Izscha

Izegemse Schaakkring
Nationale Interclub 2022-2023

 

 

 

Verslag Ronde 1 (25/09/2022)

 

Afd. 4D : Aalter 1 – Izegem 1     0,5-3,5

Johan Hautekeete (1774) – Bart           0,5-0,5

Anton Heyerick (1601) – Lars                0-1

Dimitri Teirlinck (1572) – Stefaan          0-1

Stijn Vandevelde (1440) – Gilles            0-1

 

Het seizoen is opnieuw gestart en onze eerste tegenstander heet Aalter.  Ter plaatse merken wij een verzwakte ploeg op.   Het werd dan ook een monsterscore in ons voordeel.   

Lars kon zijn tegenstander inmetselen en als een wurgslang de prooi op het gemak doorslikken.  Op het bord van Bart werden snel paarden geruild en was men begonnen met een soort van Atlantic wall.   Bart ging akkoord met remise nadat Gilles en mezelf reeds gewonnen stonden.  Gilles kon een tweetal stukken voor een toren verkrijgen.  Na wat behendigheid kon dit in winst omgezet worden.  Ikzelf tenslotte kwam snel goed uit de opening. Maar twee slechte zetten na mekaar deden de kansen kantelen.  Ik moest met een wellicht incorrect torenoffer de meubelen redden.  Mijn tegenstander durfde het offer echter niet aanvaarden en verloor hierdoor een pion.  Iets later werden dat er twee, maar met naderende tijdnood was het toch nog een hele opgave om de pionnenmeerderheid in winst om te zetten.  Maar uiteindelijk kon ik winnen.  (Stefaan)

 

Afd. 5F : LSV Chesspirant 6 – Izegem 2       2-2

Xander Thienpont (1448) – Artur           1-0

Lasse Debunne (1299) – JohanD                    0-1

Veerle Ongenae (1296) – Hassan         1-0

Nick Ingels (1152) – Ulysse                   0-1

 

De vooraf uitgesproken titelambities van Izscha 2 kregen de eerste ronde al een knauwtje.  Ulysse bracht de ploeg wel op voorsprong nadat hij in een partij met verschillende rokades in het centrum kwaliteit en pion(nen) won.  Ik kwam uit tegen dezelfde jeugdspeler als vorig seizoen.  Toen bleef het remise, nu kon ik winnen, met dank aan het loperpaar.  De opening ging nog stroef, maar toen de pionnen in het centrum afgeruild waren, gaven mijn Kipchoge’s de doorslag.

0-2!  Maar boven de andere borden hingen donkere wolken.  Artur zat te zwoegen na een theoretische opening, die zijn jonge tegenstander net iets verder kende.  Het materiaalverlies kwam hij niet meer te boven.  De partij van Hassan had een tijdlang gelijk gestaan, maar toen blonken daar plots 2 verbonden vrijpionnen (en plus!) van zijn tegenstander in het centrum. Moedig probeerde Hassan er nog iets aan te doen, maar redding bleek onmogelijk. (Johan)

 

Afd. 5H : Aalter 2 – Izegem 3     1-3

Joris Nollet (1248) – Dries                     0-1 ff

Stan Van Stechelman (1247) – Dirk       0-1

Xavier Foulon (1245) – Jonas               0-1

Volodimyr Kaminskiy (1244) – Lucas     1-0

 

Met Izegem 3 mochten we het opnemen tegen Aalter 2.

Voor mij werd het een heel lange namiddag, want mijn tegenstander kwam niet af. Een boete voor Aalter en een eerste punt voor de ploeg, maar ik had het liever anders gezien.

Lucas op het 4 de bord heeft iets bijgeleerd, namelijk “loose pieces fall off”. Stukken die niet verdedigd worden, kunnen en zullen het slachtoffer worden van een dubbele aanval. Een logisch verlies was het resultaat.

Volgende in de rij was Dirk, op bord 2. In het middenspel werd het duidelijk dat hij veel minder bewegingsruimte had in vergelijking met zijn tegenstander, maar toen zijn opponent alles onverwachts begon af ruilen, kwam hij positioneel een stuk beter te staan. In een eindspel met een loper meer en een pion minder kon hij mooi afwerken.

Jonas op bord 3 kwam goed uit de opening en kwam eigenlijk nooit in de problemen. Pion voor pion kon hij zijn voorsprong uitbouwen en het derde punt voor de ploeg binnen halen. Topprestatie van de ploeg !  (Dries)

 

Alle uitslagen en standen te vinden op de oude KBSB-website

https://www.frbe-kbsb.be/index.php/interclubs/2022-2023

 

Verslag Ronde 2 (16/10/2022)

 

Afd. 4D : Izegem 1 – Landegem 1       3,5-0,5

Nico – Piet Vander Cruyssen (1875)      1-0

Bart – Rudi Pauwels (1763)                  1-0

Stefaan – Philip De Vroe (1742)            1-0

Daan – Frederik Van De Casteele (1640)        0,5-0,5

 

We winnen opnieuw met een monsterscore, die een vertekend beeld geeft van de toch wel spannende wedstrijd.  Vorig jaar gingen we voor de titel en liep het bijzonder moeizaam.  Dit jaar kozen we ervoor om de jeugd in 4de te introduceren en het gaat voorbeeldig.   In de vooravond leek het echter wel op 2-2 af te stevenen…

 

Nico toverde heel snel een gambietje uit de mouwen en stond even snel uitstekend. Net op het moment dat ik dacht dat de tegenstander wat tegenspel begon te krijgen was het in een, twee, drie gedaan.  Blijkbaar had Nico toch alles stevig onder controle en de eerste voorspelbare winst was binnen.  Dan was het wachten tot de tijdnoodfase.  Bart kreeg een gambiet tegen en keek tegen een moeilijke namiddag aan.  Het was bij momenten pompen of verzuipen. Bart moest de pion terug geven om wat tegenspel te forceren, maar ik had er precies geen goed oog in.  In de tijdnood begon het elo-verschil dan toch door te wegen en Bart kon zich naar winst schwindelen.  Ikzelf kreeg vroeg overwicht, waarbij mijn tegenstander al vroeg een paard op f8 moest plaatsen.  Het bleef daar staan tot op het eind en toen het bewoog in tijdnoodfase, ging dat paard ook meteen verloren.  Ik moest een resem schaakjes opheffen, won een toren en uiteindelijk de partij.  Daan maakte zijn debuut in 4de afdeling en kon lang gelijke tred houden.  Er ging helaas een pion verloren, maar de tegenstander kon het eindspel niet winnen.  Een uitstekend debuut voor Daan die de punten met zijn tegenstander deelde.  

 

We kijken al uit naar de volgende tegenstander…  (Stefaan)

 

Afd. 5F : Izegem 2 – Roeselare 2        2,5-1,5

Lieselot – Yannick Renckens (1395)      0,5-0,5

Gilles – Stijn Herreman (1394)              0-1

JohanD – Diederik Wydooghe (1311)    1-0

Ulysse – Renaat Vanassche (1310)       1-0

 

Zege zonder veel glans.  Ulysse opende de score met een gelukje.  Zijn koningsaanval sloeg niet door en op de damevleugel wist hij zich vervolgens geconfronteerd met een lastige penning van een loper.  Er kwam een – in hogere zin verloren - dame-eindspel op het bord, maar toen viel er een fortuinlijk matje-in-één uit de kast.  Gilles zag zich in het middenspel plots opgezadeld met ook een matje … aan zijn dame.  Oei, en 1-1.  Ik verwierf al vroeg een pion en de controle op de open c-lijn. Wat volgde was een rustige namiddag, kabbelend naar een gewonnen eindspel. Na een wat tamme opening van Lieselot sloeg haar tegenstander enthousiast in op f2.  Lieselot miste daarna misschien de beste (winnende?) tegenactie, maar met 2 stukken tegen toren kwam ze niet meer in het nadeel.  Winst zat er uiteindelijk ook wel niet meer in, althans niet in de partij.  Maar het halfje zorgde wel voor de ploegwinst. (JohanD)

 

Afd. 5H : Izegem 3 – Roeselare 3        1,5-2,5

Tarcis – Fabio Petralia (1755)               1-0

Hassan – Pauwel Deblauwe (1742)       0-1

Jonas – Guido Vancoillie (1589)            0-1

Thibeau – Peter Degrieck (1500)           0,5-0,5

 

Ster van de namiddag in de jeugdploeg : Tarcis!  In een ingewikkelde en scherpe partij wist onze erevoorzitter-invaller zijn opponent plots een toren afhandig te maken, waarna deze meteen opgaf.  Hassan en Jonas boden stevige weerstand, maar moesten het hoofd buigen tegen bord 2 en 3 van de Roeselaarse ploeg met ambitie in 5e afdeling.  Thibeau kwam al gauw in een gelijk loper+toren-eindspel tegen de Roeselaarse penningmeester-ondervoorzitter. Die peuterde nog wat rond maar Thibeau hield prima stand en claimde na herhaling van zetten de remise.  Dat werd meteen zonder controle aangenomen, er was immers geen doorkomen meer aan. Een heel bekwame prestatie van Thibeau. (JohanD)

 

Verslag Ronde 3 (06/11/2022)

 

Afd. 4D : KOSK Oostende 3 – Izegem 1                  1-3

Alex Peeters (1892) – Nico                             0-1

Thomas Pincket (1863) – Bart                        0,5-0,5

Dag Wyntin (1862) – Stefaan                          0-1

Frederik Vanmassenhove (1846) – Daan         0,5-0,5

 

Ruime winst tegen een stevig en homogeen Oostende die 4 spelers boven de 1800 ELO kan opstellen.   Nico offerde een pion en verkreeg al vroeg doorslaggevend initiatief. De tegenstander van Nico kreeg een moeilijke namiddag cadeau en moest de wet van de sterkste ondergaan.  Ikzelf kon ongehavend de opening overleven.  Ik stond dan visueel iets minder, maar had een beresterk paard in het centrum.  Mijn tegenstander begon iets te vroeg met zijn offensief, waardoor de kansen direct keerden.  Mijn berepaard maakte het af.  Daarna begon de tijdnoodfase.  Bart stond lange tijd goed en komt een pion voor. Bart heeft ook de betere stelling, maar om de ploegzege veilig te stellen stelt hij remise voor.  De tegenstander twijfelt niet om te aanvaarden.  Hiermee valt ook de druk voor Daan weg.   Daan tenslotte komt ook uitstekend uit de opening.  Hij verkrijgt eveneens een sterk paard tegen slechte loper.  Na de dameruil staat Daan gewonnen, maar heeft dat zelf niet door.  De partij eindigt uiteindelijk met ongelijke lopers en remise.  Mooie partij voor Daan die nu vooral zelf de race naar 1800 elo moet voltooien.  

En zo staan we afgetekend eerste.  (Stefaan)

 

Afd. 5F : Oudenaarde 2 - Izegem 2               1-3

Remco Van Hamme (1650) – Jan                             0-1

Miranda Van der Zwalmen (1556) – Gilles                 0-1

Bart Van Den Berghe (1546) – JohanD                     1-0

Anton Slodicka (1250) – Thibeau                              0-1

 

In de opening liet ik enkele kansen liggen en vervolgens rokeerde ik niet – hoe is ’t mogelijk!  Na mijn Kf8 liet mijn tegenstander niet los en de omknelling werd mij uiteindelijk fataal.  Blijkbaar had ik vrijdagavond al mijn poer verschoten.  Maar gelukkig kon Izegem 2 op mijn medespelers rekenen voor de toch nog vlotte ploegwinst.  Gilles won snel twee pionnen en een tegenaanval op zijn koningstelling zorgde alleen maar voor grote afruil.  De twee pionnen gaven in het toreneindspel simpel de doorslag.  Thibeau opende stevig en veroverde al vroeg een pion en de kwaliteit. Hij bleef geconcentreerd en matuur spelen en werkte keurig af.  Jan, op de valreep nog ingevallen, liet zien dat hij na enkele maanden schaakstilte, de stiel nog niet verleerd is.  Optisch leek zijn partij lang in evenwicht, maar Jan meldde na afloop dat hij steeds beter had gestaan. Het resultaat was alleszins een pionneneindspel met 2 vrolijke en winnende pluspionnen voor Jan.

Izegem 2 staat nu 3e en doet dus flink mee voor de prijzen. (JohanD)

 

Afd. 5H : KOSK Oostende 5 – Izegem 3        3-1

Xavier Vandenabeele (1752) – Hassan           1-0

Karel Tytgat (1640) – Kenneth                        0,5-0,5

Yannis Dejonghe (1318) – Jonas                    0,5-0,5

Yixuan Wang (1228) – MatteoD                      1-0

 

Hassan speelde op bord 1 en had dus een moeilijke tegenstander. Al vlug stond hij een loper achter. Hij kon zijn materiaalverlies niet meer goedmaken en na het verlies van nog een pion gaf hij op.

Ikzelf speelde op bord twee tegen iemand die op papier veel sterker is. Ik speelde zeer verdedigend en na het afruilen van enkele stukken en een gelijke stelling werd remise overeengekomen.

Op bord drie offerde Jonas een pionnetje voor een betere positie. Hij kon er geen groot voordeel uithalen maar kon later die pion terug recupereren. In een eindspel met elk een verschillende loper werd ook remise overeengekomen.

Matteo speelde op bord vier een sterke partij, maar door een foutje stond hij toch in het nadeel. Uiteindelijk moest hij het onderspit delven. (Kenneth)

 

Verslag Ronde 4 (20/11/2022)

3x winst voor Izscha!

 

Afd. 4D : Izegem 1 – Waregem 2                   2,5-1,5

Bart – Herman Bossuyt (1701)                        0,5-0,5

Lars – Luc Rollez    (1613)                              0,5-0,5

Stefaan – Nuno Miguel Simoes Pinto (1530)    1-0

Daan – Roger Ost (1529)                               0,5-0,5

 

Afd. 5F : Izegem 2 – Waregem 3         3,5-0,5

Jan – Christa Vermeulen (1306)            1-0

Artur – Merlijn Decraene (1242)            1-0

Gilles - Dieter Van Haute (1241)            1-0

MatteoD – Jeroen De Meerleer (1160)   0,5-0,5

 

Voor deze vierde ronde trad Izegem 2 aan met een ploeg zoals ik het graag zie: 3 ervaren clubspelers aangevuld met een jeugdspeler. Voor de jeugdspeler de kans ervaring op te doen en ook eens de speciale sfeer van de interclub op te snuiven.

En onze jeugdspeler Matteo greep zijn kans ten volle! Met zwart speelde hij een degelijke partij. Na een opening met tegengestelde rokades kreeg hij in het middenspel serieuze winstkansen  maar uiteindelijk moest hij toch vrede nemen met een halfje. Toch een eerste resultaat in de IC.

Gilles speelde een degelijke Engelse partij en na een wat trage openingsopbouw was de eerste aanval meteen de goede. Winst zonder al te grote problemen.

Ik, Jan met de mooie ogen, kreeg Christa Vermeulen tegenover mij. Er kwam een soort Oud-Indisch op het bord en reeds na een tiental zetten wist ik dat het een winstpartij zou worden. De Waregemse lady verdedigde nog met de moed der wanhoop maar op zet 39 was het logische punt toch binnen en daarmee de ploegoverwinning.

Daardoor kon Artur rustig afronden. Lange tijd bleef de stelling gelijk maar uiteindelijk kon Artur afruilen naar een lopereindspel met de verst verwijderde vrijpion.  Nog een winstpunt was ons deel.

We blijven dus met de nodige ambitie naar boven kijken! (Jan)

 

Afd. 5H : Izegem 3 – K. Gentse 14      2,5-1,5

JohanV – Frank Vlaeminck (1481)         1-0

Hassan – Jonas Rawoens (1421)          0-1

Dirk – Alfred Bleck (1416)                     0,5-0,5

Kenneth – Geert De Clercq (1399)        1-0

 

JohanV opende op bord één met de Tarraschverdediging en verkreeg een gelijke stelling. Even zag het er niet goed uit, maar na een damewissel door zijn tegenstander werd de stelling toch beter en kon Johan de lange partij winnen.


Hassan had het op bord twee moeilijk. Hij liet zijn toren insluiten door twee oprukkende pionnen en kon de achterstand in materiaal niet meer goedmaken.


Op bord drie speelde Dirk een evenwichtige partij. In een volledig gelijke stelling werd uiteindelijk remise overeengekomen.


Ik had het op bord vier ook niet onder de knie. Lange tijd had ik een mindere stelling en stond twee pionnen achter. Na zet 43 en in de bonustijd had ik blijkbaar (door de computeranalyse toch) een briljante zet. Zo dreigde mat via twee kanten. Ik kon dus eens een interclub partij winnen en zo won ook izegem 3 met 2,5-1,5. (door Kenneth)
Op de foto zie je de zet na 43....Tx(pion)e4:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verslag Ronde 5 (04/12/2022)

 

Het was zoeken en puzzelen om dit keer de 3 teams vol te krijgen i.v.m. de nakende examens in de secundaire scholen.  Bedankt aan Tarcis, Dirk en Staf om bij te willen springen.  En blijkbaar hadden andere clubs nog grotere problemen en gaven op 3 borden forfait : 3 spelers uit onze ploegen dienden uiteindelijk niet in actie te komen.

 

Afd. 4D : Ieper 2 – Izegem 1 : 1,5-2,5

Ward Malfait (1678) – Stefaan               0-1

Sibran Vanroose (1672) – Jan               1-0

Gunnar Vanroose (1521) – Gilles          0,5-0,5

Efrem Vercaigne (1508) – Daan            0-1

 

Rond 16.OO u: allemaal lachende gezichten bij Izegem. Verwacht resultaat: 0,5-3,5 of zelf 0-4. Gilles en Jan sluiten zelf en weddenschap af wie het eerste punt zal binnenhalen  en dan BOEM: Jan loopt op een fameuze counter tegen Sibran Vanroose (zoon van) en nogmaals BOEM: Gilles loopt op een eeuwig schaak.. en plotseling staat het 1,5-0,5 voor Ieper! Now it's fighting time!! Zoals verwacht haalt Daan zijn eerste vol punt in ploeg 1 binnen en daarmee volgens mij ook eenvast contract voor bord 4. Ik denk wel dat hij daarvoor de zegen van Dries en Johan krijgt.Wie zit daar nu nog, en zal daar nog 2 uur blijven zitten: clubfighter door de jaren heen STEFAAN BRUYNOOGHE.

Na een uurtje of drie één pionnetje voor, nog een kwartier later een tweede en de buit was binnen. Opnieuw PLOEGWINST!

Nog net eventjes naar het nieuwe klassement gekeken en wat zien we daar? De voorsprong wordt verdubbeld van 1 naar 2 punten. Wat zongen Lieselot en Johan weer in het clublied? (Jan)

 

Afd. 5F : Deinze 2 – Izegem 2 : 0-4

Joppe Demuytere (1200) – Artur           0-1

Shozar-Jan Behzoda (1198) – JohanD  0-1 ff

Korneel Priem (1196) – Ignaas              0-1

Arjen Reybroeck (1195 – Staf               0-1

 

Tegen hekkensluiter Deinze 2, een volledige jeugdploeg, kon Izscha de eerste 4-0 van het seizoen scoren.  Ik kon na 1. d4 en 1-0 aandachtig koekeloeren naar de andere borden.  Staf veroverde in het middenspel snel 2 pionnen.  Daarna werd het een D+T partij met wel enkele zwakke pionnen van Staf.  Het kwam aan op activiteit en dat voelde Staf goed aan.  Toen zijn tegenstander mat-in-één dreigde counterde hij met een krachtig en dwingend schaakje dat damewinst opleverde (tegen toren). Bij de afwerking was het nog even goed opletten om pat te vermijden en zo werd Stafs debuut meteen een winstpartij.  Mogelijk gaf dit wel de doorslag : zijn tegenstander gebruikte maar 20 minuten voor de hele partij, terwijl Staf een dik uur heeft nagedacht.  Ignaas kwam eveneens in het middenspel 2 pionnen voor, maar maakte het zichzelf daarna misschien onnodig moeilijk.  Het pionneneindspel had hij zeker wel goed uitgerekend en zijn koning leidde zijn randpion netjes tot damepromotie.  Artur stond eerst overwegend maar kreeg later een gevaarlijk uitziende aanval op zijn koningsstelling te verduren (offer op h6).  Maar Artur doorzag het diep, bleef koel overeind en won vervolgens een niet eenvoudig eindspel met één pionnetje voorsprong, bij nog elk een toren en ongelijke lopers. (JohanD)

 

Afd. 5H : Ieper 3 – Izegem 3 : 2-2

Axel Braem (1500) – Tarcis                            0-1 ff

Marc De Wandel (1460) – Dries                      1-0

Roland Vanaudenaerde (1457) - Hassan         1-0

Joaquin Deseure (1101) – Dirk                       0-1 ff

 

Bij de start om 14.00u: Izegem start met een voorsprong van 2 punten door het forfait van 2 Ieperse jeugdspelers (examens). Nog één halfje erbij en de ploegwinst was binnen.. maar zowel Dries als Hassan verloren. (Jan)

 

Verslag Ronde 6 (29/01/2023)

 

Afd. 4D : Izegem 1 – Bredene 1             3-1

Nico – Maarten Passchyn (1980)           0,5-0,5

Bart – Hervé Lagast (1925)                     0,5-0,5

Lars – Ronny De Corte (1802)                 1-0

Stefaan – Francky Nolf (1583)                 1-0

 

Zesde overwinning op een rij voor ploeg 1 !  Dit keer met een overtuigende en snelle 3-1 zege tegen Bredene, die ELO-gewijs een van de sterkste teams is van onze reeks.  

Lars kreeg licht overwicht, maar na een snelle dameruil stond hij voor een lastig karweitje.  Ik voorspelde overuren, maar de partij was plotsklaps over en uit.  Een fout van de tegenstander werd meteen afgestraft.  Op Barts bord ontstond een scherpe stelling die altijd goed is voor wat strijd.  Maar de grote strijd bleef uit.   Beiden waren tevreden met remise.  Ikzelf kon mijn slechte loper ruilen voor de goede van mijn tegenstander.  Hierop kwam een overweldigende aanval op mijn koningsvleugel.  Maar de ontwikkeling van mijn tegenstander was verre van afgewerkt.  Hiermee werd dezelfde fout gemaakt als door mijn tegenstander in Oostende.  Ik kon zelf de koningsvleugel open gooien met pionwinst !   Een al bij al gemakkelijke overwinning.   Nico creëerde ook een scherpe stelling, maar kon nooit echt het initiatief naar zich toetrekken.  Nadat de ploegwinst binnen was hoefde het ook niet meer.  Hij deelde eveneens de punten met zijn tegenstander.  

Hiermee halen we 6/6 en zijn we titelkandidaat.  Hoewel dit voor het seizoen niet echt de bedoeling was, vind ik wel dat we er nu voor moeten gaan.  Nog 5 keer alles geven dus ! (Stefaan)

 

Afd. 5F : Izegem 2 bye

 

Afd. 5H : Izegem 3 – Bredene 2             2-2

Daan – Geert Callant (1801)                    0,5-0,5

Hassan – Ava Vandekerckhove (1637)   0-1

Dirk – Wieland Bartier (1525)                  0,5-0,5

Thibeau – Oleg Kim (1513)                       1-0

 

Kort verslag vanuit de bar en deels op basis van horen zeggen.  De tegenstander van Daan stelde vrij vroeg remise voor.  De partijen stonden min of meer gelijk, maar Daan had al heel wat tijd verbruikt en aanvaardde het aanbod.  Hassan had een lastige namiddag na misschien een wat te trage behandeling van de opening. Hoe de partij precies aan zijn einde kwam zag ik niet, wel dat Hassan hoofdschuddend een Rodenbach kwam bestellen, altijd lekker.  Dirk kwam een pionnetje voor en na dameruil leek zijn situatie gunstig. Uiteindelijk werd het toch remise.  Thibeau was even uit zijn evenwicht, geconfronteerd met 1. b4. De partij bleef lang gelijk, maar toen op zijn bord later nog vooral 2 actieve dames stonden leek Thibeau in het nadeel te geraken.  Door dameruil kon hij alsnog het volle punt veroveren, dankzij een flinke en onhoudbare vrijpion. (JohanD)

 

 

Ga naar

 

 

 

Praktische informatie

Interclub:

Kalender, locaties...