap.

Zoals gebruikelijk met diverse ambities, en naast stevig schaak leidde ook al eens een misser tot een al of niet gunstig resultaat.

 

Dat ook een begeleider kan blunderen bewees ik door bij start van de 3e ronde van de E-reeks de klok niet goed in het oog te houden, waardoor Delphine, Lucas en Matteo te laat aan hun bord verschenen. En verloren, nogmaals mijn excuses. Matteo kwam na winst in ronde 4 en 5 en 6 in de 2e rij te zitten en streed voor een plaatsje bovenaan.  Helaas verloor hij partij 7 en 8.  Delphine en Lucas startten haperend, maar zetten halverwege allebei een heuse inhaalrush in.  Lucas kwam met 4/8 in de 9e ronde uit tegen Matteo, overspeelde hem aanvankelijk, maar kon niet afwerken en Matteo wist zo nog mooi tot 5/9 aan te dikken.  Lucas bleef op een heel verdienstelijke 4/9.  Delphine ging de laatste ronde in met 4,5 en verzilverde in ronde 9 nog een fraai extra puntje na een partijtje om ’t eerst dame maken.  Of eigenlijk : zij maakte een dame, haar tegenstander niet.  5,5/9 werd zo haar uitstekende eindscore.

 

In de D-reeks leek Ulysse na een vreemde nederlaag in de 1e ronde af te stevenen op 4/5.  Zijn 5e partij ging na een bijzonder degelijke strijd en na duidelijk voordeel alsnog verloren.  Keurige winst vervolgens in partij 6 en 7 bracht hem met 5/7 in de eindrangschikking net onder de top.  Deborah speelde heel behoorlijk en eindigde met 3/7.  Dat had meer kunnen zijn, want zij verloor onfortuinlijk haar 6e partij, waarna ze makkelijk haar 7e kon winnen.  Nel won haar 3e partij en streed daarna hard om nog een puntje.  Dat lukte in de laatste ronde met een prettig mat achter de paaltjes.

 

De C-reeks won favoriet Lars nadat hij maar een enkel halfje had moeten toestaan.  Proficiat!  6,5/7 en daarmee won hij dit jaar al in zijn leeftijd het 4e jeugdtornooi op 4.  Nieuw doel is nu wellicht om ook het regelmatigheidscriterium 2019 op zijn naam te schrijven.  Daan acteerde prima, wist 2x vanuit een verloren stelling nog te winnen, ik zag hem ook een keer een beslissende aanval uitvoeren met het thema ‘mat met loper en toren’.  De laatste partij won hij dankzij zijn dappere fianchetto-loper en Daan totaliseerde zo aardig +50% oftewel 4/7.

Alexander ontpopte zich in Izscha op korte tijd al tot een degelijke schaker en strandde in dit tornooi op 2,5/7.  Had 3,5 moeten zijn, want ik zag in de laatste ronde een gewonnen stelling jammerlijk uit zijn handen glippen.

 

In de open A-reeks tenslotte behaalde Dries 3/7.  Of hij hier helemaal tevreden mee is, weet ik niet zeker.  Maar dat hij zich ferm geamuseerd heeft, dat leek me wel.  Veel schaakplezier was er, denk ik, overigens bij alle Izscha-deelnemers.

 

In de galerij mooie actiefoto’s van alle Izegemse deelnemers van de hand van Nick, papa van Nel en Daan.

 

Alle resultaten : zie https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage

(Johan DB)

 

West-Vlaams jeugdkampioenschap (26-27 oktober 2019, Gistel)

Met 7 jeugdspelers was Izscha behoorlijk goed vertegenwoordigd op het tornooi in Gistel (totaal 80 deelnemers).  Proficiat aan alle 7 om deel te nemen, en ook om 2 dagen (enkel Lucas : 1 dag) met inzet en concentratie het beste zichzelf te geven.  Ook de soms lange wachttijden tussen de partijen werden vrolijk samen zoekgemaakt.

 

Voor sommigen was het hun eerste of bijna eerste tornooi en dan is het natuurlijk vooral uitkijken, proberen, ervaring opdoen.  Anderen traden aan met enige ambitie en lonkten naar een eventuele afvaardiging voor het Vlaams kampioenschap in Mechelen.

 

In de reeks -10 plaatste Lucas zich mooi met 4/7 en een 6e plaats voor het Vlaams kampioenschap.

De reeks -12 was de grootste reeks en hier was de 4/7 van Matteo net niet voldoende voor een selectie.  Na een knappe 4/6 moest hij in de laatste ronde spelen op bord 3 en verloor.

Delphine speelde heel volwassen, gebruikte goed haar tijd en had bij 3/6 in haar laatste partij een gelijk eindspel in handen dat toch nog jammerlijk verloren ging.

Sargis en Emiel hadden een moeizame eerste tornooidag, maar kwamen de tweede dag wel tot scoren.  Emiel miste nog wel eens een goede stelling af te werken door te snel spelen en behaalde een half, Sargis kon zijn tegenstander in de laatste ronde verrassen met pat en sprokkelde zo nog in totaal twee punten bij elkaar.

In de reeks -14, waar het niveau al stevig is, presteerde Deborah heel goed en behaalde met winst in de laatste ronde 4/7, maar viel helaas ook hier net buiten de top 8 en verwierf dus geen rechtstreeks plaatsje voor het Vlaams kampioenschap.

Alexander speelde zijn 1e tornooi, had de eerste dag wellicht wat aanpassingsproblemen, maar finishte puik met 3/7.

 

Indien sommige West-Vlaamse geselecteerden voor Mechelen niet wensen deel te nemen, kunnen de nipt niet geselecteerden eventueel nog hun plaatsje innemen.  Afwachten hiervoor op nieuws van West-Vlaams jeugdverantwoordelijke Glenn.

 

Tornooi van Bodenmais (D) (27 juli - 04 augustus 2019)

Lars 5,5/9

In de eerste ronde werd het spannend of ik net een van de beste spelers zou krijgen of de laagst geklasseerde. Ik kwam terecht op bord 1 tegen de topfavoriet Aleksander Delchev. Daar vond de logische uitslag plaats. Daarna werd ik naar achter geplaatst en kreeg ik een lokale jeugdspeler die ik versloeg met een penning op dame en koning. Raar maar waar moest ik daarna op een nog lager bord spelen. Daar miste ik in de opening een tactiek maar kon met een koningsaanval terugkomen. In de 4e ronde kreeg ik een oudere fide-meester op het bord en kon de remise houden, dynamiek en spanning ontbraken in die partij. In de vijfde ronde kreeg ik een lokale clubspeler tegenover mij die steeds rond de 2100 bleef hangen. Na een sterke come-back maakte ik toch na ongeveer 5 en een half uur een fout die me fataal werd. Daarna kreeg ik toch een deftige tegenspeler die ik met een stukoffer en daarna met het insluiten van zijn paard kon verslaan. In de 6e ronde kreeg ik een oudere man tegenover me die duidelijk of zeer goed zijn theorie kende, of gewoon zeer goed voorbereid was. Dit was de eerste partij waar ik geen enkele kans heb gemaakt. Ook na deze partij kreeg ik een 2000 op het bord. In die partij stond ik steeds passief maar kon met een tactiek (zie diagram) op het einde toch de winst binnenhalen. In de laatste ronde gaf mijn tegenstander jammer genoeg forfait. Uiteindelijk won ik de jeugdprijs bij de U14 en werd ik derde in mijn ratinggroep. (Lars)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gallery/picture 1
gallery/picture 2
gallery/picture 3
gallery/picture 4
gallery/picture 5