Izscha

Izegemse Schaakkring
gallery/logo

19 mei 2018

Met grote verslagenheid en droefenis heeft de club deze week het onverwachte overlijden van Gaby vernomen.  In de talrijke blijken van medeleven wordt Gaby herinnerd als een 'aangename man', een 'goedlachse, optimistische kameraad', of 'misschien wel de sympathiekste persoon van de club'.  Er klinkt ook veel dankbaarheid voor zijn inzet voor de club of voor interessante conversaties met hem.

Gaby heeft een lange schaakcarrière in diverse clubs.  Voor het grootste deel speelde hij bij Izscha en sinds vele jaren was dit zijn hoofdkring, hij was er de laatste jaren ook bestuurslid.  Gaby was bij haast alle activiteiten van de club aanwezig en betrokken.  Het Izscha-clubkampioenschap was vaste prik (ook in Tielt speelde hij het clubkampioenschap mee).  Tot voor enkele jaren speelde hij op zondag interclub, de laatste jaren stond hij graag zijn plaats af aan nieuwe of jonge spelers, tegelijk was hij steeds bereid om in te springen in geval van nood.  En was er tijdens het afgelopen seizoen tweemaal  een barman nodig op zondagnamiddag, samen met Trees was hij tweemaal present.

 

Nieuws
gallery/gaby1

Gaby was ook een vaste en betrouwbare schaaklesgever aan de jeugd op zaterdagvoormiddag.  Toen hij een jaar of 6 geleden buurmeisje Louise tot het schaken wist te motiveren, schakelde hij zich meteen in als jeugdlesgever.  Later bracht hij ook buurjongen Luka mee.  Hij had onderhand een eigen stijl ontwikkeld.  Het geduldig bijbrengen van schaakvaardigheden wisselde hij af met interessante schaakverhalen of portretten van wereldkampioenen, en zo gaf hij tussen de  oefeningen en partijtjes door ook schaakcultuur mee aan de jeugd.  Gaby begeleidde regelmatig spelers op jeugdtornooien en voorts was hij recent nog gestart met schaaklessen in de Lichterveldse basisschool 't Vlot.   Ook voor de jeugdspelers is het plotse heengaan van Gaby onbegrijpelijk, want velen van hen hadden een heel goede band met hem.  Iemand van de jongelingen had het over het verlies van zijn 'schaakopa'.

Gaby hield intens van het spelletje 'schaken', maar kon het tegelijk ook relativeren.  Belangrijk was voor hem evenzeer de club, de vereniging, het samen-schaken.  Het hinderde hem soms als hij minder enthousiasme voor de clubactiviteiten vaststelde dan hij wenste, en dan kon hij wel eens scherp formuleren.  Dit zeker ook altijd in een correcte taal, een stokpaardje van hem.  In het algemeen was hij overigens bekommerd om de achteruitgang van het verenigingsleven, bij Izscha was hij des te meer voortrekker bij de bij-activiteiten van de club, zoals de losse tussendoor-tornooitjes, het clubfeest, de familiewandeling.

Een wel heel erg vreemd einde van het Izscha-schaakseizoen is dit nu.  Ook het komende seizoen gaat stiller en leger zijn en dan gaan we wellicht nog beter beseffen wie Gaby voor Izscha is geweest.

Vandaag is in Lichtervelde afscheid genomen van Gaby, in aanwezigheid van heel wat clubleden.

Johan DB

Zomertornooien 2019

Enkele schakers trokken er ook deze zomer op uit om deel te nemen aan fijne zomertornooien.

Lees met genoegen de verslagen van het tornooi van Bodenmais (door Lars) op de pagina "Tornooiverslagen jeugdspelers" en het tornooi van Brasschaat, waar zowel Lars als Johan DB aan deelnamen (door Johan DB, zie pagina "Tornooien").

Nieuwe ELO juli 2019

Zie https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionFICHES/FRBE_Club.php?club=340

Met o.a. een jump van 81 punten van clubkampioen Artur.

gallery/gaby2

Vrijdag 30/08/2019 - Inwijding nieuw lokaal Emelgem met rapidtornooi

Het seizoen is op gang getrokken en het nieuwe lokaal ingewijd.  8 deelnemers aan het rapidtornooi keurden de nieuwe locatie goed en probeerden de schaakspieren na de vakantie weer soepel te krijgen.

Na 5 ronden bleek Lars de beste met 4,5/9 voor Tarcis met 3.  Volgden met 2,5 Gilles, Dries, Johan V en Johan D, Artur met 2 en Dirk met 0,5.

Clubtornooi 'De Winterkoning' - oproep aan leden

Vergeet niet je voor 22 september in te schrijven voor het clubtornooi op vrijdagavond.

Meer informatie: zie pagina 'De Winterkoning 2019 ', onder de rubriek 'Clubkampioenschap'.

Hopelijk zijn er veel kandidaten om deel te nemen aan dit nieuwe tornooi.  Uitdrukkelijk willen we ook de jeugdspelers vanaf stap 3 uitnodigen om deel te nemen.  Het tornooisysteem (Zwitsers) zorgt er voor dat iedereen zoveel mogelijk tegen spelers van gelijke sterkte uitkomt.

De kalender: 27/09, 11/10, 25/10, 15/11, 13/12

West-Vlaamse Interclub - oproep aan leden

Wie wenst deel te nemen met een Izegemse ploeg aan de West-Vlaamse Interclub (= 5x op vrijdagavond), gelieve je te melden voor 10 september.  Hopelijk kunnen we 2 ploegen vormen, 1 in 1e afdeling en 1 in 2e afdeling.  Ploegen bestaan uit 4 spelers.

De kalender :  04/10 , 22/11 , 06/12 , 24/01 , 07/02

Zaterdag 31/08/2019 : Izegemse Sportraad (Tarcis Deprez)

Op de algemene vergadering van de sportraad, waar een verantwoordelijke van iedere aangesloten club moet aanwezig zijn, viel voor Izscha te onthouden dat moet worden deelgenomen aan minstens 2 activiteiten - met minstens 10% van aantal leden - om in aanmerking te komen voor sportiefste vereniging en daaraan verbonden premie van minimum 75 €. Verleden seizoen hebben wij enkel deelgenomen aan Urban Move, die dit seizoen weer wordt georganiseerd op 22 september. Wie wil deelnemen: naam en aantal personen doormailen tegen woensdag 18 september naar tarcis.deprez@telenet.be.

Zie : https://urbanmove.izegem.be/

Pascal Bauwe (1962 - 2019)

Het is hard schrikken deze middag : ik verneem het overlijden van Pascal Bauwe.  Pascal had in juni laten weten in het ziekenhuis in Menen te zijn opgenomen na een trombose, vervolgens dat hij daar herstellende was.  Maandag 02/09/2019 is hij er overleden.  Hij was 57.

 

Pascal woonde in Menen, werkte in Izegem bij Vandemoortele en was lid van schaakkring Kortrijk, waar hij o.m. actief was in de jeugdwerking.  Sinds 1 seizoen was hij ook lid van Izscha als zijn 2e kring om met ons mee te spelen in de Nationale Interclub.  Hij speelde afgelopen seizoen overigens bijzonder sterk en zonder hem zou Izegem zich nooit hebben kunnen handhaven in 3e afdeling.  We kenden Pascal al langer als een gedreven en degelijk schaker, het laatste jaar konden we hem ook nader leren kennen als een aimabel man, met wie het aangenaam afspreken en spelen was. Hij had toegezegd om ook komend seizoen de Izegemse kleuren te verdedigen, zij het onder voorbehoud van zijn gezondheid.

 

De uitvaart is dinsdag 10 september in Menen.  Wie daarop aanwezig wil zijn, kan contact met mij nemen, om samen te rijden.  Izscha zal zijn medeleven betuigen met een bloemenkrans.

Johan DB, 04.09.2019

 

Zie : Overlijdensbericht

 

10/09/2019

Deze morgen is in Menen met droefenis afscheid genomen van Pascal Bauwe.  Vanuit verschillende clubs was de West-Vlaamse schaakwereld aanwezig, uiteraard ook een aantal Izscha-leden.  Aan de familie zijn de verschillende blijken van medeleven van Izscha-leden overgemaakt.

 

07/09/2019 - start jeugdschaak

Met zo’n 20 jonge schakers startte zaterdag het nieuwe Izscha-jeugdschaakseizoen.

Welkom aan de nieuwelingen : Maya, Luïz, Fiebe, Kobe, Felix, Alexander.  Volgende week komt daar ook nog Sargis bij (broer van David).

 

06/09/2019 - snelschaaktornooi

Een spannende avond met 6 deelnemers.  Dries leidde na 7 ronden met 5,5 en leek het tornooitje te gaan winnen, maar dan sputterde zijn motor en hij werd nog voorbijgesneld door Johan V.

Na 10 partijen : Johan V 6; Gilles, Dries en Johan D 5,5; Alexander 4; Artur 3,5.

 

Verhuis materiaal naar Emelgem - oproep aan leden

Ons materiaal  in De Vagant wordt verhuisd op donderdag 12 september, afspraak om 18u00 in De Vagant. 

Wie komt helpen? Graag een seintje vooraf.

13/09/2019 - simultaan door clubkampioen Artur

Artur nam het op tegen een divers gezelschap van 9 tegenstanders : 3 jeugdspelers, 2 papa’s, 4 ervaren clubspelers.  De papa’s leverden harde strijd maar konden verlies niet verhinderen.  Emiel en Matteo hielden ook lang stand, maar verzeilden tenslotte in een matnet.

Alexander B speelde de langste partij van de 9.  De stelling was een hele tijd gelijk, maar uiteindelijk won ook hier Artur na stukwinst in het eindspel.  Tegen de clubspelers ging het begrijpelijk iets moeizamer voor Artur : hij leed nederlagen tegen Dries en Johan DB, maar wist Tarcis en Gilles via eeuwig schaak op remise te houden.  6-3 winst dus voor de simultaangever, zonder meer een puik resultaat, en dat in een goeie 2 uur.