Izscha

Izegemse Schaakkring
gallery/logo
Verslagen van externe tornooien

Op deze pagina vindt u verslagen van externe tornooien, waar Izscha-leden aan deelnamen. Alle clubleden worden hartelijk uitgenodigd hun tornooiprestaties en schaakverhalen te delen op deze website.

 

Verslagen 2019-2020

 

Tornooi van Brasschaat (17-25 augustus 2019)

alle info : http://open.brasschaak.be/

Lars : 5,5/9

Johan DB : 4/9

 

Ik mocht starten op het 2e bord tegen de tornooiwinnaar van vorige editie Stefan Docx (2433) en leed een logische nederlaag.  Na 20 zetten stond ik volgens de computer niettemin overwegend (+1.50), maar mankeerde duidelijk inzicht in de stelling en stond op zet 30 mat.  Graag had ik een bord lager gespeeld, want dan tegen fenomeen Daniel Dardha, de net niet 14-jarige kersverse Belgische kampioen, en wereldtopper in spe.  Ook dit tornooi speelde hij verbluffend : na 7/7 kon hij uitbollen met 2 remises en het tornooi makkelijk winnen.  Internationaal Meester is hij ondertussen.

Volgden 2 zeges en 3 remises, vooral tegen behoorlijke en niet zo hoog gekwoteerde jeugdspelers. In ronde 2 dacht ik te winnen na het afwikkelen naar een eindspel met een pion voor en goede tegen slechte loper, maar er bleek vreemd genoeg geen doorkomen aan. In ronde 3 had ik een gelukje toen mijn tegenstander in gelijke stelling even een schaak over het hoofd zag en een onregelmatige torenzet speelde.  Aanraken is zetten en dus moest hij met zijn toren spelen en … die gewoon weggeven.  In ronde 6 kon ik met defensief spel mijn enige halfje sprokkelen tegen een hoger gekwoteerde. Met 3,5 uit 6 leek een degelijk resultaat best mogelijk, maar daarna ging het bergaf.  In ronde 7 blunderde ik een stuk weg na een combinatie van mijn tegenstander tot ongelijk materiaal, maar in een stelling met licht voordeel voor mij.  In ronde 8 hield ik net het hoofd boven water en remiseerde tegen de (jeugd)speler met de grootste elo-winst op het tornooi.  In de laatste ronde speelde ik voluit op winst, maar in de omschakeling (of bestaat zoiets alleen in het voetbal?) maakte ik een gruwelijke blunder.

Geen schitterend resultaat 4/9 en een paar tientallen elopunten verlies, maar dat liet ik niet echt aan mijn hart komen, daarvoor heb je een zekere leeftijd bereikt zeker?  De stille kempen, fietsplezier, enkele prettige bezoekjes, het was evenzeer deel van het weekje vakantie.

Lars deed het wel prima.  Hij won tegen alle lager gekwoteerden.  Soms peuterde hij daarbij uit een voor mijn ogen gelijke stelling nog een winst.  Daarnaast maakte hij ook 2x remise tegen hoger gekwoteerden.

Lars is klaar voor een alweer schitterend interclub-seizoen.  Ikzelf heb, laat ons zeggen, mijn krachten gespaard voor tegen de komende interclub. (Johan DB)